Un tâlhar de doar 14 ani are interzis să părăsească Zalăul

Mihaela Oprea 9 octombrie 2012 1
Un tâlhar de doar 14 ani are interzis să părăsească Zalăul

Minorul de numai 14 ani, care a tâlhărit un zălăuan în plină stradă, în urmă cu aproximativ o lună, este cercetat în libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tâlhărie, furt şi violare de domiciliu. Acesta a fost prezentat de către procurori, în faţa instanţei de judecată, cu propunerea de arestare preventivă, judecătorii respingând cererea. În cauză, procurorii au depus recurs la instanţa superioară.

Procurorul Dan Eugen Brândea, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău, a declarat că judecătorii au respins, săptămâna trecută, propunerea de arestare preventivă a minorului, dispunând măsura obligării de a nu părăsi municipiul pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 4 octombrie a acestui an. “Judecătoria Zalău a respins cererea de arestare preventivă a minorului de 14 ani, urmărit penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tâlhărie, furt şi violare de domiciliu. Soluţia dată a fost cu drept de recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare, astfel încât am declarat apel la instanţa superioară. Aşteptăm pronunţarea magistraţilor Tribunalului Sălaj”, ne-a declarat procurorul Brândea.

Chiar dacă decizia celei mai înalte instanţe de judecată din judeţ va fi pentru emiterea mandatului de arestare preventivă, băiatul de 14 ani va putea fi pus “la răcoare” pentru cel mult 15 zile. “În cazul minorilor cu vârste între 14 şi 16 ani, perioada de arestare preventivă este de maxim 15 zile. Inculpatul trebuie supus unei expertize psihiatrice, pentru a se stabili dacă a avut sau nu discernământ în momentul comiterii faptei. Doar în cazul în care se constată că a avut discernământ faptic, acesta poate fi prezentat instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă”, a precizat sursa citată anterior.
Potrivit sursei citate, rezultatul expertizei psihiatrice în cazul minorului zălăuan acuzat de tâlhărie, furt şi violare de domiciliu a relevat că acesta a avut discernământ în momentul comiterii faptei.
Reamintim că adolescentul a fost identificat în cursul săptămânii trecute, de către poliţiştii sălăjeni, ca presupusul autor al unei fapte de tâlhărie produse pe o stradă din municipiu în data de 9 septembrie, anul curent. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, la data de 10 septembrie, Ioan G., din Zalău, a reclamat că în seara zilei precedente a fost agresat pe o stradă din municipiu de către o persoană necunoscută, împrejurare în care i-a fost furat telefonul mobil şi o legătură de chei. Poliţiştii judiciarişti de la poliţia municipală au identificat un minor, suspect de comiterea tâlhăriei, şi anume Raul B., de 14 ani, din Zalău.
Continuând cercetările, oamenii legii au ajuns la concluzia că minorul cunoştea adresa victimei sale. Având cheile de la casă, până la furt a mai fost un pas. “Investigaţiile au relevat faptul că minorul ştia unde locuieşte victima, întrucât, după ce i-a luat telefonul şi cheile, s-a dus la locuinţa acestuia şi a intrat în casă, de unde a furat un calculator”, a precizat purtătorul de cuvânt. În cauză, poliţiştii au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru tâlhărie, furt şi violare de domiciliu.
Dacă va fi găsit vinovat, băiatul riscă să ajungă în spatele gratiilor. Fiind minor, pedeapsa de încadrare pentru faptele săvârşite se reduce, însă, la jumătate faţă de limitele legale.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Monica 10 octombrie 2012 at 20:36 - Reply

    Ce exprimare este asta: ‘Are interzis?’ . as vrea si eu sa stiu din ce limba este exprimarea asta….ce parti de vorbire folositi? …si combinati?….este cumva o incercare de a intra in gratiile manelistilor si cocalarilor? mai bine ati incerca sa vorbiti corect, nu cred ca ii intereseaza pe ei sa citeasca ceva, nici macar un articol de ziar…

Lasa un Raspuns »