Un nou termen de judecata in cazul politistilor acuzati de furt de motorina

Magazin Salajean 11 mai 2012 1

Un nou termen de judecata in cazul politistilor acuzati de furt de motorinaCei cinci politisti din cadrul Politiei Transporturi Feroviare Jibou si 18 angajati din sistemul feroviar, demascati de oamenii legii in anul 2010 ca au sustras peste 14.000 de litri de motorina din locomotivele stationate in gara din Jibou, asteapta in continuare sentinta finala. Tribunalul Salaj a stabilit, miercuri, un nou termen de judecata in dosarul inregistrat pe rolul instantei in luna mai a anului trecut. Procurorii salajeni considera cauza ca fiind cea mai complexa din judet in ultimii trei ani.

Judecatorii Tribunalului Salaj au stabilit, ieri, un nou termen de judecata in dosarul in care sunt cercetate 23 de persoane, acuzate ca au furat peste 14.000 de litri de motorina si ulei din locomotivele stationate in gara din Jibou, demascati de oamenii legii in primul semestru al anului 2010.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Salaj, Mirela Lazoc, ne-a declarat ca in acest dosar s-a acordat un nou termen pentru data de 14 iunie si s-a dispus efectuarea expertizei contabile. Se pare ca martorii citati nu s-au prezentat la proces, iar doar judecatorul de caz poate dispune emiterea unor mandate de aducere in instanta in cazul neprezentarii acestora.

Dintre inculpati, cinci sunt politisti din cadrul Politiei Transporturi Feroviare Jibou care au fost trimisi in judecata pentru comiterea infractiunilor de luare de mita in forma continuata si complicitate la delapidare in forma continuata. Ceilalti 18 sunt angajati din sistemul feroviar si au fost trimisi in judecata sub aspectul comiterii infractiunilor de dare de mita si delapidare in forma continuata. De asemenea, alte 143 de persoane cercetate in acest caz au fost sanctionate cu amenzi in valoare totala de 41.100 de lei.

Paguba: peste 14.000 de litri de motorina

Potrivit anchetatorilor, in perioada februarie – mai 2010, mecanicii inculpati au sustras in mod repetat motorina si ulei din locomotivele din Statia de alimentare a Depoului Jibou. Cercetarile efectuate de procurori au relevat ca cei cinci agenti de politie TF au pretins si primit in mod repetat de la mecanicii de locomotiva, direct sau prin intermediul impiegatilor de miscare, sefi de manevra si primitori – distribuitori, motorina din cea sustrasa de mecanici, pentru a nu-si indeplini atributiile de serviciu, respectiv a nu constata infractiunile savarsite de catre inculpati in domeniul transportului feroviar. Cu ocazia efectuarii curselor, aproape de fiecare data, se sustragea motorina. Era vorba de cantitati cuprinse intre 20 de litri si 200 de litri sustrase de mecanici. Acestia dadeau ca mita intre 5-10 litri de motorina politistilor TF, pentru ca acestia sa nu constate infractiunea. De asemenea, mecanicii le vindeau politistilor motorina sub pretul pietei. Atat mecanicii, cat si politistii vindeau motorina unor alte persoane sub pretul pietei. In total, au fost sustrasi 14.612 litri de motorina si 180 de litri de ulei.

Daca vor fi gasiti vinovati, cei cinci politisti risca pedeapsa cu inchisoarea intre 1 si 15 ani, iar ceilalti 18 inculpati, pedeapsa cu inchisoarea intre 3 ani si 15 ani.

Cauza complexa, de 20.000 de pagini

Toate persoanele cercetate in acest caz sunt din Jibou sau din localitatile rurale invecinate. Dosarul intocmit de procurorii salajeni numara 20.000 de pagini, fiind cel mai complex caz din ultimii trei ani. Cazul furtului de motorina si ulei din rezervoarele locomotivelor din Depoul Jibou a intrat in atentia autoritatilor salajene anul trecut. In luna iunie 2010, procurorii au efectuat simultan 11 perchezitii domiciliare, auto si corporale, ocazie cu care au fost identificate si indisponibilizate importante cantitati de motorina, recipienti si instrumente folosite la folosirea infractiunilor, precum si o serie de inscrisuri. La vremea respectiva, cei cinci politisti din cadrul Politiei Transporturi Feroviare Jibou, dar si patru angajati ai Statiei CFR Jibou au fost arestati preventiv pentru 29 de zile pentru implicarea in acest caz, in timp ce alte doua persoane au fost cercetate in stare de libertate. Dupa aproape doua luni de arest preventiv, politistii au castigat recursul inaintat la Curtea de Apel Cluj impotriva sentintei pronuntate de Tribunalul Salaj, fiind lasati in libertate.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. iati grade 3 octombrie 2012 at 12:36 - Reply

    pai cum sa nu dia cfr faliment cand la barlad se fura din locomotive si sageata motorina cu bidoanele de 80l 60l si o vand cu 2,5lei l

Lasa un Raspuns »