Un an de la moartea profesorului Gheorghe Şişeştean

Sala „Dialoguri europene” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj a găzduit vineri, 25 octombrie, o întâlnire de evocare a celui care a fost profesorul universitar doctor Gheorghe Şişeştean.
În data de 28 octombrie 2013 se împlineşte un an de la trecerea în nefiinţă a celui care a fost profesorul Şişeştean, Şişu, aşa cum l-a cunoscut toată lumea. La eveniment au luat parte reprezenzanţi ai CCAJ Sălaj, ai Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, oameni de cultură, prieteni şi colegi de breaslă, care rând rând au povestit o serie de amintiri şi momente de neuitat pe care le-au trăit alături de Şişu.

Din biografia profesorului Şişeştean

Gheorghe Şişeştean s-a născut în data de 25 aprilie 1954, în localitatea Şişeşti – judeţul Maramureş şi s-a stins din viaţa la data de 28 octombrie 2012, la Zalău. A absolvit Facultatea de Filosofie din Bucureşti, secţia Sociologie, fiind licenţiat în sociologie – 1978. A urmat apoi cursuri la „Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales Paris”, specializarea etnologie-antropologie, cursuri finalizate cu o diplomă de master, DEA, în anul 1992. Şase ani mai târziu în anul 1998 a devenit Doctor în sociologie, a fost profesor la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane la Universitatea din Oradea, specializarea Sociologie, profesor asociat la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Bucureşti şi conducător de doctorat la această instituţie. Este autorul mai multor lucrări, printre care amintim: „Forme de viaţă românească în nord-vestul Transilvaniei”, „Etnie, confesiune şi căsătorie în nord-vestul Transilvaniei”, „Economia rurală şi sfârşitul lumii”, „Ascension et hypostases initiatiques de l’âme”, „Formes de vie paysanne dans le Nord-Ouest de la Transylvanie”, „Antropologie şi sociologia sacrului”, „Dicţionar de sociologie rurală”, „Ţăranii şi noua Europă”, „Atlasul sociologic rural”, „Români care s-au stins.Valahii din Carpaţii Nordici şi românii din Ungaria”. Gheorghe Şişeştean a fost membru al Asociaţiei Sociologilor din România, membru în Consiliul Ştiinţific al Asociaţiei de etnologie L’Europe, la civilisation du pain, Paris; membru în comitetul de redacţie al revistelor „Histoire anthropologique de l’alimentation (Chine-Europe)” şi „Maison des Sciences de l’Homme” (MSH) Paris. De-a lungul întregii sale activităţi a participat la sesiuni naţionale şi internaţionale. La Editura „Caiete Silvane” a CCAJ Sălaj i-au fost publicate cărţile: „Forme tradiţionale de viaţă ţărănească. O cercetare sociologică a Sălajului” în anul 1999 şi „Etnie, confesiune şi căsătorie în nord-vestul Transilvaniei” în anul 2002. Cu sprijinul CCAJ Sălaj, în anul 2012, la Editura Academiei Române, Centrul de Studii Transilvane Cluj-Napoca, i-a apărut cartea „Românii care s-au stins.Valahii din Carpaţii Nordici şi românii din Ungaria”, carte lansată la Colegiul Naţional „Silvania” din municipiul Zalău, unde profesorul a predat mulţi ani. Volumul precizat a fost lansat în luna mai a anului 2012, lansare urmată de conferinţa „Unitatea socio-culturală a satului carpatic”. Gheorghe Şişeştean a primit titlul de cetăţean de onoare, post-mortem, al municipiului Zalău, în cursul acestui an.

2 Thoughts to “Un an de la moartea profesorului Gheorghe Şişeştean”

  1. xxx

    nnn UN MARE OM .MA GANDESC DESEORI LA EL CU MARE PLACERE SI CU MULT DRAG.
    ODIHNA VESNICA.

  2. Marius

    Un om extraordinar , un model intelectual , moral si social , la fel ca si sotia domniei sale , D-na Solica !
    Lumea este mai saraca fara acest om ! Odihneasca-se in pace .

Leave a Comment