Tribunalul Sălaj caută judecători şi grefier

Mihaela Oprea 5 februarie 2013 0
Tribunalul Sălaj caută judecători şi grefier

Două posturi de judecător şi unul de grefier au fost adăugate în organigrama de personal a Tribunalului Sălaj, potrivit informaţiilor furnizate marţi de preşedintele instanţei, Monica Kende, la prezentarea bilanţului de activitate pentru anul trecut al instanţelor judecătoreşti din judeţ. Acestea reprezintă, însă, doar o mică parte din totalul posturilor solicitate de conducerea instanţei pentru acoperirea necesarului de personal. “La ora actuală sunt vacante un post de grefier şi două posturi de judecători, care sperăm să se ocupe prin concurs undeva în luna martie a acestui an. Doar aceste posturi au fost aprobate din cele 16 cerute, respectiv nouă posturi de grefier şi şapte de judecători, pentru a putea funcţiona la capacitate maximă”, a declarat Monica Kende.
La această dată, la cea mai înaltă instanţă judecătorească din judeţ îşi desfăşoară activitatea la secţia civilă – nouă judecători, doi asistenţi judiciari şi 14 grefieri, iar la secţia penală – trei judecători şi opt grefieri. De asemenea, sunt cuprinşi în organigramă ca personal auxiliar cinci specialişti IT şi patru consilieri, precum şi opt posturi de personal conex, toate fiind ocupate.
Potrivit sursei citate anterior, la celelalte instanţe judecătoreşti din judeţ, anume la Judecătoriile Zalău, Şimleu Silvaniei şi Jibou nu au fost aprobate noi posturi.

Judecătorii sălăjeni, sufocaţi de dosare

Volumul mare de dosare înregistrate pe rolul instanţelor judecătoreşti sălăjene şi deficitul de personal au condus la o încărcătură ridicată pentru fiecare judecător. Peste 27.000 de dosare au avut de soluţionat anul trecut magistraţii sălăjeni, reprezentând o încărcătură medie de peste 1.000 de dosare pentru un judecător.
Judecătoarea Kende a afirmat că la nivelul instanţei pe care o reprezintă au fost înregistrate anul trecut 12.309 dosare, în scădere cu 1,79 la sută faţă de anul 2011. Au crescut, în schimb, numărul dosarelor soluţionate în a doua instanţă şi cele soluţionate în recurs. La Judecătoria Zalău au fost înregistrate 9.670 de dosare, mai puţin cu 436 de dosare decât în anul 2011. La Judecătoria Şimleu Silvaniei au ajuns 3.481 de dosare de soluţionat, cu un plus de 214 cauze faţă de 2011, în timp ce la Judecătoria Jibou au fost înregistrate 3.481 de dosare de soluţionat, mai puţin cu 5,13 procente decât acum 2 ani.
În ciuda faptului că numărul dosarelor nou intrate pe rolul instanţelor de judecată a scăzut faţă de anul anterior celui analizat, volumul de muncă al magistraţilor rămâne unul ridicat. Potrivit judecătoarei Monica Kende, la instanţa pe care o reprezintă a fost înregistrată anul trecut o încărcătură de 1.401 dosare/judecător, faţă de 1.181 în anul precedent. La Judecătoria Zalău a crescut de asemenea volumul de muncă, cu o încărcătură de 1.074 de dosare/judecător, faţă de 919 în 2011.
La celelalte instanţe, judecătorii au avut mai puţin de lucru decât în 2011. Astfel, la Judecătoria Şimleu Silvaniei a scăzut încărcătura de dosare per judecător de la 1.633, în anul 2011, la 1.160 anul trecut. La instanţa din Jibou, s-a înregistrat o încărcătură de 696 de dosare/judecător, faţă de 734 în anul 2011.
Majoritatea dosarelor au fost soluţionate într-un interval de până la şase luni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »