Treznea si-a comemorat martirii

Magazin Salajean 11 septembrie 2007 0

Treznea si-a comemorat martirii

Ca in fiecare an in data de 9 septembrie, localitatea Treznea a organizat la acest sfarsit de saptamana manifestari de comemorare a celor 86 de localnici masacrati la Treznea de trupele Hortyste in anul 1940. Ceremonia a fost una tipica, desfasurata in prezenta Serviciilor speciale de aparare, inceputa cu serviciul religios la mormantul martirilor si urmata de depuneri de coroane de catre oficialitatile locale si judetene. Manifestarile au continuat cu discursuri istorice de omagiere a victimelor ororilor hortyste si discursuri comemorative la Monumentul Eroilor din aceeasi localitate. Au vorbit: primarul comunei Treznea, Emanoil Stanciu, prefectul de Salaj, Andrei Todea, vicepresedintele Consiliului Judetean Mircea Ghiurco si primul cetatean de onoare al comunei, profesor doctor Ioan Puscas.

Importanta evenimentului e cu atat mai mare cu cat ceremoniile au adunat sute de oameni si s-a bucurat de participatrea reprezentantilor tuturor institutiilor importante din Salaj si a unora din Cluj si Satu Mare: Institutia Prefectului, Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Muzeul Judetean Salaj, Asociatia Revolutionarilor Cluj – Napoca etc..

9 septembrie 1940, Treznea

In urma Dictatului de la Viena, in 9 septembrie 1940 trupele hortiste au trecut la exterminarea etnicilor romani de pe teritoriul localitatii Treznea. Motivul invocat de trupele ungare a fost acela ca fata preotului ar fi tras in trupele ungare din turnul bisericii. Au incendiat atunci Biserica, sediul primariei si au ucis cu cruzime femei, copii si batrani romani. Extremismul trupelor ungare a dus la uciderea a circa 86 de locuitori ai satului. Istoricii mai discuta inca numarul victimelor, cert e insa ca tragicul eveniment nu e singular, pe teritoriul cuprins intre granitele trasate de Hitler pe harta Romaniei avand loc atunci o serie de astfel de evenimente: Moisei, Treznea, Ip, Sarmasu, Muresenii de Campie, Campia Turzii, Ludus, Prundu Bargaului, Huedin, Cucerdea si Lascud.

Prin Dictatul de la Viena din 30 august 1940 s-a impus Romaniei ca o parte din teritoriul romanesc al Transilvaniei sa fie cedat Ungariei, iar toti supusii romani stabiliti pe teritoriul ce urmeaza a fi cedat de Romania dobandesc, fara alte formalitati, nationalitatea ungara (…). Ei vor fi autorizati sa opteze in favoarea nationalitatii romane intr-un termen de sase luni. Acele persoane care vor face uz de acest drept vor parasi teritoriul ungar intr-un termen aditional de un an si vor fi primiti de Romania. Insa tratatul impus Romaniei nu a facut altceva decat sa tensioneze relatiile romano-ungare si sa favorizeze unul dintre cele mai cumplite masacre din istoria Transilvaniei de Nord.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »