Trecem la ora de vara

Magazin Salajean 23 martie 2007 0

In acest sfarsit de saptamana, Romania va trece la ora de vara.

Astfel, va trebui sa dam ceasurile cu o ora inainte.

In noaptea de sambata spre duminica vom dormi mai putin, in conditiile in care ora 3 va deveni ora 4. Si CFR Calatori anunta ca, incepand din 25 martie, activitatea de transport feroviar va trece la ora oficiala de vara, situatie care nu va duce la modificarea mersului trenurilor. Mai precis, trenurile de calatori vor pleca din statiile de formare dupa ora oficiala de iarna pana in noaptea de 24 spre 25 martie, ora 3, care devine ora 4. Dupa aceasta ora, trenurile vor porni din statii la orele din mersul de tren in vigoare, respectandu-se astfel ora oficiala de vara. Totusi, trenurile aflate in circulatie intre orele 3,01 mimnute si 4 (ora de iarna) vor circula cu intarziere.

Potrivit Directivei 2000/84 a Parlamentului European si a Consiliului Europei, care dateaza din 19 ianuarie 2001, privind dispozitiile relative la ora de vara, perioada pentru care se aplica ora de vara pentru anul 2007 incepe in ultima duminica din martie, la ora 3 dimineata, si se sfarseste in ultima duminica din octombrie. Duminica, vom avea o zi de numai 23 de ore si se va intuneca mai tarziu. Mai mult, pana in ultima duminica a lunii octombrie, diferenta dintre ora Romaniei si GMT va fi de trei ore, si nu de doua, asa cum este in restul anului.

In Romania, orarul de vara a fost introdus pentru prima data in 1931, atunci cand a fost publicata in Monitorul Oficial Legea pentru stabilirea orei oficiale la noi. De retinut ca, in noaptea de miercuri spre joi, mai precis 21 spre 22 martie, a inceput primavara astronomica, odata cu echinoctiul de primavara. De fapt, este ziua in care Soarele rasare exact la est si apune exact la vest, iar ziua are aceeasi lungime cu noaptea. Din acest moment, si pana in 21 iunie, atunci cand are loc solstitiul de vara, noaptea se va micsora constant, astfel ca ne vom bucura de mai multe ore de lumina.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »