Trecem la ora de vară!

Magazin Salajean 25 martie 2011 0

Trecem la ora de vară!

De duminică, românii se trezesc mai devreme. La sfârşitul acestei săptămâni, pe 27 martie, România va trece oficial la ora de vară. Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi mai puţin cu un ceas, deoarece ora 3 va deveni ora 4. În ţara noastră trecerea la ora de vară este în conformitate cu orarul din Uniunea Europeană.

Pentru aceia dintre dumneavoastră care nu ştiu, ideea orei de vară îi aparţine celebrului inventator Benjamin Franklin. Preocupat fiind de modul în care lămpile cu ulei produceau lumina, a constatat într-o dimineaţa de vară, trezindu-se cu noaptea-n cap, că în cameră este foarte multă lumină pentru ora respectivă. Iniţial a crezut că lămpile cu ulei de pe stăzile Parisului sunt cele care produc atâta lumină, dar imediat a observat că tocmai răsărea soarele.

Pornind de la această constatare, Benjamin Franklin scrie în anul 1784 un eseu intitulat An Economical Project prin care susţine că uleiul folosit în iluminatul public poate fi economisit dacă populaţia s-ar trezi mai repede folosindu-se de lumina naturală a soarelui pentru treburile gospodăreşti.

Prima ţară care a oficializat trecerea la ora de vară a fost, lesne de înţeles, Germania, pe data de 30 aprilie 1916. Au urmat Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, Suedia, Turcia. Pe 31 martie 1918, ora de vară a fost adoptată şi în Statele Unite.

La ora actuală, în lume sunt nu mai puţin de 70 de ţări care au introdus ora de vară. Totuşi, China şi Japonia plus ţările din zona ecuatorială, se numără printre statele care nu folosesc acest sistem.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »