Trafic de coşmar pe străzile din Zalău

Mihaela Oprea 18 decembrie 2012 11
Trafic de coşmar pe străzile din Zalău

Sistemul performant de semaforizare a intersecţiilor din municipiul Zalău, implementat de administraţia locală cu aproximativ 15,4 milioane de lei, a adus conducătorii auto la limita răbdării. În pragul sărbătorilor de iarnă, când este cea mai aglomerată perioadă din an, sistemul a fost pus în funcţiune, dând peste cap întreg traficul rutier în centrul oraşului. Culmea ironiei este că, deşi semafoarele noi funcţionează de câteva zile, reprezentanţii municipalităţii insistă că doar cele vechi sunt puse în funcţiune.

Administratorul public al municipiului, Radu Nistorescu, a declarat, luni, că noua semaforizare nu este pornită pentru faptul că trebuie să-şi preia anumite informaţii din trafic. “Un astfel de sistem de monitorizare a traficului are nevoie de câteva săptămâni pentru înregistreze sistemul de trafic. Doar în luna ianuarie vom pune în funcţiune noua semaforizare”, a declarat Nistorescu.
Contrar celor afirmate de administratorul municipiului, noile semafoare de la intersecţia străzilor 9 Mai şi Crişan, lângă Consiului Judeţean, au creat în cursul zilei de ieri un adevărat haos în trafic. Începând cu intersecţia din zona Scala, cu intersecţia din zona Perla, cea de la Galerii, de lângă Consiului Judeţean şi, implicit pe strada Unirii până lângă Complexul Silvania, toate au fost blocate de şoferii nevoiţi să aştepte de mai multe ori la semafor pentru a putea schimba direcţia de mers, şi nu numai.
La câteva ore de când a fost sesizat de redacţia Magazin Sălăjean, administratorului municipiului a revenit cu o altă declaraţie. “Într-adevăr, avem nişte probleme tehnice la automatele din centrul oraşului. În condiţiile de trafic intens, acestea ar fi trebuit să seteze semafoarele pe intermiten. Vom încerca să rezolvăm problema de la distanţă, ca operatorul sistemului care se află la Bucureşti să încerce reglarea automatelor fără să se deplaseze până în oraş. Dacă nu va fi posibil, echipa se va deplasa în municipiu pentru reglarea sistemului”, a declarat Radu Nistorescu.
Potrivit acestuia, înafara de intersecţiile nou semaforizate, în toate funcţionează vechile semafoare. “Întâmpinăm astfel de probleme pentru faptul că sistemul actual este unul mai vechi. Doar prin luna ianuarie vom scoate din funcţiune vechile semafoare, urmând ca într-un interval de câteva zile să fie dat drumul noului sistem performant”, a precizat Nistorescu.
Oamenii legii susţin că au mai purtat discuţii cu reprezentanţii proiectului, avertizându-i că nu este momentul propice pentru pornirea semafoarelor. Aceştia au afirmat că la vechiul sistem s-a lucrat ani la rândul până ce au putut fi corelaţi, cât de cât, timpii de semaforizare. Reprezentanţii Poliţiei Locale au mai spus că nu au posibilitatea să detaşeze trei agenţi într-o intersecţie doar pentru că sistemul de semaforizare nu funcţionează, astfel încât ar fi trebuit trecute pe intermitent.

Pe hârtie – un sistem performant de monitorizarea traficului

Proiectul prin intermediul căruia principalele intersecţii din municipiu au fost dotate cu camere video şi semafoare noi aparţine administraţiei locale şi este unul amplu, în valoare totală este de 15,4 milioane de lei, majoritatea finanţare nerambursabilă. Mai precis, 11 dintre cele mai aglomerate intersecţii din municipiu vor fi dotate cu sisteme inteligente de monitorizare şi control al traficului rutier. Scopul urmărit este asigurarea ordinii în oraş şi creşterea siguranţei pentru toţi participanţii la trafic.
Cele 11 intersecţii principale care sunt luate în vizor se află pe bulevardul Mihai Viteazul, pe traseul Inspectoratul Teritorial de Muncă – Primăria Zalău. Este vorba, astfel, de intersecţia bulevardului Mihai Viteazul cu străzile Corneliu Coposu – Gheorghe Doja – Unirii (lângă sediul primăriei); cu strada Tudor Vladimirescu (zona Autogării Zalău), cu strada Simion Bărnuţiu (zona Scala), cu strada Păcii (lângă “Ciuperca”), cu strada Armoniei (la Uz Casnic), cu strada Tudor Vladimirescu (zona Perla), au declarat reprezentanţii administraţiei municipale.
De asemenea, vor fi dotate cu sisteme performante de supravhegere a traficului rutier şi trecerile de pietoni de lângă Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj (zona industrială) şi cea de lângă Rominserv Valves. În toate aceste zone au fost deja amplasate semafoare noi, care, deocamdată sunt învelite în folie de plastic, urmând a fi puse în funcţiune luna viitoare.
De asemenea, alte trei intersecţii aflate pe aşa zisa „centură” a oraşului vor fi dotate cu semafoare aflate până acum pe bulevard, dar pentru care s-a decis reamplasarea întrucât se află în stare bună de funcţionare. Este vorba de intersecţia străzilor Andrei Şaguna şi Kossuth (deasupra Parcului Central), intersecţia străzilor Tudor Vladimirescu şi Gheorghe Lazăr (lângă Tribunalul Sălaj), intersecţia străzilor Tudor Vladimirescu şi Porolissum (lângă Secţia de Boli Infecţioase).
Finanţarea proiectului intitulat “Sistem de management al traficului în municipiul Zalău” se face prin Programul Operaţional Regional Axa 1 “Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – potenţiali poli de creştere”. Contractul de finanţare a fost semnat în 2011, valoarea totală a proiectului fiind de 15,4 milioane de lei, din care 10 milioane de lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, 5,1 milioane de lei înseamnă finanţare nerambursabilă din bugetul central, iar circa 250.000 de lei reprezintă aport din bugetul local.

Comentarii

comments

11 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. agronomu 18 decembrie 2012 at 08:50 - Reply

  bani aruncati de pomana,mai rau in loc sa imbunatateasca circulatia ,a facut traficul varza.niste incompetenti!

 2. smecheru" 18 decembrie 2012 at 09:43 - Reply

  Inca o firma care se pare ca a incasat bani multi pentru o lucrare de toata pomina.Pai daca solutia pentru un trafic aglomerat este trecerea pe intermitent ce rost mai are semaforizarea?Se circula in acest sistem,clasic!

 3. un om 18 decembrie 2012 at 10:43 - Reply

  Da a semafoarele noi un rahat la ceas pt pietoni verdele era mai putin decat cele vechi si sa nu zic ca ieri seara langa consiliu sa infoliat inapoi si ca sisitemel noi au pt pietoni si sonor ai a functionat ! curios o sa fiu ce os s a fie cand pune totul in functie haos total 100%

 4. Anonim 18 decembrie 2012 at 13:14 - Reply

  e varza semaforizarea si cand se va pune in functiune va da toata circulatia peste cap. nu stiu cine a gandit-o dar ala e dus rau.

 5. Anonim 18 decembrie 2012 at 13:14 - Reply

  Sunt citeva semafoare care nu-si au sens in acest oras. Cred ca sunt de acord si cei de la circulatie , linga prefectura e total inutil , dar de…banul s-a dat de la EU asa ca trebuie folositi in totalitate . Speram totusi intr-un soft adecvat care sa fluidizeze traficul. Fiind o noutate pentru municipiul nostru si nu numai , e perfectibil, dar e nevoie de oameni foarte capabili, de care ducem lipsa. Daca esti intr-un partid ai sanse de angajare , altfel…asteptam zile mai bune

 6. ncristin 18 decembrie 2012 at 16:58 - Reply

  Ce-am observat eu pe langa faptul ca jumate din semafoare sunt efectiv inutile, la cele noi lipsesc countdown-ul care era foarte util.

 7. z 18 decembrie 2012 at 17:11 - Reply

  fratilor descongestionare!!! halal semafoare !! semafor la centru de cultura care a blocat traficul pana la pedagogic era coada

 8. ion 19 decembrie 2012 at 09:18 - Reply

  inca o lucrare made in romania; daca firmele private ar avea managementul din primarie ar da faliment in 24 h; rusine mizerabililor

 9. WV 19 decembrie 2012 at 09:19 - Reply

  Acum, nu va suparati toti pe mine dar voi din Zalau chiar sunteti toti agramati ca sa nu zic analfabeti ? Cum mama dracului puteti posta cu atatea greseli gramaticale ?
  O zi buna…

 10. pt wv 19 decembrie 2012 at 14:18 - Reply

  era cumva studiul limbii romane ? eu am inteles ceva de semafoare !! sau poate vreti sa aplicati normele DOOM 2

 11. Pt.WV 22 decembrie 2012 at 21:11 - Reply

  Tu ii fi probabil patronul firmei care nu a pornit semafoarele si vrei sa distragi atentia de la speta?

Lasa un Raspuns »