Timp de trei zile, traditiile salajene au fost prezentate la Sibiu

Magazin Salajean 17 august 2011 0

Timp de trei zile, traditiile salajene au fost prezentate la Sibiu

Artisti si mesteri populari din Salaj, au participat in perioada 12-14 august, la Sibiu, la Festivalul National al Traditiilor Populare. La cea de-a IX-a editie a acestei manifestari, au fost reprezentate judetele Harghita, Ilfov si Salaj, prin delegatii de pastratori si promotori ai valorilor si traditiilor locale. Programul primei zile a inclus: vizitarea Muzeului in aer liber; prezentarea Gospodariei de olari din Corund; demonstratii practice de la Rucar-Polovragi; demonstratii practice din zona Fierariei din Fundul Moldovei, precum si demonstratii de arta culinara din Salaj.

Sambata au fost prezentate de catre delegatia Salajului in parteneriat cu Astra Film, filmari de la o gospodarie din satul Mierta, din Camarile de la Sancraiul Almasului si Rastoltu Mare, Moara cu alvan de la Ciocmani , precum si pelicula Poienita de la Carciuma din Batrani, realizata de delegatia judetului Ilfov. In cea de-a doua zi a festivalului Ileana Gratiana Pop din Ciumarna si Florica Criste din Cizer au interpretat pricesne, dupa prezentarea Bisericii din Bezded. La sectiunea Arte muzicale au evoluat doi invitati de onoare ai festivalului, Maria Lia Bologa si Junii Cetatii, precum si artisti populari din cele trei judete. Duminica au fost vizionate filmari realizate de delegatia Salajului in Biserica din Bezded, au mai fost audiate pricesne, au avut loc demonstratii practice de la Rucar – Polovraci si de la Carciuma din Batrani.

Mesteri si artisti populari, promotori ai valorilor locale

La sectiunea Arte religioase, Salajul a fost reprezentat de Alexandra – Ligia Bodea (din satul Iaz, comuna Plopis) cu icoane pe sticla si de Olga Ortan (din Zalau) cu icoane pe lemn, iar la sectiunea arte literare orale, de Ileana Gratiana Pop si de Florica Criste. Au evoluat si tinerele soliste de muzica populara Alexandra Preda si Adelina Borzan, acompaniate de un taraf format din instrumentisti ai Ansamblului „Mesesul” al Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj: Dorel Ciobanu, Adrian Sabau, Andrei Muresan, Stefan Silaghi, Alexandru Antoniu Silaghi si Zoran Lakatos. Dansurile populare romanesti si maghiare din judet au fost interpretate de dansatori de la Ansamblul „Mesesul”, sectiile romana si maghiara.

Salajul a mai fost reprezentat si de mesteri populari din diferite zone: Ileana Gratiana Pop (cusatorie – tesatorie), Florica Criste (cusatorie – tesatorie); Stefan Bara si Stefanita Bara (cioplit in lemn, comuna Fildu de Jos); Csibi Csabi si Csibi Marta (olarit, satul Borla, comuna Bocsa); Petru Teglas (impletituri nuiele, satul Var, orasul Jibou); Anton Stoica si Adisor Iusan (fierari din Mirsid si Zalau).

In cele trei zile ale manifestarilor de la Sibiu, au fost prezentate produse traditionale ale unor comunitati din judet, respectiv palinca de Salaj, vinul de Borla si ceapa de Pericei. Nu in cele din urma, la sectiunea Arte Culinare, Salajul a fost reprezentat de o parte a echipei „Niste tarani”, condusa de maestrul bucatar Mircea Groza, alaturi de Flavius Lucacel, dar si de Silvia Hodis si Nastasia Boticas.

Mancarea, vinul, palinca si obiectele de fierarie, principalele atractii

A fost o manifestare reusita pentru noi, ne-am prezentat bine la toate sectiunile festivalului. Prezenta noastra la Sibiu a insemnat un bun prilej de a promova traditiile Salajului, cat si produsele specifice: vinul, palinca si ceapa. Principalele atractii le-au constituit preparatele culinare, vinul, palinca si obiectele de fierarie. Ca urmare a acestei reusite este posibil ca, tot la Sibiu, sa participam la o manifestare nationala dedicata brandurilor judetene, unde vor fi prezentate toate judetele din tara cu tot ceea ce au specific. Au fost mii de oameni, care, chiar daca nu au cumparat, au aflat despre produsele Salajului si au putut vedea ce este specific la noi, de la mancare, la dansuri si mesteri populari, a declarat Daniel Sauca, directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj.

La cea de-a IX-a editie a Festivalului National al Traditiilor Populare de la Sibiu, organizatorii au acordat Diploma de excelenta Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj pentru prestatia pe care a avut-o in cadrul manifestarii. Prezenta artistilor si mesterilor populari la Sibiu a fost coordonata de CCA cu sprijinul Consiliului Judetean Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »