“Ţeparii” de pe okazii.ro rămân în arest

Mihaela Oprea 30 ianuarie 2013 0
“Ţeparii” de pe okazii.ro rămân în arest

Cei patru bucureşteni arestaţi preventiv sub aspectul săvârşirii de infracţiuni informatice, fiind acuzaţi că au înşelat aproximativ 200 de români cărora le-au vândut fictiv telefoane de ultimă generaţie, pe un renumit site de comercializare, rămân în spatele gratiilor pe parcursul desfăşurării investigaţiilor. Tribunalul Sălaj a respins, luni, recursul înaintat de inculpaţi pentru punerea lor în libertate, decizia fiind fără drept de apel.
Potrivit soluţiei date de magistraţii sălăjeni, a fost respins ca nefondat recursul declarat de inculpaţii Dan Florin P., Radu Marian T., Mădălin Ionel D. şi Laurenţiu Mihai R., toţi din Bucureşti, împotriva deciziei de arestare preventivă dată de Judecătoria Zalău. Decizia este definitivă, astfel încât bucureştenii vor rămâne în spatele gratiilor pentru 29 de zile, în cazul primilor trei, şi 19 zile pentru minorul Laurenţiu Mihai R.
Reamintim că gruparea infracţională, din care fac parte alţi trei membri – doi din Ştefăneştii de Jos, având interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu, iar unul din capitală – fiind cercetat în stare de libertate, a fost destructurată săptămâna trecută de către lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, sub coordonarea procurorilor DIICOT- Biroul Teritorial Sălaj.

Cazul a ajuns în atenţia autorităţilor după ce trei sălăjeni s-au prezentat, anul trecut, la poliţie reclamând că au fost înşelaţi, după ce au încercat să cumpere online telefoane mobile. “În urma cercetărilor, s-a constatat că, în perioada iunie 2012-ianuarie 2013, cei şapte învinuiţi s-au asociat în vederea comiterii de infracţiuni informatice, cu scopul de a obţine sume de bani vânzând fictiv telefoane mobile, pe diferite site-uri de profil. Astfel, bucureştenii Dan Florin P., Laurenţiu Mihai R. şi Radu Marian T. au creat peste 700 de conturi fictive pe un site www.okazii.ro, prin care expuneau spre vânzare, pentru sume între 1.000-2.000 de lei, telefoane mobile marca Iphone5, Iphone4S, Samsung Galaxy S3, HTC OneX, pe care, însă, nu le deţineau în realitate”, a declarat procurorul şef al DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj, Dan Buduşan.

Potrivit sursei citate, inculpaţii foloseau la crearea conturilor fictive date de identificare false şi precizau că telefoanele se achiziţionează doar cu plata în avans. Clientul trebuia să achite în avans sume cuprinse între 200-500 de lei la diferite oficii poştale din Bucureşti sau la diferite bănci din capitală, prin sistemul Western Union. Ulterior, inculpaţii reuşeau prin diferite metode bine puse la punct să mai scoată de la cumpărători sume de bani. Clienţii realizau că au fost înşelaţi abia când vedeau că nu primesc pachetele cu telefoanele cumpărate, moment în care îi sunau pe inculpaţi, dar aceştia nu mai erau de găsit.
În 22 ianuarie, anul curent, au fost efectuate şase percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în comuna Ştefăneştii de Jos, iar în baza mandatelor de aducere emise de DIICOT- Biroul Teritorial Sălaj, şase din cei şapte membri ai reţelei au fost aduşi în Zalău pentru cercetări.

În acest caz, DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj continuă cercetările în vederea identificării tutoror cetăţenilor care au fost înşelaţi de grupul infracţional. Prejudiciul de 50.000 de lei nu a fost recuperat, inculpaţii susţinând în cadrul audierilor că au jucat toţi banii la aparate de jocuri de noroc şi în cazinouri din capitală.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »