Teatrul Balsoi, la Zalau

Magazin Salajean 13 martie 2008 0

Teatrul Balsoi, la ZalauRenumitul teatru Balsoi – Moscova va sustine la inceputul lunii viitoare, mai precis in 5 aprilie, de la ora 20, un spectacol extraordinar pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor din Zalau, cu baletul Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski.

Evenimentul reprezinta – pentru multi dintre salajeni – o sansa unica de a intalni una dintre cele mai celebre trupe de balet din lume. Spectacolul anuntat este realizat in regia lui M. Petipa, in timp de libretul poarta semnatura lui V. Begichev si V. Geltser. Pe parcursul celor patru acte, pe scena vor evolua nu mai putin de 57 de artisti, care vor reda feeria inchipuita de ilustrul compozitor rus.

Lacul lebedelor este una dintre compozitiile muzicale celebre pentru balet ale lui Piotr Ilici Ceaikovski, purtand numarul de opus 20, fiind totodata si cel mai vizionat spectacol de balet din toate timpurile. Libretul baletului (in 4 acte) a fost scris de catre Vladimir Berghicev si V. Ghelzer, avand ca sursa de inspiratie o veche legenda rusa (dupa altii, o legenda germana, daca judecam dupa numele personajelor principale: Siegfried, Odette – Odillia, Rotbart s.a.m.d.), care a corespuns pretentiilor compozitorului rus. Intre timp, textul a fost de mai multe ori transcris si modificat, astfel ca unele versiuni au un final diferit de original.

Legenda despre printesele fermecate in lebede de un vrajitor rau, in care vraja lui poate fi spulberata numai prin iubirea unui print, se poate intalni in basmele mai multor popoare.

Premiera a avut loc la Balsoi Teatr (Teatrul Mare) din Moscova, pe 4 martie 1877, avandu-l ca dirijor pe Semen Riabov, in coregrafia lui Julius Reisinger. Din pacate, publicul epocii nu era obisnuit cu stilul ^simfonic^ al unei muzici pentru balet, asa ca nu a inteles nici bogatia partiturii. La aceasta s-a adaugat si coregrafia mediocra a lui Julius Reisigner, ceea ce a facut ca primele reprezentatii sa fie un real esec.

Dupa moartea compozitorului, la cererea conducerii teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Marius Petipa si Lev Ivanov au modificat coregrafia baletului, iar dirijorul teatrului Mariinsky, Riccardo Drigo, a adus mai multe modificari partiturii. In noua forma, baletul a avut premiera pe 15 ianuarie 1895 si s-a bucurat de un succes bine meritat. Desi au mai existat si alte versiuni, aceasta este cel mai des intalnita si, desigur, cel mai frecvent reprezentata.

Biletele pentru spectacolul din in 5 aprilie, care va avea loc la Zalau, se gasesc la Casa de Cultura a Sindicatelor, biletedelatati.ro, bilete.ro sau ticketpoint.ro, la pretul de 100 de lei (75 de lei pentru elevi si studenti).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »