Sute de şoferi, sub influenţa lui Bachus

Mihaela Oprea 26 august 2012 0
Sute de şoferi, sub influenţa lui Bachus

Drumurile publice sunt pline de şoferi care se avântă în trafic la volanul autovehiculelor, chiar dacă “s-au cinstit” înainte cu câteva păhărele de alcool. Numai în primele şapte luni din acest an, poliţiştii sălăjeni au prins sute de conducători auto în trafic care au “înverzit” aparatul etilotest. Dacă o parte dintre şoferi au scăpat cu amenzi şi permisul auto reţinut pentru câteva luni, ceilalţi au întocmite pe numele lor dosare de cercetare penală, riscând chiar pedepse cu închisoarea.

Peste 200 de conducători auto au fost identificaţi în trafic, în primele şapte luni ale acestui an, de către poliţiştii sălăjeni, conducând autovehicule deşi se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. Pe lângă faptul că au rămas fără permisul de conducere, şoferii s-au ales fie cu dosare de cercetare penală, fie cu sancţiuni contravenţionale destul de piperate.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Maria Cristea, a declarat că, în perioada ianuarie-iulie, anul curent, poliţiştii au identificat pe drumurile publice 230 de şoferi care au consumat băuturi alcoolice. “Dintre şoferii prinşi conducând autoturismele deşi se aflau sub influenţa alcoolului, majoritatea, şi anume 144 s-au ales cu sancţiuni contravenţionale. Aceştia au rămas şi fără permisul de conducere pentru o perioadă de trei luni. În cazul celorlalţi 86 de şoferi, poliţiştii au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru conducerea autovehiculelor cu o alcoolemie peste limita legală”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Închisoare până la 5 ani

Potrivit sursei citate, legea prevede pedepse diferite pentru consum de alcool la volan, în funcţie de gradul de alcoolemie al şoferului. Mai precis, conducătorul auto surprins în trafic cu o alcoolemie peste 0,40 miligrame per litru de alcool în aerul expirat, echivalentul a 0,80 grame per litru de alcool pur în sânge, este obligat să se supună recoltării de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Dacă rezultă o alcoolemie peste limita legală, acestuia i se întocmeşte dosar de cercetare penală. În plus, ca măsură tehnico-administrativă, permisul de conducere se reţine în vederea anulării, până la soluţionarea cauzei.
Conform legislaţiei actuale, pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 grame per litru de alcool pur în sânge se prevede o pedeapsă cu închisoarea între unu şi 5 ani. Cei care refuză recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei riscă pedepse mai aspre, respectiv închisoarea de la 2 la 7 ani.

Amenzi uriaşe pentru alcool

Sacţiunile contravenţionale se aplică atunci când conducătorul auto este surprins în trafic cu alcoolemie între 0,10 şi 0,40 miligrame per litru de alcool pur în aerul expirat. Iar amenzile nu sunt deloc mici. În asemenea cazuri, se aplică o sancţiune contravenţională prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, respectiv 9-20 puncte amendă. Aceasta înseamnă o amendă care porneşte de la 630 de lei şi care ajunge până la 1.400 de lei, cu posibilitatea achitării în termen de 48 de ore de la întocmirea procesului verbal a jumătate din valoare. Doar la aplicarea valorii minime a amenzii, pentru primele şapte luni ale anului în curs, poliţiştii sălăjeni au scris amenzi contravenienţilor în valoare totală de peste 90.000 de lei.
În plus, şoferilor depistaţi cu o alcoolemie între intervalul menţionat li se suspendă dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Accidente “provocate” de alcool

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele frecvente de conturbare a capacităţii de conducere, desi există tendinţa de a se subestima rolul său. Patru accidente de circulaţie soldate cu un mort şi cinci răniţi grav s-au produs, în perioada analizată, pe drumurile judeţului, din cauza conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.
Unul dintre aceste cumplite accidente rutiere pe fondul consumului de alcool s-a produs în luna aprilie a acestuia an, între localităţile Rus şi Şimişna, soldându-se cu decesul unei minore de doar 14 ani şi rănirea altor două adolescente. Fetele se deplasau pe marginea drumului când au fost lovite în plin de un autoturism condus de un şofer aflat sub influenţa băuturilor alcoolice. Acesta, Marius S., de 20 de ani, din Zalău, aflat la volanul unui autoturism marca Fiat, a intrat cu maşina în grupul de tineri care se deplasa pe carosabil în acelaşi sens de mers. Din cauză că nu curăţase parbrizul maşinii înainte de a porni la drum, şoferul avea o vizibilitate redusă. În plus, acesta se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, având o îmbibaţie alcoolică de 0,44 miligrame per litru de alcool pur în aerul expirat.
Urmare impactului, o minoră de 14 ani a murit, iar alte două adolescente în vârstă de 17 şi 18 ani au fost rănite. Victimele au fost transportate de urgenţă la Spitalul Municipal din Dej, judeţul Cluj.
Conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. Poliţiştii sălăjeni atrag atenţia asupra faptului că alcoolul reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Alcoolemie record de 1,57 la sută

Cea mai mare alcoolemie depistată de poliţiştii sălăjeni a depăşit de aproape patru ori limita legală. Este isprava unui bărbat în vârstă de 37 de ani, din localitatea Pericei, prins în luna aprilie a acestui an aproape de comă alcoolică în trafic, în urma unui accident cu mopedul pe care-l conducea pe DN 1H, între localităţile Şimleu Silvaniei şi Pericei. In urma testarii cu aparatul alcooltest, politistii au constatat o alcoolemie record de 1,57 miligrame per litru de alcool pur in aerul expirat. Din cauza stării avansate de ebrietate în care se afla, bărbatul a pierdut controlul ghidonului şi a căzut în şanţul din partea dreapta a drumului, suferind leziuni grave.
Mopedistul a fost transportat la spital, unde a fost diagnosticat cu fractură de piramidă nazală şi contuzii multiple. A fost internat la Secţia de Ortopedie a spitalului. În cauză, oamenii legii au întocmit actele premergătoare urmăririi penale pentru conducere a unui moped neînregistrat şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »