Sute de petarde vandute ilegal intr-un liceu din Simleu

Magazin Salajean 19 decembrie 2011 0

Sute de petarde vandute ilegal intr-un liceu din Simleu

Doi adolescenti salajeni sunt cercetati pentru savarsirea infractiunii de comercializare de articole pirotehnice catre minori, dupa ce au fost prinsi de politisti, in cursul saptamanii trecute, comercializand ilegal petarde. In urma cercetarilor efectuate, oamenii legii au depistat peste 1.000 de petarde detinute de mai multi elevi de liceu.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Tincuta Dumuta, a declarat ca oamenii legii au ajuns la unul dintre comercianti, dupa ce au prins un minor care folosea petarde pe o strada din Simleu Silvaniei. Acesta avea asupra sa cinci pachete de petarde. In urma cercetarilor, politistii au stabilit ca minorul cumparase petardele de la Adam D., de 15 ani, din localitatea Camar. Cei doi erau elevi la acelasi liceu, a declarat purtatorul de cuvant.

Politistii simleuani au efectuat, astfel, un control la liceul respectiv pentru depistarea celor care detin sau folosesc articole pirotehnice ilegale. In urma verificarilor au fost identificati trei elevi care detineau petarde. Oamenii legii au confiscat de la adolescenti 12 pachete de petarde sigilate, continand cantitatea de 900 de bucati marca Piccolo corsair.

Al doilea minor cercetat penal este Razvan B., in varsta de de 14 ani, din Jibou, identificat ca a vandut articole pirotehnice din categoriile 1 si P1 unor minori din oras. In acest caz, politistii au confiscat de la adolescenti 113 petarde.

Cei doi minori comercianti sunt cercetati pentru savarsirea infractiunii de comercializare de articole pirotehnice din categoriile 1 si P1 catre persoane cu varsta sub limita prevazuta de lege, respectiv 16 ani. Pedeapsa prevazuta pentru aceasta infractiune se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la 1 an.

Atentie la folosirea petardelor!

Pentru prevenirea unor evenimente negative in perioada sarbatorilor de iarna, politistii atrag atentia asupra folosirii petardelor si a altor articole pirotehnice. Potrivit noilor reglementari legislative, articolele pirotehnice de divertisment sunt clasificate in patru categorii, doar intr-una dintre acestea (categoria I) fiind legala detinerea si folosirea de catre persoanele fizice. Din categoria celor legale fac parte: focuri, chibrituri si betisoare bengale, pocnitori, jerbe, granule scanteietoare, scantei, bobite explozive, pocnitori cu confeti etc. Vanzarea acestor articole catre publicul larg se face numai de catre persoanele juridice autorizate in acest sens, in locuri autorizate si numai catre persoanele care au implinit varsta de 16 ani.

Celelalte categorii de articole pirotehnice pot fi comercializate numai catre persoane juridice autorizate si folosite numai de personal calificat ca pirotehnician. Nerespectarea acestor prevederi constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la trei luni la 1 an. De asemenea, folosirea articolelor pirotehnice intre orele 24-6 si la distante fata de locuinte mai mici decat cele prevazute de lege se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei.

Organizarea jocurilor cu articole pirotehnice este permisa persoanelor autorizate numai cu avizul politiei sau, dupa caz, acordul primariei, respectiv al pompierilor.

Pentru a nu incalca legea si a nu se supune unor pericole, persoanele care doresc sa achizitioneze articole pirotehnice trebuie sa le cumpere numai din locurile autorizate si numai pe cele din categoria I. Articolele pirotehnice trebuie sa fie inscriptionate pe ambalaj in limba romana, cu denumirea, categoria din care fac parte, instructiuni de folosire, termenul de garantie, precum si pericolele care pot aparea la pastrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea acestora, in cazul articolelor noi introduse pe piata, inclusiv marcajul de conformitate CE.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »