Sute de liceeni au plantat puieţi de pin lângă Sânmihaiu Almaşului

Magazin Salajean 25 martie 2011 0

Sute de liceeni au plantat puieţi de pin lângă Sânmihaiu Almaşului

Peste 300 de liceeni de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău (301, n.r.) şi de la Grupul Şcolar „Octavian Goga” din Jibou (23, n.r.) au luat parte, ieri, la o acţiune de împădurire a unui teren privat, realizată sub coordonarea reprezentanţilor Direcţiei Silvice (DS) Sălaj în arealul Ocolului Silvic Almaşu. Mai exact, a fost împădurită cu 3.000 de puieţi de pin o parcelă proprietate privată, care nu a făcut parte din fondul forestier până acum şi care se află în vecinătatea dealului Gorgana (comuna Sânmihaiu Almaşului, n.r.) şi a drumului E81, care face legătura între Zalău şi Cluj Napoca.

Directorul DS Sălaj, Dorel Oros, ne-a declarat că „a fost o activitate extrem de reuşită şi unică din toate punctele de vedere: nu doar că au participat foarte mulţi elevi, dar aceştia au dat dovadă de abnegaţie şi de un adevărat spirit ecologic. Chiar m-au cucerit, rar mi-a fost dat să văd asemenea tineri inimoşi, care au manifestat înţelegere, grijă şi preţuire faţă de mediul înconjurător”.

Potrivit sursei citate, succesul acţiunii este cu atât mai mare cu cât cei care au plantat puieţi de pin pe o suprafaţă de un hectar şi jumătate au fost oameni tineri, în formare, care pot duce mai departe spiritul verde, ecologic, de care mediul înconjurător are mai multă nevoie ca oricând.

Regenerări forestiere de 600.000 de lei

Aceasta a fost prima din seria de acţiuni de împădurire care va fi desfăşurată, în perioada următoare, în fiecare Ocol Silvic din judeţ, astfel încât în acest an să fie împădurite şase hectare de teren. De altfel, Direcţia Silvică Sălaj a stabilit o serie de manifestări care au ca scop conştientizarea populaţiei faţă de importanţa şi rolul pădurii atât sub aspect economic, cât şi ecologic şi social, care vor fi desfăşurate sub egida „Luna plantării arborilor”- 15 Martie-15 Aprilie. „La nivelul celor şase ocoale silvice, s-a stabilit un program de regenerarea a pădurilor pentru anul 2011, care cuprinde o suprafaţă totală de 108,4 hectare, din care împăduriri se vor executa pe 28,4 hectare, iar regenerări naturale pe 80 de hectare. De asemenea, în vederea consolidării plantaţiilor înfiinţate în anii anteriori, se vor efectua lucrări de completare a regenerărilor pe o suprafaţă de cinci hectare în fondul forestier”, a declarat Dorel Oros.

Puieţii necesari pentru efectuarea acestor lucrări sunt produşi în pepinierele proprii ale Direcţiei Silvice. În această campanie, pentru împădurirea suprafeţelor incluse în programul de regenerare, se vor folosi peste 167.000 de puieţi, din speciile gorun, stejar pedunculat, stejar roşu, fag, salcâm, paltin, frasin molid şi duglas.

Direcţia Silvică Sălaj dispune de un excedent de aproximativ 100.000 de puieţi forestieri, din speciile molid, stejar roşu, nuc şi frasin, pe care intenţionează să-i valorifice către populaţie sau agenţii economici interesaţi.Valoarea lucrărilor de regenerare a pădurilor ce vor fi executate în anul 2011 depăşeşte suma de 600.000 de lei.

,,Anul internaţional al pădurilor”

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit anul 2011 drept ,,Anul internaţional al pădurilor”, creând astfel o platformă importantă de educare a comunităţii mondiale atât în privinţa valorii pădurilor, cât şi a costului social, economic şi de mediu determinat de pierderea lor prin defrişare. Organizat sub egida ,,Păduri pentru oameni”, Anul Internaţional al Pădurilor are rolul de a promova o gestiune corectă a tuturor tipurilor de pădure, conservarea şi dezvoltarea durabilă a acestora, precum şi de a întări sensibilizarea societăţii civile în acest sens, mai ales că pădurile atenuează efectele schimbărilor climatice dramatice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »