Someşul a mai luat o viaţă

magazinsalajean 11 iulie 2012 0
Someşul a mai luat o viaţă

Canicula a făcut prima victimă. Un bărbat în vârstă de 45 de ani şi-a găsit sfârşitul într-un mod cumplit, după ce a intrat marţi în apele reci ale Someşului să se răcorească. A fost de-ajuns doar o fracţiune de secundă pentru ca apele nemiloase să îl prindă pe om în capcana odioasă a morţii, Someşul fiind râul care a făcut cele mai multe victime în Transilvania. Doar în vara anului trecut, în Sălaj, trei persoane, printre care şi un băiat de 14 ani, şi-au pierdut viaţa în apele lui, după ce au intrat să se scalde şi să scape de arşiţă.

Un sălăjean în vârstă de 45 de ani a avut parte de un sfârşit tragic, marţi după-amiază, după ce a intrat să se răcorească în apele reci ale Someşului. Un pescar aflat în apropiere a văzut întreaga întâmplare, cum bărbatul nu s-a mai ţinut la suprafaţa apei şi a dispărut în adâncuri. A sărit imediat în ajutorul acestuia, după care a alertat autorităţile.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Porolissum” al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, a declarat că pompierii s-au deplasat imediat la faţa locului pentru a căuta trupul bărbatului în apele râului. “Garda de intervenţie nr. 2 Ileanda a fost solicitată, marţi după-amiază, la ora 15.22, pentru a căuta o persoană dispărută în râul Someş, pe raza localităţii Rus. Apelul a fost iniţiat de către un pescar care a observat, că un bărbat intrând în apă ca să înoate, nu a mai reuşit să se menţină deasupra apei şi s-a scufundat. Acesta a intrat în apă încercând să îl salveze, însă nu a reuşit”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Ajunşi la faţa locului, pompierii au început căutările cu ajutorul bărcii pneumatice. “După aproximativ 40 de minute de căutări, corpul victimei, un bărbat în vârstă de 45 de ani, a fost găsit în locul în care perscarul l-a văzut ultima dată înotând”, a declarat Lucian Jacodi.
Medicii de la ambulanţă nu au mai avut ce face pentru bărbat, decât să constate decesul acestuia.
Potrivit sursei citate anterior, cadavrul a fost scos din apă şi predat poliţiei. Trupul neînsufleţit al bărbatului a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău în vederea efectuării necropsiei.

Un posibil infarct

Apa nu este adâncă în locul în care bărbatul s-a înecat, spune primarul comunei Rus, Alexandru Pintea. “Bărbatul de 45 de ani a fost la scaldă, să se răcorească din cauza căldurii. Un grup de pescari a văzut cum, la un moment dat, bărbatul se luptă să rămână la suprafaţa apei, după care a dispărut în adâncuri. Cel mai probabil, acesta a suferit un infarct, pentru că apa nu este adâncă în locul în care s-a înecat, având o adâncime de la 80 de centimetri şi până la 2 metri. Cauza de deces va fi stabilită, însă, în urma autopsiei realizate de medicul legist”, ne-a declarat, ieri, edilul comunei.
Potrivit acestuia, omul aflat la scaldă a înotat aproape de malul râului, lângă o salcie culcată peste apă. “Este posibil să fi fost prins într-un vârtej şi să nu fi avut puterea de a ieşi la suprafaţa apei”, susţine Alexandru Pintea.
În momentul producerii tragediei, în zonă mai erau câţiva copii la scăldat. Primarul spune că zona nu este periculoasă pentru scaldă şi că localnicii obişnuiesc să vină în zonă, fie la pescuit, fie pentru agrement. “Someşul este curat, mai ales de când s-a închis combinatul. Nu avem de ce interzice scăldatul în zonă”, a afirmat acesta.
Primarul comunei Rus spune că bărbatul care şi-a găsit sfârşitul înecat în apele Someşului era un bun gospodar, care nu a creat probleme în comunitate şi nu era căsătorit.

La doar 14 ani, înghiţit de ape

Din nefericire, numai în vara anului trecut, trei persoane şi-au pierdut viaţa după ce au intrat să se scalde în apele reci ale Someşului. Unul dintre cumplitele cazuri a avut loc la finele lunii august, când patru copii s-au luat la întrecere înot în apele râului. Încercând să traverseze de la un mal la altul, la întoarcere, unde apa era mai adâncă, trei dintre înotători au obosit să lupte împotriva curenţilor. Sesizând pericolul, un tânăr aflat pe mal a sărit să-i ajute, reuşind să scoată teferi din apă doar pe doi dintre aceştia. Al treilea, un băiat în vârstă de 14 ani, din localitatea Cheud, nu a mai ieşit la suprafaţă. Pompierii militari au căutat zile în şir trupul băiatului, solicitând în ajutor scafandrii orădeni. După trei zile de la cumplitul incident, trupul neînsufleţit al minorului a fost găsit la un kilometru şi jumătate în aval de locul dispariţiei. Minorul decedat provine dintr-o familie cu 12 fraţi, acesta fiind cel mai mic dintre ei.

La pescuit, pentru ultima dată

La doar câteva zile de la moartea băiatului de 14 ani, pompierii au intervenit la un alt caz, pentru căutarea unui bărbat în vârstă de 43 de ani, din localitatea maramureşeană Vişeu de Sus, dispărut în timp ce se afla la pescuit împreună cu fiica sa şi cu prietenul acesteia. Petrecând noaptea în corturi, în dimineaţa zilei de duminică, 21 august, fata a observat dispariţia tatălui, pe malul apei găsind doar instrumentele acestuia de pescuit. Tânăra a anunţat imediat autorităţile. Pompierii au început căutările, însă fără succes. În a doua zi a dispariţiei, pompierii militari au cercetat râul cu barca pneumatică până în dreptul localităţii Rus, la circa 15 kilometri în aval de la locul dispariţiei bărbatului de 43 de ani, însă, tot fără rezultat.
În aceeaşi zi, pompierii au fost anunţaţi prin numărul unic de urgenţă 112, de către un sătean din localitatea Fodora, comuna Gâlgău, că a observat plutind pe apă un corp uman. Aceştia s-au deplasat imediat la faţa locului şi au scos trupul neînsufleţit al maramureşeanului la mal.

Înecat, fără identitate

Un alt cadavru a fost scos de către pompierii sălăjeni, în cursul lunii iulie a anului trecut, din apele Someşului. Căutările în acest caz au demarat după ce şeful Postului de Poliţie Băbeni a zărit corpul neînsufleţit plutind în râu, în zona localităţii Ciocmani, fără să îşi poată da seama în acel moment dacă este vorba de o femeie sau de un bărbat. Pompierii militari au demarat căutările, mai ales în aval, trupul neînsufleţit fiind scos din apă între localităţile Ciocmani şi Surduc. Poliţiştii ajunşi la faţa locului au constatat că este vorba de cadavrul unui bărbat şi au început investigaţiile pentru identificarea acestuia, întrucât nu avea asupra lui niciun document pentru a-i stabili identitatea. Autopsia a stabilit că bărbatul a murit înecat.

Mihaela Oprea

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »