Soldat salajean disparut in Primul Razboi Mondial, gasit dupa un secol

Magazin Salajean 9 august 2011 0

Soldat salajean disparut in Primul Razboi Mondial, gasit dupa un secolTrupul unui soldat cazut pe front in anul 1915, in Primul Razboi Mondial, in bataliile de la Valea Isonzo din Italia, a fost repatriat simbolic dupa aproape 100 de ani, in cadrul unei ceremonii organizate, duminica, in satul sau natal din localitatea Nusfalau, judetul Salaj. O fundatie civica din Ungaria a descoperit mormantul salajeanului Szucs Gyorgy in cimitirul unei mici localitati de pe Valea Isonzo, din Italia, in urma cercetarilor desfasurate pentru identificarea soldatilor disparuti in acea zona, in luptele din prima conflagratie mondiala.

Viceprimarul comunei Nusfalau, Katona-Farnas Alexandru, ne-a declarat ca membrii fundatiei maghiare s-au ocupat de organizarea ceremoniei de repatriere a soldatului salajean, cazut pe front la varsta de 24 de ani. Membrii fundatiei maghiare Isonyo Barati Kor au descoperit, anul trecut, mormantul soldatului salajean intr-un cimitir dintr-o mica localitate aflata pe Valea Isonzo si au incercat sa afle cine era Szucs Gyorgy, din Nusfalau, dupa cum indica inscriptia. In acest fel au luat legatura cu preotul reformat din satul natal al soldatului si, afland ca intr-adevar s-a nascut in Nusfalau, au decis repatrierea sa. Impreuna cu familia, a fost realizata o copie a pietrei funerare originale de la mormantul din cimitirul localitatii Doberdo, situata pe Valea Isonzo din Italia, pe care au adus-o la Nusfalau. A avut loc, astfel, o predare-preluare simbolica a soldatului, a declarat Katona-Farnas Alexandru.

La ceremonia de repatriere a soldatului Szucs Gyorgy au fost prezenti aproximativ 25 dintre membrii familiei acestuia, reprezentantii fundatiei maghiare, precum si rudele celorlalti eroi cazuti pe front. Identificarea soldatului salajean, al carui nume se afla inscris pe monumentul eroilor din Nusfalau, cazuti pe campul de lupta in Primul Razboi Mondial si dati disparuti, a reprezentat un moment de regasire si pentru familiile celorlalti eroi cazuti pe front. Cei prezenti la eveniment al depus coroane si flori la mormintele eroilor, a precizat viceprimarul comunei Nusfalau.

La eveniment a luat cuvantul si o nepoata a soldatului, care nici nu se nascuse cand el a cazut pe front. Aceasta are varsta de 89 de ani si este fiica unei surori a soldatului cazut pe frontul din Italia. Szucs Gyorgy nu a avut copii.

Fundatia Isonyo Barati Kor este o fundatie civica formata, in special, din profesori pensionari care studiaza istoria celor 12 lupte care s-au dat pe Valea Isonzo din Italia, in Primul Razboi Mondial. Ei au promis ca vor incerca sa identifice si mormintele altor soldati morti dati disparuti in prima conflagratie mondiala si care au luptat departe de locurile in care s-au nascut.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »