Soferii fara rovinieta, luati in vizor!

Magazin Salajean 23 septembrie 2011 0

Soferii fara rovinieta, luati in vizor!

Conducatorii auto prinsi circuland pe drumurile nationale fara rovinieta risca amenzi drastice. Politia Rutiera si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADR) au programat, zilele aceastea, controale zilnice in trafic, in toate judetele in care nu exista camere fixe pentru citirea rovinietei electronice. Organele de control vor verifica daca detinatorii autoturismelor au achitat rovinieta, dar si daca respecta prevederile legale in vigoare privind circulatia pe drumurile publice.

Seful sectiei Drumuri Nationale Salaj, Mircea Crisan, ne-a declarat ca drumurile nationale de pe raza judetului nu sunt dotate cu camere pentru citirea rovinietei. Astfel, controalele pentru depistarea vehiculelor pentru care nu s-a platit rovinieta sunt desfasurate de doua echipaje mobile Control Trafic Rutier din cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri. Prin intermediul aparatelor mobile de citire a rovinietei, se tasteaza numarul de inmatriculare al masinii ulterior indicand daca soferul a achitat sau nu aceasta taxa.

Conform legislatiei actuale, soferii prinsi fara rovinieta valabila risca o amenda care poate varia: intre 250 si 500 de lei pentru autoturisme, intre 750 si 1.200 de lei pentru vehiculele cu masa maxima de 3,5 tone, si pana la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone si patru axe. Mai mult, pe langa amenda, soferii trebuie sa achite si o despagubire catre CNADNR, respectiv: 28 de euro pentru autoturisme; 96 de euro pentru vehiculele de marfa cu masa pana la 3,5 tone; 320 de euro pentru camioanele cu masa intre 3,5 – 7,5 tone; 560 de euro pentru camioanele cu masa intre 7,5 si 12 tone si vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri; 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone si trei axe; si 1.210 de euro pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone si patru axe. Pe langa sanctiunile contraventionale, conducatorii auto vor ramane fara certificatul de inmatriculare a vehiculului, asta pana la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei.

Pretul rovinietelor depinde in functie de perioada pentru care sunt achizitionate. Astfel, pentru o saptamana soferul trebuie sa achite trei euro, sapte euro costa rovinieta pentru 30 de zile, pentru 90 de zile proprietarul masinii trebuie sa plateasca 13 euro. Cea mai rentabila este rovinieta pe intreg anul, care costa 28 de euro.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »