Şoferii ar putea apăsa liniştiţi pedala de acceleraţie

Mihaela Oprea 17 august 2012 0
Şoferii ar putea apăsa liniştiţi pedala de acceleraţie

Veste bună pentru şoferi! Limita legală de viteză ar putea creşte la 70 de kilometri pe oră pe drumurile din localităţi. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a anunţat, săptămâna aceasta, că are în vedere mărirea limitei de viteză în interiorul mai multor localităţi de pe drumurile europene E81, E58, E578, E581 şi E70, precum şi pe alte nouă coridoare de drum european din ţară.
Conducătorii auto care tranzitează drumurile sălăjene vor mai avea, însă, de aşteptat. Ofiţerul specialist din cadrul Serviciului Rutier Sălaj, comisar Remus Cliţan, ne-a declarat că, la această dată, drumurile sălăjene nu sunt cuprinse în acest obiect, însă, sunt şanse ca, în viitorul apropiat, şoferii care tranzitează judeţul să poată circula legal cu viteze de până la 70 de kilometri pe oră prin localităţi. “Nu avem nicio localitate la nivelul judeţului în care restricţia de viteză să fie mai mare de 50 de kilometri pe oră. Această măsură de creştere a limitei legale de viteză ar fi necesară pentru DN 1H, DN 1C şi DN 1F, însă doar după finalizarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor publice. Ulterior, vom vedea dacă şi aceste drumuri vor fi cuprinse în planul ministerului de a creşte viteza legală la 70 de kilometri pe oră”, a declarat Remus Cliţan.
În schimb, la nivelul judeţului sunt porţiuni de drum pentru care limita de viteză a scăzut. Este vorba de porţiunea de drum Românaşi – Poarta Sălajului, care a fost desemnată punct-negru, în cursul anului trecut, fiind limitată viteza legală la 70 kilometri pe oră de la 90 cât prevede legea între localităţi. “Această porţiune de drum a fost stabilită ca punct-negru ca urmare a faptului că în ultimii 5 ani au fost înregistrate peste 10 accidente de circulaţia pe rază de un kilometru. S-a luat măsura de a scădea limita legală de viteză la 70 de kilometri pe oră între cele două localităţi. Totodată, s-a luat această decizie ţinând cont de faptul că s-ar putea extinde intravilanul”, a precizat comisarul şef de poliţie Liviu Cipleu, din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj.
O altă porţiune de drum pentru care limita de viteză a fost restricţionată la 70 de kilometri pe oră, de la 90, cât era iniţial, este cea de la ieşirea din municipiul Zalău până în localitatea Hereclean. Viteza legală a scăzut în anii trecuţi şi pe bulevardul Mihai Viteazul din municipiu, în zona industrială, de la 70 de kilometri pe oră, la 50, cât prevede legea în localităţi.
Oamenii legii consideră că mărirea limitei de viteză ar duce la fluidizarea traficului rutier, implicit la o scădere a numărului de accidente. “Cele mai mari probleme întâmpină şoferii care circulă pe drumurile de tranzit, cum sunt, la nivelul judeţului, DN 1F pe ruta Cluj – Zalău – Satu Mare, care este drum european E81, şi pe DN 1C pe ruta Răstoci – Ileanda – Căpâlna, care este drum europeanb E58. Pe aceste tronsoane, în localităţi, se formează, deseori, coloane de maşini, astfel încât la ieşirea din localităţi încep depăşirile. În aceste condiţii se produc majoritatea accidentelor de circulaţie”, a precizat Cipleu.
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) vor demara discuţii privind extinderea implementării limitei de viteză de 70 kilometri pe oră în localităţi. Iniţiativa ministerului vine în condiţiile în care această măsură, instituită deja pe DN 1, a avut rezultate favorabile.
Tronsoanele pentru care se are în vedere ridicarea limitării de viteză sunt E 81 pe ruta Halmeu – Livada – Satu Mare, E 58 (Livada – Baia Mare – Dej), E 578 (Sărăţel – Reghin), E 581 (Bârlad – Albiţa) şi E 70 (Craiova – Caracal – Alexandria). Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii mai are în vedere implementarea acestei măsuri pe alte nouă coridoare de drum european, cum ar fi E 671 (Satu Mare – Timişoara), E 60 (Oradea – Braşov), E 81 (Satu Mare – Piteşti), E 58 (Dej – Suceava), E 85 (Suceava – Bucureşti), E 583 (Săbăoani – Iaşi), E 68 (Nădlac – Braşov), E 578 (Reghin – Chichiş) şi E 70 (Moraviţa – Craiova).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »