Şimleuanul Domiţian Paşca şi-a mutat escrocheriile la Oradea

Mihaela Moldovan 29 august 2012 1
Şimleuanul Domiţian Paşca şi-a mutat escrocheriile la Oradea

Escrocheriile făcute de şimleuanul Domiţian Paşca, în vârstă de 23 de ani, se ţin lanţ şi par să fie nesfârşite. Cu toate că avea deja dosar penal pentru o serie de ilegalităţi comise în perioada 2008 – 2011, în Şimleu Silvaniei, Paşca nu s-a potolit. A decis doar să îşi mute „afacerile” necurate la Oradea, sperând că în Bihor va scăpa de ochii poliţiştilor.
Mai exact, Pa;ca a intrat în vizorul poliţiştilor sălăjeni anul trecut, iar în primăvara acestui an, poliţiştii şi procurorii sălăjeni descoperind în primăvară, în urma unei anchete derulate timp de câteva luni, că a înşelat mai multe persoane bolnave de cancer, vânzându-le medicamente „miraculoase”. Pentru a fi cât se poate de convingător, şimleuanul a pretins că are cunoştinţe medicale. De asemenea, tânărul este suspectat că, tot în perioada 2008-2011, s-a dat drept detectiv particular, fără a absolvi niciun curs în acest sens, şi a înşelat statul român cu peste 1 milion lei, neînregistrând în contabilitate venituri de peste 3,3 milioane de lei.
Pentru toate aceste ilegalităţi, Paşca este cercetat în stare de libertate, lucru care însă nu l-a determinat să se astâmpere. Dimpotrivă, pentru a scoate bani cu orice preţ, Domiţian Paşca şi-a mutat total afacerile la Oradea. De altfel, încă din luna mai a anului trecut, tânărul administra o firmă cu sediul social în Oradea, unde a emis facturi fiscale fără să le înregistreze în contabilitate. „În perioada martie – aprilie 2012, Paşca şi-a desfăşurat activitatea la o societate comercială orădeană, continuând să comită infracţiuni. Dosarul este în lucru la Poliţia Şimleu Silvaniei, iar mai multe date despre acest caz vor putea fi făcute publice pe măsura ce ancheta va evolua”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Maria Cristea.
Adrian Olaru, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj care se ocupă de acest caz, ne-a declarat că, în urma activităţii infracţionale desfăşurate la Oradea, Paşca a prejudiciat statul român cu o sumă de bani, astfel că Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor a demarat cercetări pentru a stabili despre ce sumă este vorba. „Specialiştii DGFP Bihor au demarat un control tematic în vederea stabilirii prejudiciului. Aşteptăm să ne comunice rezultatul, pentru a continua cercetarea penală”, a declarat Adrian Olaru.

Prejudiciu de peste 1,2 milioane de lei

La Oradea, tânărul a continuat, în martie – aprilie 2012, infracţiuni pe care le-a început în 2008 – 2011, perioadă în care a înşelat statul român cu peste 1 milion lei, neînregistrând în contabilitate venituri de peste 3,3 milioane de lei.
Astfel, cercetările efectuate de poliţiştii sălăjeni au relevat că, în perioada sus amintită, în calitate de administrator al unei firme orădene, tânărul a emis un număr de 653 de facturi către cinci firme, având ca obiect prestări servicii, vânzări sau achiziţii de bunuri, în valoare totală de 3.241.024 de lei (valoarea TVA aferentă fiind de 670.408 de lei), fără a le înregistra în contabilitate. Contravaloarea acestor facturi a fost încasată în numerar, pe bază de chitanţă. Reprezentanţii legali ai acestor firme sunt cercetaţi de poliţişti, pentru a se stabili legalitatea şi realitatea acestor operaţiuni. De asemenea, prezentându-se drept specialist în medicină complementară, cu diferite competenţe, în perioada anilor 2010 – 2011 şimleuanul a încasat de la mai multe persoane suma de 100.005 de lei, reprezentând contravaloarea de analiză a dosarelor medicale şi stabilirea diagnosticului, respectiv a tratamentului ce se impunea. Suma a fost colectată în două conturi bancare, din aceasta fiind ridicată în numerar 92.513 de lei.
Poliţiştii din Şimleu Silvaniei au efectuat, în 1 martie, o percheziţie domiciliară la locuinţa lui Domiţian Paşca, percheziţie care s-a lăsat cu descoperiri importante: facturi fiscale neînregistrate, emise de către o firmă cu sediul social în Oradea, pe care tânărul o administrează din luna mai a anului trecut. „Facturile descoperite la percheziţia din 1 martie reprezintă atât achiziţii de produse farmaceutice şi naturiste, de la diverşi furnizori, cât şi vânzări de medicamente, în sumă totală de 68.872 de lei.
Potrivit IPJ Sălaj, în total, prin neînregistrarea operaţiunilor în evidenţele contabile, şimleuanul a prejudiciat bugetul statului cu suma totală de 1.221.904 lei.

Vraci şi detectiv particular

Acestea nu sunt singurele infracţiuni pentru care Domiţian Paşca a fost reţinut, timp de 24 de ore, în primăvara acestui an, de poliţiştii sălăjeni. Organele de cercetare penală au constat că tot în intervalul 2008-20011, pretinzând că are cunoştinţe medicale, Paşca a înşelat mai multe persoane bolnave de cancer, vânzându-le medicamente „miraculoase”. De asemenea, tânărul este suspectat că s-a dat drept detectiv particular, fără a absolvi niciun curs în acest sens.
Povestea din 2008-2011 este una pe cât de încâlcită, pe atât de ingenioasă. Mai exact, în urma celor constatate de IPJ Sălaj, şimleuanul a achiziţionat pe internet domeniile „domysan.ro” şi „kanglaite.ro” şi, deşi nu avea studii medicale, a postat aici informaţii referitoare la firma pe care o administra, ca fiind un centru medical de tratare a cancerului cu ajutorul veninului de scorpion (domeniile sunt active şi în prezent, n.r.). Profitând de disponibilitatea omului bolnav de a încerca orice remediu de tratare a cancerului, tânărul a livrat prin curierat, contra unor sume cuprinse între 500 – 13.000 de lei, diverse medicamente sub denumirile <> sau <>, încasând, prin virament, suma totală de 47.440 de lei. „În urma cercetărilor şi după ce şi-au dat seama că <> achiziţionate nu le sunt de ajutor în tratarea cancerului, o parte din persoanele înşelate au cooperat cu poliţia şi s-au constituit parte civilă în dosarul întocmit în cazul tânărului. Alţi <> ai acestuia au murit, între timp”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj. La percheziţia domiciliară din 1 martie 2012, s-a constatat că, în diverse recipiente, Domiţian Paşca creştea scorpioni, şoareci şi tarantule, animale despre care a afirmat că le folosea la prepararea medicamentelor.
Potrivit IPJ Sălaj, din momentul mediatizării acestui caz şi până în prezent, încă cinci persoane din diverse judeţe ale ţării au contactat poliţiştii din Şimleu Silvaniei, declarând că au fost înşelaţi de Domiţian Paşca, sumele plătite de aceştia pentru medicamente (furnizate şi nefurnizate) ridicându-se la 50.000 de lei.
O altă ocupaţie a şimleuanului în vârstă de 23 de ani era aceea de detectiv particular, activitate pe care o practica, în 2008-2011, fără să fie autorizat conform Legii 329/2003. Deşi nu deţinea autorizaţie conform Legii 329/2003, tânărul a efectuat, fără drept, investigaţii ca şi detectiv particular, pentru diferite persoane care l-au angajat, solicitând şi obţinând date cu caracter personal şi documente de la diferite instituţii publice.
Poliţiştii îl cercetează în continuare pe tânăr, pentru evaziune fiscală şi înşelăciune.
De reţinut că, în 2011, poliţiştii şimleuani au declinat către Biroul Teritorial Sălaj al DIICOT un dosar penal întocmit în cazul aceluiaşi tânăr pentru deţinere ilegală de droguri de mare risc, la domiciliul său fiind găsite 20 de fiole de morfină.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. soany bacsi 29 august 2012 at 13:10 - Reply

    DA P-AISTA NU L-ATI PUTUT PUSCA?
    SAU MACAR EUTANASIA CA PE GUDE SAU ASOMA CA PE PORC?

Lasa un Raspuns »