Si din cauza lipsei de atitudine civica: Zalauanii au inotat prin fleasca

Magazin Salajean 24 ianuarie 2012 0

Si din cauza lipsei de atitudine civica: Zalauanii au inotat prin fleascaStrazile din Zalau au fost, ieri dimineata, din nou, un veritabil obstacol in calea locuitorilor care mergeau spre scoala, serviciu sau la cumparaturi. Trotuarele si soselele erau invadate de zapada topita, ceea ce a facut ca traversarea orasului perpedes sa fie pentru cei mai multi cetateni din urbea de la poalele Mesesului o adevarata aventura. Reprezentantii municipalitatii sustin ca pe drumurile din oras s-a actionat continuu si au admis ca organizarea interventiilor ar putea fi perfectata.

Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, ne-a spus ca ieri a parcurs aproape toate strazile pentru a se convinge de starea lor si de modul in care fortele locale au intervenit pentru deszapezire. Acesta a aratat ca doar in zonele in care autovehiculele care au actionat la deszapezire nu aveau posibilitatea de a intoarce, ori pe strazi blocate de masinile parcate pe marginea trotuarului nu s-a intrat. Cu toate acestea, la orele diminetii, zapada topita si apa erau pretutindeni, pe trotuare si pe marginea drumurilor, zalauanii neavand alta optiune decat de a calca prin apa. In Zalau se lucreaza sectorizat, dar lumea trebuie sa inteleaga ca nu se poate curata totul instantaneu. Ne cerem scuze locuitorilor pentru unele inconveniente, dar nu avem capacitatea financiara si umana sa finalizam totul in doua-trei ore. Poate ca la nivelul societatii Citadin mai exista si lacune in organizare, dar cei 60 de salariati nu pot actiona instantaneu pe toate strazile si sa le curete perfect, a afirmat Radu Capilnasiu. In acest sens, a fost exclusa varianta suplimentarii personalului existent la Citadin, avand in vedere costurile mari pentru salariile acestora. Pentru o luna, daca ar mai fi angajati 100 de oameni, ar mai fi nevoie de inca 100.000 de lei, fara a pune in calcul fondurile pentru materialul antiderapant si echipamente. In schimb, primul gospodar al orasului a apreciat ca se pot lua in calcul alte variante prin care fortele locale de interventie sa fie suplimentate. Una dintre acestea poate fi constituita din beneficiarii ajutorului social prin Legea 416/2001, iar cealalta din voluntarii platiti. Acestia, asa cum a mentionat primarul Zalaului, ar fi remunerati din bugetul local si ar contribui la acoperirea tuturor strazilor din oras.

Pe de alta parte, Radu Capilnasiu a explicat de ce, ieri, am fost nevoiti sa inotam prin fleasca de pe strazi. Zapada de pe marginea trotuarelor a fost colectata si incarcata cu utilajele Citadin prea putin, iar accesul spre gurile de canalizare a fost blocat de zapada si, mai ales, de nisipul aruncat pe strazi. De la primele ninsori, din acest an, in Zalau s-au aruncat pe strazi peste 500 de tone de material antiderapant. Reprezentantul municipalitatii si-a manifestat indignarea fata de agentii economici si de locatarii din oras care nu curata zapada de pe trotuar, dar a afirmat ca nu a apelat la amenzi, pentru ca acestia ne-ar putea reprosa ca nici noi nu ne facem treaba.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »