Se sfinţesc apele de “Izvorul Tămăduirii”

Magazin Salajean 29 aprilie 2011 0

Se sfinţesc apele de “Izvorul Tămăduirii”

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, prăznuită în vinerea din Săptămâna Luminată, datează din a doua jumătate a primulului mileniu creştin. De acest eveniment este legată vindecarea minunată a unui orb, care şi-a recăpătat vederea după ce şi-a udat faţa cu apa unui izvor situat în apropierea Constantinopolului. Din ordinul împăratului Leon, pe acel loc s-a construit o biserică ce a primit hramul Izvorul Tămăduirii. Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Ca semn de mulţumire a construit o biserică şi mai mare, aceasta însă a fost distrusă de turci în anul 1453. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit diferite răni şi suferinţe.

Creştinii îşi îndreaptă astăzi gândurile spre Maica Domnului, cea care s-a dovedit a fi izvor al dumnezeirii, prin naşterea Mântuitorului. În cadrul unei rânduieli adecvate Săptămânii Luminate, astăzi, în biserici şi mănăstiri, după Sfânta Liturghie se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, aghiasma mică.

Reiterăm faptul că la acest praznic se va afla în Sălaj, Prea Sfinţitul Siluan, episcopul românilor ortodocşi din Ungaria. Oaspetele va oficia Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a apei alături de episcopul Sălajului, Prea Sfinţitul Petroniu Florea şi de un sobor de preoţi la Mănăstirea Sfânta Maria din Rus.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »