Se fură “cu carul” în satele sălăjene

Magazin Salajean 13 aprilie 2011 0

Se fură “cu carul” în satele sălăjene

Patru sălăjeni cu vârste cuprinse între 19 şi 43 de ani s-au ales, în cursul zilei de luni, cu dosare de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, după ce au fost identificaţi de poliţişti ca fiind autorii unor furturi comise pe raza judeţului, cauzând un prejudiciu de peste 4.000 de lei. Suspecţii riscă să ajungă după gratii pentru cel puţin trei ani.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Maria Cristea, a afirmat că autorii au fost prinşi ca urmare a activităţilor desfăşurate de poliţiştii sălăjeni în scopul prevenirii furturilor din locuinţe şi anexele acestora. Unul dintre suspecţi, S.M. în vârstă de 28 de ani, din Gâlgău, a fost indentificat de către poliţişti pe raza comunei, după ce în luna noiembrie 2010, a sustras unui localnic bunuri în valoare de 2.500 de lei. În aceeaşi zi, poliţiştii Postului de Poliţie Gârbou l-au depistat în satul Buneşti pe D.B. în vârstă de 43 de ani, din comuna Surduc, care în cursul săptămânii trecute a sustras de la locuinţa unui bărbat din Popteleac bunuri în valoare de 300 de lei, a precizat Cristea. Potrivit acesteia, ceilalţi doi suspecţi, C.G. de 21 de ani şi S.R. de 19 ani, ambii din Derşida, au fost identificaţi de poliţiştii Postului de Poliţie Bobota ca fiind autorii furtului comis în noaptea de 1 spre 2 aprilie, anul curent. Aceştia au sustras de la un localnic mai multe bunuri, cauzând un prejudiciu de 1.300 lei. Invenstigaţiile efectuate de poliţişti au dus la recuperarea în întregime, în toate cele trei cazuri, a prejudiciilor cauzate. În continuare, oamenii legii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a celor patru autori. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă să ajungă după gratii, conform legii în vigoare, pedeapsa pentru furt calificat fiind între trei şi 15 ani.

Numai în primele două luni ale anului în curs au fost înregistrate, pe raza judeţului Sălaj, 41 de furturi din locuinţe. Cele mai multe bunuri vizate de hoţi au fost telefoanele mobile, poşetele şi alte bunuri care se află de obicei în holurile locuinţelor, dar şi casele nelocuite aflate în construcţie. Pentru prevenirea acestor infracţiuni, reprezentanţii Poliţiei Sălaj atrag atenţia populaţiei, cu precădere oamenilor din mediul rural, să ţină seama de câteva măsuri elementare. Când plecaţi de acasă, este bine să încuiaţi uşile şi ferestrele, de asemenea, să nu lăsaţi cheile de la casă în locuri vizibile. Rugaţi vecinii sau rudele apropiate să vă supravegheze locuinţa.

Evitaţi a lăsa mătura în uşă, cum se obişnuieşte la sate, în semn că nu este nimeni acasă, acest lucru fiind un atu pentru hoţi. Este preferabil să nu lăsaţi în locuinţe sume mari de bani, nici să vă lăudaţi cu câştiguri de sume importante. Totodată, când efectuaţi o plată pentru diferite bunuri persoanelor necunoscute, nu le lăsaţi nesupravegheate dar nici să observe unde anume păstraţi în siguranţă banii, a precizat Cristea. În cazul în care sesizează o spargere, oamenii sunt rugaţi să apeleze de îndată Poliţia. Indiferenţa nu face decât să îngreuneze prinderea hoţilor şi îi încurajează pe aceştia să mai comită astfel de fapte.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »