Scolile salajene sarbatoresc Ziua Internationala a Francofoniei

Magazin Salajean 16 martie 2010 0

Scolile salajene sarbatoresc Ziua Internationala a Francofoniei

Ziua Internationala a Francofoniei, stabilita in data de 20 martie, este marcata in acest an in lumea intreaga, prin aniversarea a 40 de ani de la infiintarea OIF (Organizatia Internationala a Francofoniei). Cu aceasta ocazie, in judetul Salaj au loc, in perioada 15-20 martie, numeroase manifestari francofone, in toate unitatile de invatamant unde se studiaza limba franceza, dupa cum ne-a comunicat Dorin Cosma, inspector scolar de specialitate in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj.

Fiecare scoala participanta si-a stabilit un progam de activitati cultural-artistice, stiintifice, edu-cationale si sportive. Si anume, vor avea loc expozitii de desene, picturi si lucrari, vor fi prezentate programe artistice dedicate Zilei Francofoniei si prezentari in Power Point de imagini din orase franceze importante, monumente, muzee, peisaje si castele din Franta, vor fi organizate concursuri de cultura si civilizatie francofona, precum si recitaluri de poezii, spectacole si multe alte activitati.

Francofonia inseamna relatii intre popoare, intemeiate pe deschidere, respect si toleranta, o anumita conceptie despre solidaritate si cooperare internationala in favoarea dezvoltarii durabile, departe de interesele strategice si economice ale momentului.

Francofonia mai inseamna o conceptie despre solidaritate si cooperare internationala in favoarea democratiei si a pacii, in respectul valorilor universale ale drepturilor omului, inseamna dorinta si deschiderea spre dialog. Ziua Internationala a Francofoniei este ocazia de a reafirma aceste convingeri si valori, in numele limbii franceze.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »