Satul salajean – sarbatorit la Zalau

Magazin Salajean 14 august 2007 0

Satul salajean - sarbatorit la Zalau

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Salaj, Tiberiu Marc, a informat ieri, intr-o conferinta de presa, ca in contextul dezvoltarii mediului rural, CJ va organiza in data de 2 septembrie evenimentul Satul salajean – resursa, initativa, actiune, dezvoltare. Manifestarea va avea drept scop reiterarea valorilor traditionale, preocupare care exista si in alte tari ale Europei. Am incercat sa evaluam ce resurse poate avea mediul rural salajean si sa stabilim care este identitatea fiecarei comunitati. Exista mai multe zone unde specificitatea a fost pastrata, dar si zone unde ea nu este atat de puternica, obiceiurile fiind pierdute tocmai din aceasta cauza, a spus Marc. Acesta a spus ca incercarea autoritatilor judetene are drept scop revitalizarea comunitatilor prin crearea posibilitatii ca acestea sa-si prezinte unicitatea in cadrul unui eveniment major. Vom sprijini mesterii activi prin promovarea lor intr-un targ bine organizat, dar si sustinand integrarea produselor lor in afaceri ce se dezvolta in mediul rural. Ma refer la deschiderea de pensiuni, la includerea comunitatilor in circuite turistice, la crearea unor noi initiative de dezvoltare a indeletnicirilor traditionale, a spus presedintele CJ, adaugand ca, in momentul de fata, comunele nu au posibilitati de a pune la punct mecanisme prin care traditiile sa genereze venituri.

Evenimntul din 2 septembrie va avea un rol de promovare a comunitatilor salajene, incluzand tot ceea ce inseamna traditie locala. De aceea, prin manifestarea respectiva isi vor prezenta identitatea traditionala comunele Agrij, Bocsa, Chiejd, Cizer, Crasna, Mesesenii de Jos, Pericei, Plopis, Samsud si comunitatea de evrei din Nusfalau.

Targul de mesteri populari si restul manifestarilor din program vor fi dublate de un program folcloric ce se va desfasura pentru public pe o scena ce va fi amplasata in Piata 1 Decembrie 1918. Tiberiu Marc a atras atentia ca va fi interzisa comercializarea micilor si a berii, dar publicul va putea consuma vin si tuica, acestea fiind bauturi traditionale. Evenimentul va fi deschis la ora 14 si va dura pana seara, la ora 22.

Manifestarea este prima de acest gen la nivel national, celelalte sarbatori din alte parti ale tarii avand doar caracter local (sarbatoarea usturoiului in judetele din Moldova ori a ceramicii – in Valcea).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »