Sarbatoare pentru pompierii salajeni

Magazin Salajean 14 septembrie 2011 0

Sarbatoare pentru pompierii salajeni

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Porolissum (ISU) Salaj a sarbatorit, ieri, “Ziua Pompierilor din Romania” si implinirea a 163 de ani de la Batalia din Dealul Spirii, data memorabila in istoria pompierilor romani. Cu acest prilej, cadrele ISU Salaj au organizat si desfasurat un ceremonial militar, la care au fost invitate oficialitatile salajene, cadre in rezerva si cetateni ai muncipiului.

Prefectul judetului a dat citire mesajului primului-ministru catre pompierii din Romania, iar ulterior au fost adresate de catre oficialitati felicitari slujitorilor acestei arme din Salaj.

Presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Salaj, Vegh Alexandru-prefectul judetului, a remarcat ca, datorita eforturilor si interventiilor prompte ale pompierilor, cetatenii judetului se pot simti protejati in orice moment.

Din fericire, anul acesta, in Salaj nu am avut probleme deosebite asemeni celor din 2010, inundatii sau alunecari de teren. Cu toate acestea, in fiecare zi va confruntati cu situatii speciale, interventii la accidentele rutiere sau la incendii, unde demonstrati ca meritati sa purtati aceasta frumoasa haina militara. Sper ca prin actiunile nostre comune sa servim cetatenii, iar acestia sa fie mereu pe primul loc in actiunile noastre. Sunt convins ca prin cele mai recente schimbari care au survenit in aceasta institutie, deschiderea unui birou unic in colaborare cu Ambulanta (care a inregistrat deja o serie de rezultate pozitive), precum si infiintarea, in perioada urmatoare, a serviciului SMURD, cetatenii vor simti ca sunteti alaturi de ei, a mentionat Vegh Alexandru.

Prim-edilul Zalaului, Radu Capilnasiu a remarcat ca nu e de mirare ca aceasta institutie are cea mai mare credibilitate in randul romanilor, avand in vedere actiunile in care s-au implicat pompierii si rezultatele obtinute, in urma carora, cu totii simt un confort stiindu-i pe acestia la datorie.

Manifestarea a inclus si inaintarea in grad, inainte de termen, a patru cadre militare (un ofiter si trei subofiteri), care s-au evidentiat in indeplinirea deosebita a atributiilor. Cei nominalizati sunt: prim adjunct al inspectorului sef, capitan Adrian Dobocan la gradul de maior; de la gradul de plutonier adjunct la cel de plutonier adjunct sef Gabriel Somoi si Ioan Balog, iar de la gradul de plutonier la plutonier major Gheorghe Balint. Cu ocazia Zilei Pompierilor, ieri, la ISU Salaj a fost organizata Ziua Portilor Deschise, publicul asistand si la o serie de exercitii si aplicatii demonstrative, ocazie cu care a fost prezentata si tehnica de lupta.

In Salaj, peste 350 de interventii in doar opt luni

Pastratori si continuatori ai glorioaselor traditii de lupta, pompierii salajeni isi fac o onoare din misiunea de a apara viata si bunurile cetatenilor de furia flacarilor, calamitatilor naturale si catastrofelor. Nu am luptat in Razboiul de independenta 1877–1878, sau cele doua conflagratii mondiale, dar curajul, profesionalismul si spiritul de sacrificiu ne-au fost puse de multe ori la incercare. Stau marturie nenumaratele interventii la care au actionat cele sapte subunitati ale I.S.U.din localitatile Zalau, Simleu-Silvaniei, Jibou, Cehu-Silvaniei, Nusfalau, Hida si Ileanda, alaturi de Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta de la localitati, salvand vietii omenesti si valori materiale, a subliniat Lucian Jacodi, purtatorul de cuvant ISU Salaj.

In primele opt luni ale anului 2011, asa cum a facut cunoscut Lucian Jacodi, la nivelul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Porolissum” al judetului Salaj au fost inregistrate 359 de evenimente, din care s-a intervenit efectiv la 332. In 10 cazuri fortele de interventie s-au deplasat si nu au intervenit, iar in alte 17 situatii au fost intoarse din drum. Cele mai frecvente situatii de urgenta, 119, au fost cauzate de incendii, arderi necontrolate la vegetatie uscata -109, iar valoarea bunurilor salvate in urma interventiilor a ajuns la aproximativ 7,147 milioane de lei. Pompierii salajeni au mai intervenit pentru: degajari de persoane in 27 de situatii, la 18 descarcerari, pentru 11 asanari de munitie, 11, 5 sablari de carosabil, scurgeri de combustibil (in 5 cazuri), salvari animale ( 5), deblocari de usi fara degajari de persoane ( 8), inundatii (5), alte interventii (41). De la nivelul inspectoratului au fost transmise 38 de atentionari de fenomene meteorologice periculoase si doua avertizari hidrologice pe raurile Crasna si Barcau.

Au fost monitorizate alunecarile de teren de pe Dealul Ortelec din municipiul Zalau (in zona fiind afectate aproximativ 10 ha, incluzand si drumul judetean DJ 191 C, bazinele de alimentare cu apa a municipiului Zalau si 19 gospodarii), alunecarea de teren din localitatea Recea, comuna Varsolt (in zona sunt afectate aproximativ 25 gospodarii, biserica ortodoxa, caminul cultural, gradinita si scoala) si alunecarea de teren din localitatea Sarmasag unde sunt afectate 161 de gospodarii si un teren agricol de aproximativ 290 ha. In aceasta ultima localitate, incepand cu luna ianuarie 2011 s-a constatat o evolutie accentuata a alunecarilor de teren, afectand grav patru gospodarii. In urma interventiilor la care au participat serviciile de urgenta profesioniste au fost salvate noua persoane si 12 victime, din care sapte persoane au decedat, iar alte cinci persoane au fost ranite.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »