Sanctiunile rutiere, mai mici ca in UE

Magazin Salajean 7 decembrie 2006 0

Sanctiunile rutiere, mai mici ca in UEDoar in primele 4 zile de aplicare a noului Cod Rutier (in perioada 1-4 decembrie), agentii rutieri din Salaj au retinut 12 permise de conducere: 6 pentru viteza (permis suspendat pe o perioada de 90 de zile), 5 pentru neacordare de prioritate, depasire neregulamentara si trecere pe culoarea rosie a semaforului (30 de zile) si unul pentru alcool (90 de zile).

Pentru cei care cred ca noile sanctiuni rutiere sunt prea drastice, Biroul de presa al IPJ Salaj a prezentat cateva prevederi legislative in domeniu, aplicate in statele UE: amenzile contraventionale din Anglia, Germania, Austria, Franta, Italia si Spania variaza intre 50-4.000 euro. Permisul se retine, de regula, pe perioade cuprinse intre 3-6 luni, ajungand chiar la 1 an, in Anglia, 2 ani in Polonia sau 3 ani in Franta. Mai mult, in Anglia autovehiculul se confisca in cazul in care soferul conduce cu viteza excesiva sau este sub influenta bauturilor alcoolice. De asemenea, testarea obligatorie a cunostintelor privind regulile de circulatie a conducatorilor auto carora li s-a retinut permisul de conducere se aplica si in Franta, Spania, Germania si Polonia.

Pe de alta parte, amenzile contraventionale se achita pe loc la agentul constatator si in Anglia, Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda si Spania. Cu toate ca multe persoane implicate in traficul rutier cred ca aceasta masura va accentua coruptia, IPJ garanteaza ca politistii care vor actiona in trafic vor fi controlati zilnic cu privire la masurile sanctionatorii aplicate si circuitul banilor incasati. Mai trebuie retinut si faptul ca infractiunea de dare si luare de mita este pedepsita de Codul Penal cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »