Salajenii dau foc in nestire pasunilor

Magazin Salajean 31 martie 2009 0

Salajenii dau foc in nestire pasunilor

Focul aprins de salajeni pentru curatarea terenurilor i-a pus de nenumarate ori pe jar pe pompierii militari. Lasat nesupravegheat, focul s-a extins amenintand sa mistuiasca cateva gospodarii si chiar a si ars cativa metri de padure. Insa interventia promta a echipajelor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum Salaj a oprit la timp propagarea incendiilor la asezamintele omenesti.

Sfarsitul saptamanii trecute a fost unul deosebit de incarcat pentru pompierii militari salajeni, dupa cum se prezinta in comunicatul ISU Salaj. Pompierii au intervenit la stingerea a nenumarate incendii izbuncite ca urmare a curatirii terenurilor prin arderea vegetatiei uscate. La Sectia de Pompieri Jibou alarma s-a dat de doua ori in ziua de duminica. In jurul orei 15, pompierii au fost solicitati sa stinga un incendiu pe o pasune din apropierea localitatii Jibou. Cauza: un cetatean care, negandindu-se la urmari, a lasat focul nesupravegheat. Gestul lui a fost cu atat mai neglijent, cu cat terenul ars se afla la mai putin de 15 metri de liziera padurii. Au ars peste doua hectare (ha) de teren, focul mistuind si circa 10 metri din liziera padurii. Mai apoi, in jurul orei 20, pompierii militari jibouani s-au deplasat catre localitatea Cuceu, unde vegetatia uscata s-a aprins tot ca urmare a unei iresponsabilitati a unui cetatean. Aici, peste trei ha au fost mistuite de foc, ne-a declarat Andrei Crisan, purtator de cuvant al ISU Salaj. Cu o zi inainte, la ora 22:30, pompierii de la Garda de Interventie Nr. 3 Hida au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit pe un teren viran din localitatea Sancraiu Almasului. De aceasta data, cauza probabila de incendiu a fost o tigara aprinsa aruncata la intamplare. Neglijenta a dus la aprinderea a peste doua ha de pasune. In aceeasi zi, ceva mai devreme, in jurul orei 20, o tigara aruncata la intamplare a dus din nou la producerea unui incendiu, de aceasta data pe raza localitatii Bilghezd, din comuna Nusfalau. Pana la interventia pompierilor simleuani, focul a mistuit mai bine de 10 hectare de vegetatie uscata, amenintand padurea si cateva gospodarii ale populatiei, aflate in apropiere. Dar nici Detasamentul de Pompieri Zalau nu s-a lasat mai prejos decat celelalte subunitati ale ISU Salaj, dupa cum sustine Andrei Crisan. Pompierii militari zalauani au intervenit la finele saptamanii trecute la doua incendii izbucnite in acelasi timp, fiecare dintre ele avand drept cauza focul nesupravegheat. Astfel, dorim, pe aceasta cale, sa tragem inca o data un semnal de alarma in ceea ce priveste lucrarile de primavara pentru igienizarea terenurilor. Trebuie constientizat faptul ca focul aprins si nesupravegheat de la marginile padurilor poate produce dezastre, a adaugat purtatorul de cuvant al ISU Salaj.

Indicati locul exact de incendiu!

Un alt aspect important pentru interventia prompta in stingerea incendiilor si reducerea efectelor devastatoare ale acestora il reprezinta anuntarea cat mai preciza a zonei incendiilor. Locatia si situatia ce sunt anuntate la dispeceratul ISU Salaj sunt de multe ori inexacte. In unele cazuri incendiul este anuntat la marginea padurii, cand situatia in teren este cu totul alta. Pompierii constata de cele mai multe ori ca cei ce anunta incendiul inteleg prin uneori chiar si distante de pana la doi km. Totodata, avem rugamintea la o mai mare seriozitate din partea autoritatilor locale. Solicitam pe aceasta cale o mai mare exactitate in ceea ce priveste anunturile si datele solicitate de dispecerul de serviciu, ne-a comunicat Andrei Crisan. El a adaugat ca numarul ridicat de incendii produse in ultimele doua saptamani la vegetatia uscata ar trebui sa puna in actiune si Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta (CLSU). La astfel de incendii, primele forte ce intervin sunt cele CLSU, coordonate de primariile localitatilor respective. Fortele profesioniste ale ISU Salaj intervin doar in sprijinul lor atunci cand situatia o impune. Este vorba de amenintarea de incendiere a fondului forestier, a gospodariilor cetatenesti, obiective economice etc., a incheiat purtatorul de cuvant al ISU Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »