Salajeni la Muzeul Astra din Sibiu (III): Ligia Bodea daruieste lumii roadele talentului sau

Magazin Salajean 1 septembrie 2011 0

Salajeni la Muzeul Astra din Sibiu (III): Ligia Bodea daruieste lumii roadele talentului sau

Cea mai tanara colectionara si pastratoare de obiecte de arta populara din judet, Ligia Bodea din Iaz, a prezentat, recent, alaturi de multi alti artisti si mesteri populari, frumusetea traditiilor salajene la a IX-a editie a Festivalului National al Traditiilor Populare de la Complexul National Muzeal Astra din Sibiu.

Ligia Bodea a uimit publicul prezent la aceasta manifestare cu lucrarile expuse la standul sau. Cele 22 de exponate, icoane pe sticla, au fost realizate de aceasta perioada 2010-2011, intre ele putand fi amintite: Sfantul Gheorghe, Maica Domnului cu Pruncul, Maica Domnului Indurerata. Sfantul Gheorghe cu Sfantul Teodor, Intampinarea Domnului, sau Intrarea in Ierusalim. Pana in prezent artista a realizat peste 50 de astfel de lucrari si a oferit in dar 30 de icoane pe sticla pictate de ea. Ne-a spus ca prezenta ei la Sibiu s-a dorit a fi o promovare a valorilor si frumosului si nici pe departe comercializarea lucrarilor. Din contra. Spune ca nu doreste sa-si vanda icoanele, pentru ca nu simte ca ar putea cere pe ele un pret, deoarece bunatatea, frumosul si credinta sunt nepretuite. Ligia Pop a ales sa impartaseasca din secretele sufletului sau si din talentul sau artistic tuturor celor care apreciaza arta si traditiile romanilor si celor care il iubesc pe Dumnezeu, daruindu-le icoanele pictate de ea. Ultima dintre lucrarile ce au iesit de sub penelul Ligiei Bodea a ajuns la Bucuresti, in familia realizatorului de emisiuni TV, Cristian Tabara.

Colectia Ligiei Bodea are nevoie de un spatiu muzeal mai mare

Icoana pe sticla este de fapt, a doua pasiune a elevei din clasa a XII-a, Ligia Bodea. Dragostea pentru arta si traditii a debutat demult, la 12 ani, cand a decis sa amenajeze in casa bunicii un muzeu cu vechi obiecte pastrate de la bunici si strabunici. Aici a adunat tot felul de piese vechi, de peste un secol, si asta, nu numai de dragul bunicii, dar si din dorinta ca roadele muncii stramosilor sa nu fie instrainate. Muzeul de Arta Populara din satul Iaz, comuna Plopis, include sute de exponate, obiecte de uz gospodaresc, mobilier taranesc, razboi de tesut, vase din ceramica, perne, sterguri, presuri, costume populare (colectie care depaseste peste 200 de piese realizate manual, in marea lor majoritate provenind de pe Valea Barcaului) si icoane. Ligia Bodea spera sa gaseasca fonduri, fie prin Asociatia Alexandra Etno-Iaz, pe care a infiintat-o, fie de la cei apropiati, pentru a reface o veche sura din curtea casei. Aici ar putea fi gazduite si expuse zeci de costume populare, care acum stau asezate in ladoaie, dar si piesele de mobilier, care sunt inghesuite prin incaperile casei, departe de ochii vizitatorilor.

Colectionar si restaurator

Obiectele si costumele populare din muzeul fondat si realizat de Ligia Bodea vor fi evaluate si datate de reprezentantii Muzeului Etnografic de la Cluj, iar saptamana viitoare, acestea vor fi inventariate si de catre specialisti din cadrul Muzeului Taranului Roman de la Bucuresti. Ei intentioneaza sa promoveze si sa introduca muzeul de la Iaz in circuitul unitatilor muzeale satesti din Romania. La aceasta data, Ligia se instruieste, la Bucuresti, alaturi de alti cinci tineri colectionari de piese de arta populara in domeniul conservarii obiectelor vechi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »