S-a urcat beat la volan

Mihaela Oprea 17 august 2012 0
S-a urcat beat la volan

Un bihorean în vârstă de 28 de ani a fost “tras pe dreapta” pentru câteva luni de către poliţiştii rutieri sălăjeni, după ce a fost prins, joi, conducând o maşină prin localitatea Măierişte deşi consumase băuturi alcoolice. Oamenii legii i-au reţinut acestuia permisul de conducere.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Maria Cristea, a declarat că poliţiştii Secţiei de Poliţie Sărmăşag l-au identificat în trafic, pe DJ 108 F, în comuna Măierişte, pe Nelu M., în vârstă de 28 de ani, care conducea autoturismul cu o alcoolemie de 0,77 miligrame per litru de alcool pur în aerul expirat. “Prin urmare, pe numele bihoreanului poliţiştii au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică pe limita legală, faptă prevăzută de art. 87, aln. 1, din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Conform legislaţiei actuale, conducătorii auto prinşi în trafic la volanul autovehiculelor, având o concentraţie de alcool în sânge peste limita legală, pot ajunge la închisoare pentru o perioadă de până la 5 ani. Conducătorul auto care este surprins în trafic cu o alcoolemie peste 0,40 miligrame per litru de alcool în aerul expirat este obligat să se supună recoltării de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Dacă rezultatul indică o concentraţie de peste 0,80 grame per litru de alcool pur în sânge, respectiv mai mare de 40 de miligrame per litru de alcool în aerul expirat, conducătorului auto i se întocmeşte dosar de cercetare penală. De asemenea, permisul de conducere se reţine în vederea anulării, până la soluţionarea cauzei.
Pedeapsa prevăzută de lege pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 grame per litru de alcool pur în sânge este închisoarea de la unu la 5 ani. Şoferii care refuză recoltarea de probe biologice riscă pedepse cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Conducătorii auto depistaţi în trafic cu o alcoolemie între 0,10 şi 0,40 miligrame per litru de alcool pur în aerul expirat riscă între 9 şi 20 de puncte amendă, respectiv între 630 şi 1.400 de lei. În plus, permisul auto va fi suspendat pentru 90 de zile. Scapă de amenzi şoferii în cazul cărora valoarea indicată de etilotest este de sub 10 miligrame per litru de alcool pur în aerul expirat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »