Romii salajeni, prinsi la cersit in Franta

Magazin Salajean 22 septembrie 2011 0

Romii salajeni, prinsi la cersit in Franta

Peste 1.400 de persoane de etnie roma din mai multe judete din Romania, printre care se numara si Salajul, s-au stabilit la marginea localitatii franceze Lille, avand ca principale surse de venit cersitul si colectarea de fier vechi. Acestea au intrat deja in atentia autoritatilor franceze, care au luat masuri in rezolvarea problemelor legate de comunitatile de romi stabiliti in regiunea metropolitana.

Pentru aceasta, organizatiile si asociatiile neguvernamentale din regiunea franceza metropolitana au initiat un proiect inter-comunitar intitulat Roma. Prin derularea acestui proiect, initiatorii isi propun rezolvarea problemelor acestor comunitati autoritatile locale, pentru a gasi solutii la situatiile specifice, nevoile de cazare si de incluziune sociala pentru familiile de etnie roma provenite din Romania.

Pentru a cunoaste situatia reala referitoare al asistenta sociala acordata romilor, partea franceza a propus organizarea unui colocviu francez-roman, care se va desfasura in perioada 21-24 noiembrie, in departamentul de Nord al Frantei. Intalnirea va marca o etapa importanta in elaborarea unor directii transnationale pentru incluziunea romilor, avand in vedere contextul actual european si realitatile din teritoriu. In cadrul manifestarii organizate in Sala de Consiliu a Comunitatii Urbane din Metropola Lille va fi prezentata o sinteza a activitatii partenerilor semnatari ai acordului transnational si a unei strategii parteneriale pentru anul viitor. De asemenea, vor avea loc schimburi de experienta de buna a practica a unor proiecte, respectiv vor fi organizate ateliere tematice de lucru pe problema scolarizarii si protectiei copilului, adaposturilor multifunctionale, sanatate si insertie profesionala.

Persoanele de etnie roma provin din judetele: Salaj, Timis, Bacau, Vaslui, Arad, Vrancea, Maramures, Sibiu si municipiul Bucuresti. Aceste familii de romi s-au instalat pe un teren din sudul orasului Lille. Sunt aproximativ 50 de gospodarii amplasate pe terenurile din apropierea orasului francez, unde traiesc peste 1.400 de cetateni de etmie roma proveniti din Romania.

Discutiile cu autoritatile romane s-au purtat la Prefectura Judetului Maramures, autoritatile salajene nefiind instiintate, pana la aceasta data, de acest proiect, dupa cum ne-a declarat Alin Lacatus, consilier pe probleme de romi din cadrul Prefecturii Salaj.

In prezent, 15 familii de romi beneficiaza de incluziune si asistenta sociala. Persoanele respective au beneficiat de alocatii familiale, dar au primit si sprijin pentru integrare din partea mai multor institutii sau organizatii neguvernamentale, respectiv: Casa de alocatii familiale, Medecins Solidarite de Lille, Asociatia pentru scolarizarea copiilor tigani, La Sauvegarde du Nord si Fnars Nord Pas de Calais.

Programul a fost initiat de Reteaua de asociatii Roma, retea care reuneste mai multe asociatii neguvernamentale care au experienta necesara de a derula proiecte pilot, impreuna cu institutii franceze si romane. In cursul acestui an, a fost incheiat un acord transnational pentru a defini activitatile care trebuie desfasurate de diferite asociatii membre.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »