Romii din comunele Hida si Dragu – controlati de politisti

Magazin Salajean 6 septembrie 2007 0

Pentru escaladarea starii conflictuale existente intre populatia majoritarra si etnia roma din comunele Dragu si Hida, oamenii legii au organizat impreuna cu alte institutii o ampla actiune.

Majoritatea disputelor dintre locuitorii celor doua comune si romii aciuati in zona pornesc de la faptul ca acestia din urma isi lasa animalele nesupravegheate sa pasca pe unde vor, distrugand de cele mai multe ori culturile satenilor, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, inspectorul Tincuta Dumuta.

Actiunea politistilor a vizat si identificarea animalelor gasite in gospodariile romilor, a locuintelor racordate ilegal la reteaua de curent electric, a copiilor abandonati de parinti si a persoanelor straine de localitate.

Cu toate ca scopul initial al actiunii a fost unul preventiv, oamenii legii au luat masuri fata de cei care au incalcat legea. In urma raidului, s-au constatat trei infractiuni de furt de energie electrica; s-au aplicat cinci sanctiuni contraventionale la Legea 61/1991 si OUG 97/2005. De asemenea, 12 persoane care au fost identificate ca locuiesc fara forme legale in localitatile verificate au fost trimise la domiciliu. In cadrul actiunii, oamenii legii au mai saltat un permis de conducere si un certificat de inmatriculare.

In privinta celor 12 copii lipsiti de supraveghere si ingrijire parinteasca care au fost identificati in gospodariile romilor, reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului vor demara o serie de anchete sociale, urmand ca, ulterior, propunerile care se impun sa fie inaintate, a afirmat inspectorul Dumuta.

Totodata, etnicii romi au fost avertizati sa nu-si mai lase animalele la pascut nesupravegheate in locurile virane sau pasuni, intrucat, in caz contrar, vor raspunde penal pentru distrugere.

Actiunea politistilor salajeni s-au desfasurat in colaborare cu echipele de jandarmi si cu reprezentanti ai Institutiei Prefectului, Directiei Judetene de Asistenta Sociala, Directiei Sanitar-Veterinare, SC Electrica si primariile din comunele Dragu si Hida.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »