Romania trece la ora de vara in noaptea de sambata spre duminica

Magazin Salajean 27 martie 2009 0

Romania trece la ora de vara in noaptea de sambata spre duminicaRomania trece la ora de vara la sfarsitul saptamanii. In noaptea de sambata spre duminica, 28 spre 29 martie, vom da ceasurile cu o ora inainte – ora 3 va deveni ora 4. Diferenta fata de timpul universal (GMT) va fi de 3 ore.

In tara noastra, ora de vara este corelata cu orarul practicat in statele Uniunii Europene, care isi schimba ora in ultima duminica a lunii martie si in ultima duminica a lunii octombrie.

Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucuresti, pe perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20, s-a recurs la aceasta conventie, aplicata in Romania din 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.

Trecerea la ora de vara nu afecteaza mersul trenurilor

CFR Calatori a anuntat ca trecerea la ora de vara nu va afecta mersul trenurilor in vigoare, existand doar mici intarzieri pentru trenurile aflate in circulatie intre orele 3.01 si 4 (ora de iarna).

Trenurile vor pleca din statie dupa ora oficiala de iarna pana la ora 3, respectiv ora 4 de vara. Dupa ora 4, ele vor parasi statiile conform orelor din mersul trenurilor.

Vor exista intarzieri pentru trenurile aflate in circulatie intre 03.01 si 4 (dupa ora de iarna), insa CFR va stabili masurile necesare pentru reducerea acestora. Astfel, vor avea intarzieri 115 trenuri, dintre care 55 cu vagoane de dormit.

Trenurile spre tarile vecine (Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria) vor circula normal, dupa orele trecute in mersul trenurilor, pentru ca trecerea la ora de vara se face in aceeasi zi si in respectivele state.

Ora de vara – ideea lui Benjamin Franklin

Ideea orei de vara vine din secolul al XVIII-lea si ii apartine celebrului om de stiinta Benjamin Franklin. Acesta s-a ocupat de modul in care lampile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau acestea. Intr-o dimineata de vara, acesta s-a trezit la ora 6, surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. La inceput a crezut ca de vina sunt lampile cu ulei, care luminau strazile Parisului, dar a observat ca soarele tocmai rasarea la orizont.

In anul 1784, Franklin a scris un eseu numit An Economical Project in care indemna populatia sa se trezeasca mai devreme pentru a se folosi de lumina soarelui, economisind astfel uleiul utilizat la lampile de iluminat public.

Ceva mai tarziu, prin 1907, ideea lui Franklin a fost preluata William Willett, un constructor britanic care a propus sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie.

In anul 1908, incercarea de a introduce aceasta regula in Marea Britanie a esuat. Totusi, prima tara care adopta ora de vara a fost Germania, in data de 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Pe 31 martie 1918, ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite.

In acest moment, nu mai putin de 70 de tari au introdus ora de vara. Tarile din zona ecuatoriala, Japonia si China, se numara printre statele care nu au adoptat acest sistem.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »