Razie prin baruri, în căutarea elevilor “chiulangii”

Mihaela Oprea 26 septembrie 2012 3
Razie prin baruri, în căutarea elevilor “chiulangii”

VIDEO

Fenomenul absenteismului şcolar continuă să reprezinte o problemă spinoasă pentru autorităţi. Lipsa unei baze legale solide ţine legate mâinile oamenilor legii în faţa “chiulangiilor”. Singura “armă” pentru combaterea acestui fenomen o reprezintă desele acţiuni desfăşurate de poliţişti prin baruri, săli de jocuri de noroc şi parcuri pentru identificarea şi trimiterea elevilor înapoi la cursuri. Singura sancţiune o reprezintă marcarea asbenţei ca nemotivată în catalog, urmată, în situaţii repetitive, de scăderea notei la purtare, chiar exmatricularea. O astfel de acţiune au desfăşurat marţi şi miercuri poliţiştii de proximitate sălăjeni, împreună cu jandarmii şi inspectorii şcolari, în oraşele din judeţ.
Ofiţerul instructor al Poliţiei de Proximatitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, comisar Constantin Didă, a declarat că scopul acestor acţiuni este pentru diminuarea fenomenului absenteismului şcolar şi conştientizarea tinerilor despre riscurile la care se expun. “În cadrul acţiunilor desfăşurate marţi, poliţiştii au identificat în unităţile de alimentaţie publică, pe străzile din Şimleu Silvaniei, 18 elevi care absentau nemotivat de la cursurile şcolare. Alţi 17 tineri au fost găsiţi lipsind de la orele de şcoală de către poliţiştii din Jibou. În toate cazurile, vorbim despre elevi de liceu, aceştia fiind legitimaţi de către echipele de control”, a declarat Didă.
Potrivit acestuia, majoritatea “chiulangiilor” prinşi sunt elevi ai Grupurilor Şcolare “Ioan Ossian” şi “Iuliu Maniu” din Şimleu Silvaniei şi de la Grupul Şcolar “Octavian Goga” din Jibou.
Rezultatul acţiunii desfăşurate miercuri la nivelul municipiului nu a fost la fel de “rodnică” pentru oamenii legii. Un număr 13 elevi au fost prinşi petrecând timpul alocat cursurilor şcolare prin baruri şi săli de jocuri de noroc. Raziile s-au desfăşurat în trei zone din municipiu, respectiv în zona centrală – în apropierea Colegiului Naţional “Silvania”, în zona Uz Casnic – în apropiere de Grupul Şcolar “Mihai Viteazu” şi Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu-Ilarian”, şi în cartierul Dumbrava – în apropierea Grupului Şcolar “Voievodul Gelu” Zalău.
Didă Constantin susţine că următorul pas la încheierea acţiunilor în teren este întocmirea listelor cu numele elevilor prinşi absentând nemotivat de la şcoală şi găsiţi în unităţi de alimentaţie publică, parcuri şi alte locaţii. “Aceste liste urmează a fi transmise conducerii unităţilor de învăţământ la care sunt înscrişi elevii. Consiliul de administraţie al fiecărei unităţi şcolare decide care sunt măsurile luate pentru sancţionarea disciplinară a celor care lipsesc nemotivat de la orele de curs, putându-se ajunge la scăderea notei de purtare şi până la exmatriculare”, a precizat Didă.
Potrivit sursei citate, legea prevede chiar şi sancţiuni contravenţionale pentru elevii prinşi lipsind nemotivat de la orele de curs. Aceştia riscă amenzi între 50 şi 200 de lei.
Constantin Didă a mai spus că este foarte greu de realizat acest fel de acţiuni, deoarece mulţi dintre elevi se anunţă între ei despre faptul că se fac razii pentru depistarea “chiulangiilor”. Cu toate acestea, controalele inopinate pentru depistarea elevilor care absentează nemotivat vor continua pe tot parcursul anului şcolar în curs.
Situaţia absenţelor nemotivate înregistrată de elevii din judeţ a fost şi este atent urmărită şi de către reprezentanţii din învăţământ. Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj ţine evidenţa lunară a tuturor absenţelor adunate de elevi, atât cele nemotivate, cât şi nemotivate. Cel mai mare număr de absenţe înregistrate în cursul unei luni, din anul trecut şcolar, a fost de 82.000 de absenţe, majoritatea fiind nemotivate.

Comentarii

comments

3 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. SMECHERU" 26 septembrie 2012 at 19:34 - Reply

  ALTA TREABA MAI SERIOASA NU-SI GASESC ,,MILITIENII” DECAT SA BANTUIE IN TERASE SA VADA DACA VREO FATA SAU FLACAU STA LA UN SUC SAU CAFEA.INFRACTORII PERICULOSI STAU BINE MERCI SI-SI VAD DE INDELETNICIRI,LINISTITI!l
  LA DEPISTAREA CHIULAILOR NU ESTE NEVOIE DE ,,MILITIENI”.
  CA ORICUM SE VAD ABSENTELE IN CATALOG!NU CRED CA SA INTORS REGIMUL CEAUSIST CAD MILITIENII CU UTC-ISTII (IN ZALAU IVASCAU)UMBLAU DUPA PLETOSI,PURTATORI DE BLUGI SI DE FUSTE MINI!

 2. maria 27 septembrie 2012 at 06:33 - Reply

  Foarte bine ca se ia o atitudine vai de parintii care au asa specimente de copii si stau in baruri in loc sa fie la scoala

 3. SEMACCA 27 septembrie 2012 at 21:22 - Reply

  Prostacului:Smecher prostalau!de la 7:34
  Probabil esti unul din absolventii scolii de arte si meserii speciale nr.13 sectia faiantari-mulgatori.
  Si cum faianta pe vremea ta era putina ,vaci asijderea,ai ramas sa o mulgi pe ma-ta drept razbunare pentru ca te-a facut tantalau!
  Lasa ca e bine cu democratia si rau cu Epoca lui Ceashka!
  Acuma iau 10% bacalaureatul in vreme ce in regimul Ceaska 5% nu-l luau!
  Concluzia:Esti un dobitok!

Lasa un Raspuns »