Răsturnare de situaţii în procesul fostului primar din Chieşd: condamnări pentru toate capetele de acuzare

Achitat pentru o faptă de abuz în serviciu și condamnat pentru altele trei, din care una de abuz în serviciu şi două de conflict de interese, de către Judecătoria Șimleul Silvaniei, fostul primar al comunei Chieşd, Ioan Cătană şi-a aflat, zilele trecute, pedeapsa definitivă.
Magistraţii Curţii de Apel Cluj au admis apelul declarat de către procurorii şimleuani împotriva sentinţei penale a instanţei de sub Măgura, pe care au desfiinţat-o în parte, cu privire la dispoziţiile privind achitarea fostului edil şi a unui alt inculpat din dosar – Aurica Rodica Tout, soluţionarea acţiunii civile şi stabilirea cheltuielilor judiciare către stat. Pronunţând o nouă hotărâre, judecătorii clujeni l-au condamnat pe Cătană pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilat faptelor de corupţie la şase luni închisoare.

Condamnare cu suspendare

Contopind această pedeapsă cu cele aplicate de Judecătoria Şimleu, Curtea de Apel a stabilit soluţia finală de un an şi două luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de trei ani şi două luni. În acest timp, Ioan Cătană trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte trimestrial la Serviciul de Probaţiune Sălaj (SPS); să anunţe, în prealabil, SPS orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice către SPS schimbarea locului de muncă; să comunice SPS informaţii cu privire la mijloacele sale de existenţă. Nerespectarea acestor obligaţii atrage revocarea beneficiului suspendării pedepsei sub supraveghere.

Achitată de prima instanţă, contabila Primăriei Chieşd a fost condamnată şi ea la Cluj. Magistraţii Curţii au găsit-o vinovată pe Aurica Rodica Tout de comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu asimilat faptelor de corupţie, pentru care i-au aplicat o pedeapsă de un an de închisoare, dar şi de complicitate la abuz în serviciu asimilat faptelor de corupţie, pedepsită cu şase luni de închisoare. Prin contopirea celor două pedepse, femeia s-a ales cu un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de trei ani. Pe durata termenului de încercare, sălăjeanca trebuie să se prezinte trimestrial la Serviciul de Probaţiune Sălaj (SPS); sa anunţe, în prealabil, SPS orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice către SPS schimbarea locului de muncă; să comunice SPS informaţii cu privire la mijloacele sale de existenţă. Şi în cazul acesteia, nerespectarea obligaţiilor atrage revocarea beneficiului suspendării pedepsei sub supraveghere.

Condamnaţii, buni de plată

Judecătorii clujeni au admis acţiunea civilă formulată de ANAF-Direcţia Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca şi i-au obligat pe Ioan Cătană şi Aurica Tout la plata a peste 25.000 de lei, în cote egale. În plus, instanţa a menţinut măsura sechestrului asigurator instituit în martie 2015 asupra imobilului deţinut de inculpată. Fostul primar va avea de plătit cheltuieli judiciare în valoare de 1.500 lei către stat, iar contabila. Sentinţa Curţii de Apel Cluj este definitivă.

Potrivit procurorilor, în calitate de primar al comunei Chieşd, Ioan Cătană a emis dispoziţii prin care şi-a încadrat cele două fiice la Primărie. De asemenea, el a solicitat Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sălaj alocarea sumei de 65.753 lei, în temeiul OG nr. 13/2012, deşi nu erau îndeplinite condiţiile legale pentru aceasta şi de a dispune viramentul sumei de 65.753 lei într-un cont al SC Ceconi Group SRL Bixad, în baza unui contract de cesiune încheiat între SC Ceconi SRL Bixad în calitate de cedent şi SC Ceconi Group SRL Bixad în calitate de cesionar (cesiunea fiind acceptată de Comuna Chieşd, deşi nu exista o creanţă exigibilă pentru această sumă) şi a dispus plata sumei de 25.484,97 lei în contul SC Ceconi SRL Bixad pentru lucrări care, faptic, nu au fost realizate la baza sportivă Chieşd. Tot el ar fi depus la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj cererea prin care a solicitat alocarea sumei de 65.753 lei, în temeiul OG nr. 13/2012 şi a anexat respectivei cereri înscrisul intitulat “Situaţia obligaţiilor de plată către operatorii economici, furnizori de bunuri servicii şi lucrări şi/sau către operatorii economici care prestează serviciul public de producere transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat” prin care a atestat în mod nereal împrejurarea că ar exista o creanţă a comunei Chieşd către SC Ceconi SRL în cuantum de 65.753 lei.

Despre Aurica Tout anchetatorii spun că a întocmit ordine de plată şi le-a semnat având a doua semnătură, prin aceste instrumente fiind decontate lucrări neefectuate către SC Ceconi SRL la baza sportivă în valoare totală de 25.484,97 lei, şi fiind achitată suma de 65.753 lei către SC Ceconi Group SRL în condiţiile în care nu exista o creanţă exigibilă pentru această sumă în favoarea SC Ceconi SRL sau SC Ceconi Group SRL.

Leave a Comment