Programul Rabla la ultima strigare

Magazin Salajean 13 noiembrie 2007 0

Programul Rabla la ultima strigare

De astazi si pana in 12 decembrie se desfasoara ultima etapa a Programului Rabla, promovat de Administratia Fondului pentru Mediu. Comitetul de Avizare al institutiei a stabilit recent ca cele 418 autoturisme ramase nedistribuite din cea de-a doua etapa a programului de stimulare a innoirii parcului national auto sa fie repartizate catre 36 de producatori, importatori si distribuitori autorizati, validaai pentru aceasta ultima etapa a Programului. In topul listei marcilor de autoturisme ce pot fi achizitionate se afla grupul Porche (Porche, Audi, Skoda, Volkswagen, Seat), Citroen, Dacia si Daewoo, fiecare cu cate o cota de 170 de bucati.

Participarea persoanelor fizice la Program presupune parcurgerea mai multor etape: inscrierea pe lista unuia din cei 36 de producatori aprobati si obtinerea notei de acceptare din partea acestuia, predarea autoturismului uzat la un agent economic autorizat si obtinerea certificatului de distrugere a masinii uzate, radierea autoturismului vechi si achizitionarea unui autoturism nou. In ceea ce priveste operatorii economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz, in judetul nostru exista trei firme: SC Balti Dob SRL, SC Mivas Trans Corporation SRL si SC Remat Salaj SA, toate cu sediul in Zalau.

Pentru cele trei etape ale Programului s-au alocat 49.500.000 lei, ceea ce inseamna ca 16.500 de cetateni au reusit sau pot in aceasta a treia etapa beneficia de prima de casare de 3.000 de lei, pentru a cumpara o masina noua.

Programul din acest an s-a desfasurat in trei etape: prima s-a incheiat la 31 august, cea de-a doua s-a derulat in intervalul 1 septembrie – 12 noiembrie, iar ultima – intre 13 noiembrie si 12 decembrie.

Tractoare noi prin programul rabla

Pentru modernizarea agriculturii si reducerea poluarii, autoritatile centrale au in vedere un Program de stimulare a innoirii parcului national de tractoare. Proiectul ar urma sa fie aplicat dupa aceleasi principii ca si programul rabla pentru masini. Proprietarii unui tractor mai vechi de 12 ani care doresc sa il schimbe vor putea beneficia de un sprijin de la stat. Doritorul trebuie sa se inscrie la un producator validat de stat, apoi sa-si predea utilajul la un agent economic autorizat, pentru ca ulterior, in limita fondurilor disponibile, sa-si ridice prima de 17.000 de lei, care sa-l ajute la achizitionarea unui nou tractor.

Directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, Luka Petru, a apreciat ca masura aceasta prin care fermierii pot sa-si cumpere tractoare noi le prinde nespus de bine, intrucat, in conditiile in care un tractor nou costa aproximativ 14.000 de euro, se subventioneaza mai mult de o treime din acesti bani. Potrivit directorului DADR Salaj, oamenii au inceput deja sa se intereseze de acest program, dar deocamdata nu se cunosc normele de aplicare si nici daca procedura de achizitie se va derula prin DADR.

La nivel national ar fi alocata anual suma de 21 milioane de lei pentru inlocuirea tractoarelor care au o vechime ce depaseste 12 ani. In prezent, in Romania sunt 185.000 de tractoare, dintre care 110.000 sunt deja uzate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »