Procurorii sălăjeni contestă propunerea de desfiinţare a Parchetului Jibou

Propunerea Guvernului României privind desfiinţarea mai multor parchete locale, printre care şi cel de pe lângă Judecătoria Jibou, nu este văzută cu ochi buni de către procuorii sălăjeni. „Apreciem că desfiinţarea Parchetului Jibou, cu o propunere iniţială de a trece competenţa lui la Parchetul Şimleu Silvaniei, ar fi de fapt o blocare a accesului cetăţeanului la justiţie, atât prin distanţele mari, cât şi prin cheltuielile mari care ar interveni aici. Şi pentru Poliţie ar fi foarte greu, pentru că toate posturile de poliţie din zona respectivă, de pe Valea Someşului, ar trebui să se deplaseze la Şimleu ori, dacă se schimbă, la Zalău”, a explicat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
În plus, un astfel de demers ar atrage dificultăţi în ceea ce priveşte spaţiul de desfăşurare a activităţii. „La Jibou avem un spaţiu propice, şi la Şimleu, dar pentru numărul de procurori şi personal auxiliar ce funcţionează acum, la Zalău nu am avea unde să ne desfăşurăm activitatea în condiţii prielnice dacă se desfiinţează Parchetul Jibou”, a mai spus oficialul Parchetului sălăjean.
Crin Bologa susţine că în rapoartele şi în analizele transmise Consiliul Suprem al Magistraturii, conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalulul Sălaj a subliniat necesitatea păstrării unităţii din Jibou, invocând atât activitatea procurorilor din aici, respectiv numărul dosarelor soluţionate, cât şi accesul justiţiabilului la actul de justiţie. „Se poate dovedi statistic că din decembrie 2008, când s-a înfiinţat, activitatea Parchetului Jibou a crescut de la an la an din punct de vedere al numărul dosarelor soluţionate, al rechizitoriilor şi al inculpaţilor trimişi în judecată. Fac referire la acest lucru întrucât singurul criteriu care a stat la baza propunerii pentru desfiinţare a fost faptul că numărul de dosare şi de lucrări pe procuror este sub media naţională. Nu cel mai mic din ţară, dar sub medie. S-a tras o linie fără a se mai gândi la justiţiabili, la distanţă, la cheltuieli. Or dosarele sunt în permanenţă creştere la Jibou”, a subliniat prim-procurorul.
Desfiinţarea a 30 de instanţe şi parchete cu volum scăzut de activitate este prevăzută într-un proiect de lege şi urmăreşte eficientizarea activităţii în condiţiile restricţiilor bugetare cu care se confruntă România.
„Măsura reorganizării, prin desfiinţarea instanţelor/parchetelor nefuncţionale din punct de vedere al volumului de activitate, dar şi prin rearondarea de localităţi de la instanţele cu volum mare de activitate va avea consecinţe directe atât asupra resurselor umane (prin atenuarea dezechilibrelor între instanţele/parchetele cu volum mare de activitate şi cele supradimensionate, şi prin reducerea numărului de posturi necesar a fi suplimentat), cât şi asupra resurselor financiare (economii la bugetul de stat, dar şi redistribuirea raţională a sumelor alocate pentru investiţii), raportat la finalitatea urmarită, respectiv eficientizarea actului de justiţie şi pregatirea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a noilor coduri”, se menţionează într-un raport al Grupului de lucru interinstituţional pentru pregătirea sistemului judiciar.

One Thought to “Procurorii sălăjeni contestă propunerea de desfiinţare a Parchetului Jibou”

  1. ppdd

    daca nu pot lovi direct in fata justitia, o f_u_t pe la spate politicienii

Leave a Comment