Procurorii îl vor după gratii pe poliţistul care a împuşcat mortal un rrom din Pustă Vale

Mihaela Moldovan 4 septembrie 2012 10
Procurorii îl vor după gratii pe poliţistul care a împuşcat mortal un rrom din Pustă Vale

Procurorii sălăjeni au declarat recurs, vineri, faţă de decizia Tribunalului Sălaj ca poliţistul care a împuşcat mortal, în iulie, un cetăţean de etnie romă, suspectat că ar fi furat materiale feroase de la o firmă din Şimleu Silvaniei, să fie judecat în libertate. Întrucât este vorba de un caz de omor deosebit de grav, procurorii consideră că învinuitul Dorin-Mihai Baidoc (agent de poliţie, n.r.) trebuie judecat în stare de arest. Procororul care se ocupă de caz, Adrian Olaru, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, ne-a declarat că recursul va fi soluţionat la Curtea de Apel Cluj, spre finalul acestei săptămâni. Ieri dosarul se afla încă la Tribunalul Sălaj.
Asociaţia de Dezvoltare Comunitară Intervenţie Socială de Apărare a Drepturilor Omului şi Copilului (ADCISADOC), care reprezintă interesele părţii civile – respectiv a familiei celui decedat, consideră că instanţa sălăjeană a fost mult prea indulgentă cu învinuitul. “Ne miră că s-a dat o decizie atât de blândă şi că împotriva celui învinuit nu s-a luat nicio măsură administrativă, cum ar fi suspendarea din funcţie, mai ales că vorbim despre omor deosebit de grav. Familia celui omorât nu îl vrea în închisoare, dar trebuie să ne gândim că au rămas fără sprijin o soţie şi patru copii minori. Ei ce fac acum? Cine îi ajută? Trebuie ajutaţi”, ne-a declarat Varga Janos, reprezentantul ADCISADOC Şimleu Silvaniei.
Potrivit lui Varga Janos, folosirea armei din dotare de către poliţtul inculpat în acest caz nu era justificată. “Concluzia legiştilor a fost clară: tânărul a fost împuşcat când se afla cu spatele la poliţist şi de la o distanţă mai mare de 2 metri, deci nu avea cum să îl lovească pe agentul de poliţie. După noi, poliţistul nu a procedat corect. Nu trebuia să folosească pistolul. Din declaraţiile celor care au fost de faţă, poliţistul a vrut să îl bage pe tânăr în maşină şi să îl ducă la sediu, moment în care tânărul s-a smucit şi a încercat să fugă. De la o distanţă de 10-15 metri, a aruncat, într-adevăr, cu o piatră în poliţist, însă nu l-a nimerit. Poliţistul nu trebuia să folosească arma din dotare, nu trebuia să se ajungă aici”, a declarat Varga Janos.

Urmărire fatală

Tribunalul Sălaj a respins, vineri, propunerea de arestare preventivă, formulată de procurori în acest caz şi a decis judecarea poliţistului în stare de libertate pentru omor deosebit de grav. De asemenea, Tribunalul Sălaj a luat împotriva polţistului măsura de a nu părăsi ţara până la soluţionarea cauzei.
Împotriva poliţistului respectiv a demarat cercetarea penală după ce, în 28 iulie, a împuşcat mortal un bărbat din Şimleu Silvaniei, de etnie romă, pe care îl urmărea, suspectându-l că furase materiale feroase de la o societate comercială din oraş.
Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus, joi, 30 august, reţinerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a agentului de poliţie sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor deosebit de grav, acesta fiind prezentat ulterior instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a reieşit că în 28 iulie 2012, în jurul orelor 2020, în urma sesizării săvârşirii unei infracţiuni de furt de fier vechi, învinuitul Dorin-Mihai Baidoc (agent de poliţie, n.r.) a împuşcat mortal un bărbat din Şimleu Silvaniei, pe care îl suspecta că ar fi furat bunuri materiale de la o firmă din oraş.
Astfel, ca urmare a refuzului victimei de a se legitima şi opoziţiei acesteia de a fi condusă la sediul poliţiei, învinuitul s-a angajat în urmărirea victimei. Pentru a se refugia, victima a pătruns în curtea unei persoane, urmată de poliţistul învinuit. Acesta, fără a fi atacat de către victimă şi fără a efectua procedurile de avertizare, a tras un foc cu arma din dotare, către victimă, de la o distanţă mai mare de 2 metri, proiectilul lovind victima în cavitatea toracică dreapta-spate.
Din raportul de expertiză balistică, precum şi din declaraţiile a trei martori oculari, a reieşit faptul că învinuitul a tras în direcţia victimei un foc de armă, victima aflându-se cu spatele către învinuit. Din probatoriul administrat în cauză, s-a concluzionat cu certitudine că în momentul tragerii trăgătorul era situat în spatele victimei.
De asemenea, probele administrate în cauză au relevat faptul că nu au fost respectate prevederile „Procedurii privind folosirea armamentului din dotare” emise de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în sensul că înainte de folosirea armei de foc, învinuitul nu a respectat prevederile art. 10 ale acestui regulament referitoare la somaţia legală.

Comentarii

comments

10 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. SEMACCA 4 septembrie 2012 at 05:45 - Reply

  Ce alta pedeapsa sau Instanta poate ca sa te pedepseasca mai aspru si eficient decat sa adormi, sa viseszi si sa te scoli in minte si in suflet cu pacatul de-a fi ucis pe cineva?
  Zicea domnul Varga lui Janos caci familia acelui decedat nu-l vrea pe politist in puscarie,ar vrea sa fie lasat ca sa munceasca sa poata ajuta copii celui decedat.Si-mi vin in minte astfel cuvintele ce zic :Inima de tigan!Adica astia fara multa scoala si cu necazul ce-l avura,vad trebile mai limpede si practic decat un procuror…..
  Procuratura,musai il vrea pe politai bagat la temnita sa nu isi poata ajuta nici pruncii sai nici pe aceia ai tiganului.
  Noroc ca mai sunt si judecatori in lumea asta mare si prost croita!
  Ce?Adrian Iovan a fost cumva sanctionat cand a impuscat pe cel ce l-a surprins in casa la furat si a fugit?L-a impuscat in spate si pe ala si-n curtea casei…….
  Nu zic ca a facut o fapta de laudat nici Iovan si nici de politaiul din Simleu.
  Ma mir numai ca unuia i s-a iertat iar astuia de la politie vor ca sa il beleasca !
  In aceiasi tara,pe baza aceluiasi Cod Penal sa judeci acelasi gen de fapta in moduri diferite nu mi se pare logic!
  Daca in alte state civilizate, politistul are-n beneficiile serviciului prestat fata de cetateni, consiliere de la psiholog si terapii de alinare a remuscarii faptei…..Aici, la noi vin sa te-aline cu arestari si cu retineri si terapii de soc!
  Concluzia, este aceea caci nu as vrea sa fiu nici o secunda in pielea acelui politist dar nici in pielea urmasilor tiganului puscat de politist!
  In loc sa se faca o lege clara sa nu lase loc de interpretari, fara alambicari si fara patima si ura, croim ca orbii masuri prea mari pentru unii prea mici si prea mici pentru ca unii is prea mari si nu-i cuprinde legea.
  In felul asta nu vom estompa infractiunea si nu vom putea sa impunem respectul legii!
  Caci astazi, dupa cum sta kalimera, in veci de-aci incolo orisicare tigan o sa priveasca in politist ca pe-un posibil vanator dornic sa duca arma la ochi si sa-l impuste, asa cum orice politist o sa priveasca la tigan ca la o tinta care poate sa-l atace see you pietre see you cutite sau topoare si el nu are dreptul decat sa stea ca sa-l loveasca….
  Totusi, e bine de stiut ca nu toti care sunt tigani si nu sunt infractori sunt buni de fugarit si impuscat, la fel cum bine-i de stiut ca nici la politisti nu-i norma de-mpuscat tigani sau o placere ca si la sezonul de-mpuscat ceva chiar daca nu se incadreaza in norma de vanat dupa rigori si lege.
  Desigur, se-ntampla si greseli si unele chiar regretabile ca si aceasta, dar din ele trebe sa tragem invataminte si sa nu perpetuam greseala nenorocind , perseverand in rau sa ne extindem si la altii sa crestem raul exponential!
  Aici nu-i Caritas sa bagi odata si sa scoti de 8 sau 9 ori! Aici e vorba de destine si constiinte, de vieti de oameni, nu de jucarele!

 2. SEMACCA 4 septembrie 2012 at 05:57 - Reply

  Pana si imbecilului ala care anul trecut a descracanat-o pe biata tigancusa -S-o ierte Dumnezeu!/pe trecerea de pietoni de la Uz casnic,i-au dat 2 ani cu suspendare….
  Probabil ala nu a fost omor deosebit de grav,cand victima-i descracanata si trimisa in Imparatia cerurilor doar cu-n picior iar alalalt te-apuci si il trimiti in anul urmator si faci din victima un puzzle.
  De i-au gasit unul dintre picioare bietei fete abia in primavara pe terasa unui bloc….
  Ala ce-a fost si care judecata a stat la baza pedepsei ce s-a hotarat?
  La Huidu a lui Gainuse,acel tembel cu strunga,carcotas,care a omorat 3 oameni cu masina i-au dat tot 2 ani cu suspendarea suspendarii…..
  Desigur sunt fapte diferite,dar si acolo oameni au murit deloc frumos si pan’ la urma moartea-i moarte cand este violenta si nu te stingi singur ca lumanarea!

 3. SEMACCA 4 septembrie 2012 at 06:08 - Reply

  Propun sa-i dotati pe politisti cu genti si cu posete ca-n ,cazul in care trebuie ca sa se apere sau sa atace pe infractor sa aiba ceva la indemana.
  Aidoma unei taranci cam patratzoase de vreo juma de tona-n kilele ce le purta ca un mistret,ma rog,mistreatza, ce am vazut-o in anii ce-au trecut,furata-i fiind poseta la piata,s-a pus si l-a batut pe infarctor cu geanta de l-a nenorocit….
  Pistoalele sa li se schimbe cu unele cu apa,caci daca tot sunt in slujba cetateanului si mai ales pe-asa canicula sa-i mai stropeasca din cand in cand sa nu ia foc.sa nu se infierbante prea tare….
  Cu alea,pistoalele de apa ,poti trage si fara ca sa somezi si fara ca sa doara!
  Atentie,insa!
  Si pentru alea cu apa poti ca sa fi si reclamat de unii ca ba ca n-ai udat pe cine trebe,ca ba ca l-ai udat cu prea putin sau mult,sau apa nu a fost dedurizata si beneficiarul s-a iritat.

 4. SEMACCA 4 septembrie 2012 at 06:14 - Reply

  Va las cu bine!
  O zi din cele mai minunate va doresc!
  Si… sper sa ne trezim intr-o buna dimineata intr-o Romanie mai coerenta,mai desteapta,mai curata,mai frumoasa,mai dreapta si mai cinstita si respectata-n lume!
  Sa ne trezim astfel,aici pe-acest pamant,fara a avea spaima,daca s-ar intampla ce imi doresc,ca am ajuns in rai la cele vesnice si fara de durere ,
  Poate fi Raiul si pe Pamant daca nu ar mai exista atata prostie,invidie si rautate!
  Hai pa!

 5. YYYYY 4 septembrie 2012 at 08:07 - Reply

  politistii trebuie aiba haine de protectie care sa atenueze risposta infractorilor. asa am vazut prin alte parti. poate ar apela mai greu la pistol.

 6. ion 4 septembrie 2012 at 11:42 - Reply

  olaru-numele zice tot,el nu este procuror,este olar…adica face oale…dosarele lui sunt niste cioburi…olarule…lasa-ne ! du-te la tine acasa,du-te la liniste…ma-ta are cratima 🙂

 7. un procuror din tara 4 septembrie 2012 at 16:44 - Reply

  bai olarule, mai pune mana pe carte si lasa marirea de salar pt o ancheta care le da mana libera tiganilor !!

 8. 2:15 4 septembrie 2012 at 16:46 - Reply

  santem cu ochii pe tine adriane, vezi ca dai cu stangul in dreptul !

 9. pentru erno kovacs 4 septembrie 2012 at 19:41 - Reply

  Poate ca ar fi util ca si cei care ii trimit in judecata pe politisti , indiferent care ar fi numele sau breasla lor, sa participe uneori , asa ca fapt divers doar, la unele interventii ale politistilor . Sa vada cum e sa fii scuipat , sa simta cum e sa aiba pistol la centura dar sa le fie frica sa-l foloseasca ( oare de ce) , sa auda toata
  ziua ca la poarta politiei sunt sute de politisti care abia asteapta sa te inlocuiasca. Si cel mai greu sa auda zilnic oamenii care le cer sa faca ceva impotriva acelora pe care i-au dovedit de zeci de ori ca sunt infractori , iar ei sa nu poata sa le spuna nimic (cum sa motiveze ei ca acestia sunt judecati in stare de libertate dupa zeci de infractiuni) si pentru ca nu pot spune nimic oamenii se uita la ei ca la niste partasi ale acestor infractori! Nu se va intampla asta niciodata , dar ar fi frumos

 10. Human_Rights 5 septembrie 2012 at 11:54 - Reply

  Politistul trebuie sa raspunda pentru comiterea infractiunii de omor deosebit de grav!!!!!!

Lasa un Raspuns »