Prima transmisie in direct a studioului Radio Maria din Simleu – moment de sarbatoare si spiritualitate

Magazin Salajean 31 martie 2009 0

Prima transmisie in direct a studioului Radio Maria din Simleu - moment de sarbatoare si spiritualitate

Duminica, 29 martie 2009, s-a efectuat prima transmisie in direct din studioul Radio Maria de la Simleu Silvaniei. Acest eveniment a strans in jurul sau numerosi invitati, membri ai diferitelor institutii scolare, ai Primariei orasului (primarul Septimiu Catalin Turcas, viceprimarul Radu Lazar), precum si crediciosi din oras si imprejurimi.

Dupa Liturghia concelebrata de Episcopul de Oradea, Virgil Bercea alaturi de alti preoti greco-catolici la Biserica Sfanta Treime din Simleu, a avut loc sfintirea si darea in folosinta a acestui studio.

Discursurile legate de acest eveniment au fost deschise de prestatia oratorica a directorului Centrului Cultural Simleu Silvaniei, Dumitru Corbeanu, care a evidentiat rolul cultural-istoric al orasului pe parcursul timpului.

Debutand cu primele publicatii culturale ale vremii, printre care Gazeta de Dumineca sau Flori de Crin, cu existenta prestigioasa a societatii culturale A.S.T.R.A, si continuand prin contributia unor oameni de cultura ai vremii: Alexandru Aciu, Gheorghe Bran, Victor Deleu, Simion Oros, Ioan Ossian, Alexandru Sterca-Sulutiu si multi altii, cultura si spiritualitatea Simleului au transformat acest mic oras intr-o capitala spirituala a Tarii Silvaniei.

Preotul Doru Popovici, din Oradea a contribuit in mare masura la realizarea tehnica si la sprijinul informativ oferit comunitatii religioase locale. Acesta a subliniat si faptul ca acest studio local nu va avea doar o acoperire zonala, ci mesajele si emisiile sale vor putea fi auzite in nenumarate locatii de pe Glob, prin intermediul internetului, al mijloacelor moderne de transmisie. Comunitati si crestini prezenti in Filipine, Africa sau Canada, vor putea receptiona acest mesaj de cultura si spiritualitate chiar din inima Simleului, multumita Fecioarei Maria si a celor care s-au straduit in realizarea acestui studio.

Discursurile au continuat prin cuvintele de multumire ale preotilor comunitatii greco-catolice simleuane: preotul vicar foraneu Gheorghe Turcas si preotul paroh Nicolae Bodea. Acestia au evidentiat rolul pe care studioului Radio Maria il va avea pentru Biserica, pentru comunitatea oraseneasca, pentru cultura si spiritualitatea simleuana, mentio-nandu-se faptul ca acest mic leagan de cultura simleuana, se va transforma prin intermediul undelor radio, intr-un mesager al culturii si spiritualitatii.

Momentul sfintirii studioului l-a adus in inima acestuia si pe colonelul in rezerva, presedintele Filialei Judetene a Veteranilor de Razboi Salaj, Iacob Agache, cel care si-a adus contributia spirituala si materiala la realizarea acestui studio.

Spre final, evenimentul a fost completat de prestatia a primului cor cult din Simleu Silvaniei, corul greco-catolic Te Laudamus, aflat si el in moment de sarbatoare prin implinirea a 66 de ani de existenta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »