Prima promotie

Magazin Salajean 16 septembrie 2011 0

Cu doar patru ani in urma, la inceputul lunii octombrie 2007 deci, locuitorii orasului Jibou erau martorii unei actiuni inedite: In incintele Castelului si a Liceului Teoretic „Ion Agarbiceanu”, apoi in sala de spectacole a Casei Orasenesti de Cultura se derulau secventele unui scenariu atent pregatit – Aniversarea a 50 de ani de la intemeierea invatamantului liceal in orasul de pe Somes, singura institutie de invatamant mediu de pe Valea Somesului dintre Dej si Satu-Mare.

Acest Jubileu a provocat intalnirea unor reprezentanti ai generatiilor/promotii diferite de absolventi, atat intre ei, cat si cu o parte a dascalilor care s-au straduit si au reusit sa dea viitorului tarii cetateni responsabili, specialisti de prim rang in diverse profesii si meserii. S-a acordat atunci un plus de atentie, pe buna dreptate, celor care facusera parte din prima si singura clasa alcatuita din 45 de elevi, incredintata unui excelent si indragit pedagog – genialul profesor de muzica si compozitor Octavian Mocanu, caruia ii apartine de drept piesa corala „Mare hiba-i la Jibau”. Dupa un parcurs de patru ani scolari, din cei patruzeci si cinci de „pionieri” ai vietii Liceului jibouan au mai ramas treizeci, carora li se adaugasera pe parcurs inca cinci, veniti de la alte unitati liceale (ceilalti, fie ca nu rezistasera pretentiilor unui astfel de nivel, fie se transferasera la alte licee din tara, sau se imbolnavisera).

Si iata, in a treia zi de sambata (17) a lunii septembrie 2011 are loc un al doilea Jubileu: 50 de ani de la absolvirea studiilor liceale a Scolii Medii Mixte Jibou (azi: Liceul Teoretic „Ion Agarbiceanu”) de catre componentii PRIMEI PROMOTII. Reprezentantii acesteia se intalnesc in incinta Castelului Wesseleni, acolo unde au trudit intru studiu primele zece promotii, dintre care doar sapte au parcurs anii de studiu integral aici.

Se spune ca Viata este cel mai redutabil adversar pentru unii si, in acelasi timp, aliat pentru altii. In cei cincizeci de ani, cativa dintre noi s-au lasat, ori au fost, infranti. Cei mai multi insa au reusit sa devina invingatori. Este ilustrativa statistica publicata in Monografia liceului (redactata de semnatarul randurilor de fata). Astazi, sunt in viata douazeci si unu, raspanditi prin tara, majoritatea in Ardeal, doi in tara vecina, Ungaria. La entuziastul, sentimentalul nostru apel, si-au anuntat participarea zece. Starea precara a sanatatii ii impiedica sa vina pe jumatate dintre cei care vor absenta, iar ceilalti sunt muscati de jivina indiferentei. Tuturor le dorim sa fie tineri „in cuget si simtiri”! Multi ani de-acum inainte!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »