Prefectura se implică în cazul de la Surduc

Mihaela Moldovan 18 septembrie 2012 7
Prefectura se implică în cazul de la Surduc

Prefectul Sălajului, Filonaş Chiş, a declarat că îl va chema, luni, pe şeful IPJ, la o discuţie privind cazul turiştilor străini care fac turul Europei pe biciclete şi care au fost atacaţi cu pietre, sâmbătă, în satul Surduc, de cinci copii de etnie romă. În urma incidentului respectiv, unul din turiştii străini – un canadian – a suferit o fractură la mână. „Sunt decis să văd ce este cu acest caz. Îl voi chema astăzi (luni, n.r.) pe şeful IPJ la o discuţie să vedem exact ce s-a întâmplat în cazul turiştilor străini care fac turul Europei pe biciclete şi care au fost atacaţi cu pietre, sâmbătă, în satul Surduc, de cinci copii de etnie romă. Vreau să aflu concret ce le-au declarat poliţiştilor turiştii străini, în întâlnirea care a avut loc la Târgu Mureş, în week-end, şi care sunt primele concluzii formulate de poliţişti în acest caz”, a declarat prefectul Sălajului.
Potrivit sursei citate, „cazul trebuie tratat cu maximă atenţie, întrucât este un episod care nu ne face cinste. Trebuie văzut dacă a fost un moment cu o mai mare abordare emoţională”. „În funcţie de cele discutate cu şeful IPJ, vom vedea ce trebuie făcut şi ce măsuri trebuie luate în zona Surduc. Sigur, nu avem speranţe utopice să rezolvăm totul într-o singură zi, dar ceva trebuie făcut acolo. După discuţiile cu şeful IPJ Sălaj, vom vedea cum ne calibrăm să rezolvăm problema”, a declarat Filonaş Chiş.
Acestaa spus că, de când se află la conducerea Prefecturii Sălaj, nu a primit vreo sesizare sau notificare din partea Primăriei Surduc referitor la eventualele probleme cauzate în comună de cetăţenii de etnie romă, singurele aspecte de acest gen fiind cele aflate, de-a lungul vremii, din presa locală. „De când sunt prefect, nu s-a înregistrat nicio sesizare scrisă sau notificare din partea Primăriei Surduc cu privire la eventuale probleme cauzate în comună de cetăţeni de etnie romă. Tot ce am aflat de-a lungul vremii despre acest subiect a venit din presa locală. Acolo este într-adevăr un mediu mai convulsiv, mai complicat, iar cetăţenii de etnie romă au comis fapte antisociale, cum ar fi furturile. Voi lua legătura cu administraţia locală să vedem ce este de făcut”, a declarat Filonaş Chiş.

Şi edilii comunei vor să ia măsuri

Primarul comunei Surduc, Maria Onicaş, ne-a declarat că au mai fost înregistrate în comună probleme cauzate de cetăţeni de etnie romă, dar nu unele de genul celor petrecute sâmbătă. „În comuna Surduc sunt două comunităţi mari de etnie romă, cu mulţi cetăţeni. Am mai avut probleme cu ei, furturi, scandaluri, dar nu probleme de genul celor înregistrate sâmbătă. Vom lua astăzi (luni, n.r.) legătura cu toate autorităţile judeţene, pentru a vedea ce este de făcut”, a declarat primarul Maria Pop. Edilul a spus că se află la conducerea administraţiei locale din comuna Surduc doar din această vară, motiv pentru care nu a avut timp suficient pentru a cerceta situaţia cetăţenilor de etnie romă şi a stabili un plan de măsuri care să ajute la integrarea lor în societate, asfel încât incidente precum cel din week-end să nu fie înregistrate.

Atacaţi cu pietre şi cărămizi

Un grup de turişti străini care fac turul Europei pe biciclete au fost atacaţi cu pietre, sâmbătă, de mai mulţi romi, majoritatea copii, în localitatea sălăjeană Surduc, din Sălaj, iar în urma incidentului unul dintre străini – cetăţean canadian – a suferit o fractură la mână.Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, ne-a declarat că turiştii străini implicaţi în evenimen au fost audiaţi de poliţiştii sălăjeni, în week-end, la Târgu Mureş. „Din declaraţii a rezultat că cetăţeanul canadian şi soţia acestuia au fost printre primii turişti care au trecut prin localitatea Surduc, în jurul orei 12, iar în momentul producerii incidentului, în acel loc s-au aflat doar ei, nu tot grupul de 19 persoane, care era dispersat pe aproximativ 20 de kilometri”, a spus Tincuţa Dumuţa.
Potrivit acesteia, soţii Knott au declarat că, în timp ce se îndreptau spre ieşirea din localitate, la un moment dat, au văzut mai mulţi copii care au întins o sfoară peste drum, pentru a le bloca trecerea. „Cei doi s-au oprit şi, în acel moment, trei dintre copii s-au dus spre bicicleta femeii, unul a tras de geanta care era fixată pe portbagaj, însă nu au reuşit să o ia. Soţul acesteia a coborât de pe bicicletă, pentru a o ajuta, moment în care copiii s-au îndepărtat şi turista a plecat mai departe. Spre cetăţeanul canadian au fost aruncate atunci mai multe obiecte contondente, o piatră l-a lovit în casca de protecţie, iar o cărămidă în braţul stâng, turistul aruncând, la rândul său, cu pietre, după care copiii s-au îndepărtat şi acesta a plecat”, a spus Tincuţa Dumuţa. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Sdălaj, după aproximativ 2 km, s-au întâlnit cu alţi membri ai grupului şi l-au anunţat despre incident telefonic pe ghidul grupului, în jurul orei 13.15, cerându-i să sune la 112 şi să solicite sprijinul poliţiei, pentru ca ceilalţi turişti să poată trece în siguranţă prin localitatea Surduc. „Cetăţeanul canadian a precizat că nu i-a cerut ghidului să solicite, prin apelul la 112, o ambulanţă, pentru că nu a simţit dureri la mâna stângă decât după ce a mai parcurs câţiva kilometri. Poliţistul care s-a deplasat la faţa locului l-a întâlnit doar pe cetăţeanul italian P. Rick, care a relatat că doi turişti au fost atacaţi cu pietre de mai mulţi copii, însă aceştia şi-au continuat drumul şi a declarat că nu doreşte să formuleze nicio plângere, solicitând doar sprijin pentru a putea trece în siguranţă prin locul unde s-a produs incidentul”, a spus Dumuţa.
Aceasta a declarat că, la finalul audierilor, cetăţeanul canadian a declarat că nu doreşte să depună plângere pentru vătămarea corporală suferită. În lipsa plângerii prealabile, acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare pentru infracţiunea de lovire şi alte violenţe.
În continuare, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de furt.
Grupul de 19 cetăţeni străini, cu ceteţănie canadiană, britanică, australiană, italiană şi neo-zeelandeză, au plecat din Sankt Petersburg în data de 16 august 2012, destinaţia aleasă fiind Istanbul.

Comentarii

comments

7 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. livia 18 septembrie 2012 at 15:00 - Reply

  doamna primar a cazut din luna direct in Surduc, iar cei care se ocupa de ordinea publica n-au habar ca unii adulti certati cu legea ii pun pe minori sa comita infractiuni (in special mici furtisaguri) pentru ca nimeni nu i-a masuri impotriva copiilor. In ce tara traim?

 2. Anonim 18 septembrie 2012 at 15:30 - Reply

  conform legii si bunului simt, parintii sunt responsabili de cele facute, savarsite de catre copiii lor minori, responsabili si in fata legii.

 3. Anonim 18 septembrie 2012 at 18:11 - Reply

  Ar trebui inchisi in getou cu totii.

 4. pop alina 18 septembrie 2012 at 21:00 - Reply

  — legea este de vina si sistemul in care traim …politistii o sa constate ca acele fapte au fost comise de catre minori care datorita legislatiei din romania nu vor fi trasi la raspundere ,dealtfel este vorba de aspecte contraventionale nu de vreo infractiune in acest sens masurile vor avea un caracter contraventional (amenda ) care nu va fi platita niciodata iar ca finalitate se va prescrie conform procedurilor .
  deci stimate domnule prefect cu siguranta aveti alte probleme de rezolvat decat sa dati cu var dupa zugravit si sa chemati la ordin seful ipj pentru astfel de probleme .

 5. eu 18 septembrie 2012 at 22:36 - Reply

  problemele acestei paturi a societatii romanesti nu se rezolva cu chemari la ordin. sunt mult mai complexe si necesita o dezbatere corecta si matura, nu vorbe-n trmvai

 6. Anonim 19 septembrie 2012 at 12:10 - Reply

  Luni, 17 Septembrie 2012. 4361 vizualizari, 170 comentarii, 54 voturi
  ANCHETA. Militienii romani catre turistii atacati de tigani:
  “Sa ne ceara escorta prin Salaj”
  Autor: Mihai Soica
  Tiganii au atacat la Surduc pentru ca politistii sunt carpa lor de sters pe jos. Seful IPJ a vrut sa ascunda incidentul
  Rick Price (in prim-plan) a auzit strigatele de ajutor și s-a intors sa-i salveze pe Tony Knott și pe soția sa (plan indepartat)
  Sursa: MIHAI ȘOICA
  Primele cercetari ale Politiei Salaj, in legatura cu grupul de straini atacat cu pietre la Surduc, conduc spre infractiunea de talharie.
  Tiganii din comuna salajeana au actionat dupa un plan bine pus la punct, semn ca si in alte ocazii au actionat in acelasi mod.
  Ambuscada ca in Afganistan
  Turistii canadieni povestesc ca tiganii din Surduc au intins o sfoara groasa cu zale de fier exact in momentul in care au trecut prin
  dreptul lor, pentru a-i opri din drum. Ultimii turisti din grupul de ciclisti care strabat Europa, pe biciclete, erau sotii Knott, cu
  cetatenie canadiana.
  In momentul in care cei doi turisti au trecut cu bicicletele prin dreptul casei tiganilor din Surduc, o familie cu 17 persoane, mai
  multi copii au ridicat o funie intinsa peste drumul judetean, pregatita din timp. Cand cei doi turisti s-au oprit, din spatele lor
  au venit un grup de zece tigani care au tras de bagajele acestora pentru a le fura. “Mergeam pe marginea drumului, in coloana,
  am vazut copii si adulti care pareau ca ne asteapta, cand am ajuns la 15 pasi de ei au ridicat o sfoara, in mijlocul drumului, care
  avea inele de fier in ea, undeva cam la un metru inaltime. Noi ne-am oprit, dupa care ne-au atacat. Trageau de geanta din spatele
  bicicletei. Am incercat sa ii alung si sa o salvez pe sotia mea. Erau vreo zece persoane. Aveau in maini pietre si tot felul de lucruri.
  In acel moment m-au atacat din nou. Unii copii aveau pietre in maini si au aruncat in mine. Un copil de 10 ani a venit spre mine, a
  aruncat cu o caramida. Atunci mi-am ridicat bratul sa opresc caramida, sa imi protejez capul, si atunci miam rupt mana”,
  povesteste canadianul, care, in urma intamplarii, a suferit o fractura la mana stanga.
  Jaf la drumul mare
  Strigatele de ajutor a sotilor Knott au fost auzite de ceilalti turisti care s-au grabit sa vina in ajutor. Primul care a ajuns la fata
  locului a fost Rick Price. Omul poveste ca tiganii erau interesati doar sa le fure lucrurile si ca au fost foarte violenti. “Au incercat
  sa ne atace si pe noi. Cand m-am intors, l-am vazut pe Tony ca se lupta cu o tiganca care voia sa ii fure rucsacul. Apoi a
  luat o piatra si a aruncat-o spre colegul nostru. Am sunat la Politie si mai apoi pe ceilalti din convoi carora leam spus ce se
  intampla. Tiganii erau interesati de bagajele noastre”, spune Rick Price.
  Canadianul a descris modul de actiune al tiganilor din Surduc. “Patru tineau lantul intins pe mijlocul drumului si ceilalti aruncau cu
  pietre. Voiau doar bagajele noastre”.
  Cei 19 turisti straini care au fost atacati de tigani sunt pasionati de excursii pe bicicleta. Au plecat in data de 16 august de la
  Sankt Petersburg si urmau sa ajunga la Istanbul in data de 29 octombrie. Victima atacului tiganilor spune ca nu este suparat
  pe romani si pe Romania si de aceea nu vrea sa depuna plangere. Tony Knott, sustine insa, ca nu poate sa nu aiba o umbra de
  regret. “Reputatia Romaniei ca destinatie turistica este afectata grav. Cea mai mare paguba suferita este mana mea rupta. Pierd
  banii investiti in aceasta vacanta, iar ego-ul meu este afectat de cele intamplate. Voi face calatoria in masina si nu imi fac griji
  deoarece intre noi sunt si doi medici ortopezi care ma vor ajuta daca va fi nevoie”, a spus canadianul, care acum are mana in
  ghips.
  “Eu nu sunt suparat pe romani, nici nu depun plangere, dar reputatia turistica a Romaniei va fi afectata”,
  TONY KNOTT, turistul atacat de tigani
  Infograf: Gabriel Spanache
  Surduc sta pe un butoi de pulbere
  Surduc are din iunie un nou primar, Maria Onica, care spune ca satul e in pragul unui conflict interetnic: “Chiar astazi avem mai
  multe reclamatii de la oameni care spun ca tiganii isi pasc caii pe terenurile lor. Daca le spui ceva, sar sa te bata. Oamenii sunt
  terorizati”. Primarita spune ca sunt doua comunitati rome, una integrata social, care nu creeaza probleme, si alta, formata din
  circa 100 de membri, care se ocupa numai cu furatul.
  “Ne fura recoltele de pe camp, ne fura pana si-n mijlocul strazii, vrem sa instituim paza sateasca, altfel se ajunge la macel.
  Astia care au atacat biciclistii straini sunt o familie formata din 17 membri si niciunul nu munceste. Dar cresc 25 de porci. Din ce?
  Din furat!”, pufneste Maria Onica. Sefa Primariei spune ca legea e prea blanda: “Ii amendezi si ei nu platesc, nu patesc nimic si
  totul se termina asa. Ar trebui sa fie obligati sa faca munca in folosul comunitatii. Stabii de la Bucuresti sa rezolve rapid
  problema. Avem santuri de sapat, de ce sa platesc excavator? Ii pun pe ei s-o faca”.
  Mentalitate de militieni la sefii Politiei Salaj: ” Nu s-a intamplat nimic grav”
  Turistii canadieni si australieni au cerut interventia rapida a politiei din Surduc. La fata locului s-a prezentat un singur agent de
  politie care parea depasit de evenimente. “A scris un proces-verbal scurt, cu numele noastre, si ne-am dus impreuna la familia
  de tigani sa ii identificam. Cand am plecat, politistul vorbea la telefon, probabil cu seful lui, si ne-a spus ca putem pleca”, spune
  canadianul Rick Price.
  Au vrut sa ascunda sub pres faptele
  Pe tot parcursul derularii acestui eveniment, Politia Salaj a dat-o din colt in colt. Vineri, comandantul IPJ Salaj, comisarul sef Iosif
  Giurca, a declarat, telefonic, ca pe raza judetului Salaj nu s-a intamplat “asa grozavie”: “La noi nu s-a intamplat un astfel de
  eveniment cu turisti straini”. Precizam ca protocoalele de lucru ale Politiei Romane prevad ca incidentele in care sunt
  implicati cetateni straini se raporteaza ca “prioritate zero” si sunt aduse imediat la cunostinta sefilor de inspectorate judetene.
  Dupa ce EVZ a prezentat cazul pe editia online, sefii politiei salajene si-au adus aminte ca a avut loc un incident minor.
  Subcomicarul Tincuta Dumuta, de la IPJ Salaj, sustinea vineri seara: “Nimic grav”. Asa s-a exprimat despre un jaf la drumul
  mare, ca intr-o tara bananiera.
  Tony Knott a fost
  tinta atacului. El credea ca traverseaza o tara civilizata, din Uniunea Europeana
  Intoxicarile au continuat. Comunicatul de sambata al IPJ Salaj a incercat sa musamalizeze faptele, spunand ca strainii i-au
  provocat pe tigani incercand sa-i fotografieze. A doua minciuna: la atac n-ar fi participat decat cinci copii: “Cei cinci minori
  identificati in cauza au declarat ca niste turisti pe biciclete s-au oprit in fata casei lor, s-au apropiat de locuinta si au facut mai
  multe fotografii, acesta fiind motivul pentru care au aruncat cu pietre in directia lor”.
  Ancheta a inceput cu adevarat abia dupa ce convoiul de biciclisti a ajuns la Targu Mures, unde s-au facut noi audieri si a reiesit
  ca nimeni nu a facut nicio poza si ca scopul atacului a fost jaful: “Au incercat sa fure bagajul turistei. Ne-am autosesizat, nu
  rezulta ca s-au oprit sa faca poze decat din ceea ce spun tiganii”, a revenit comisarul Iosif Giurca.
  Am mai avut turisti straini pe care i-am escortat prin judet. Acestia n-au cerut protectia noastra.”
  IOSIF GIURCA comisar, sef IPJ Salaj
  CITITI SI:
  l 19 turisti straini, atacati cu caramizi intre Salaj si Cluj, exact ca-n jungla. Povestirea lor este una de groaza | VIDEO

 7. bella 22 septembrie 2012 at 14:44 - Reply

  Au venit la furat pe proprietata mea la 4 km de mers pe jos. Data viitoare ii astept pregatit, apoi n-are decat primaria din Surduc sa-i ingroape si politistii sa le sufle-n pixuri !

Lasa un Raspuns »