Pompierii salajeni vor sarbatori mai sigure

Magazin Salajean 20 decembrie 2011 0

Pompierii salajeni vor sarbatori mai sigurePompierii militari avertizeaza asupra riscului utilizarii instalatiilor necorespunzatoare pentru pomul de iarna, dar si a petardelor si artificiilor, toate acestea putand genera incendii in perioada sarbatorilor. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj, Lucian Jacodi, salajenii trebuie sa respecte minimele conditii de prevenirea incendiilor, pentru a nu risca pierderea locuintei ori chiar de vieti omenesti.

Astfel, bradul nu trebuie amplasat in locuinte in apropierea surselor de caldura, fiindca se usuca rapid si se poate aprinde. Este recomandata neutilizarea instalatiilor electrice cu defectiuni sau improvizatii la impodobirea bradului, acestea putand genera incendii de proportii. Nu trebuie aprinse lumanari ornamentale amplasate pe crengile pomului de iarna, flacara deschisa fiind un real pericol de incendiu. Este periculoasa utilizarea mai multor aparate electrice in acelasi timp de la aceeasi sursa de alimentare cu curent electric. Suprasolicitarea instalatiei electrice poate conduce la izbucnirea unui incendiu. Decuplati aparatele electrice de incalzire si instalatiile electrice la plecarea din locuinta sau inainte de a adormi. In privinta artificiilor, petardelor, poctinorilor sau orice alte materiale pirotehnice, trebuie folosite doar cele permise de legislatie. Se recomanda folosirea petardelor si artificiilor doar in spatii deschise si evitarea aruncarii acestora sub autoturisme sau in balcoane.

De asemenea, pompierii mentin avertismentul privind utilizarea necorespunzatoare a surselor de incalzire a locuintelor. Pentru a evita izbucnirea unor incendii, specialistii recomanda cetatenilor sa curete cosurile de evacuarea fumului si sa nu scoata burlanele de evacuare sub cornisa acoperisului. La trecerea prin planseele confectionate din materiale care ar putea lua foc cu usurinta, cosurile trebuie sa fie izolate, ingrosate cu pana la 25 de centimetri, in timp ce distanta dintre cosuri si acoperisul locuintei trebuie sa fie de cel putin zece centimetri.

Se interzice folosirea afumatorilor improvizate ori amplasarea acestora in magazii, remize, sub soproane sau langa materiale combustibile. Afumatorile se confectioneaza din caramida si materiale incombustibile si se vor amplasa independent de celelalte constructii din gospodarie. Este interzisa folosirea afumatorilor improvizate in podurile cladirilor prin scoaterea unor caramizi din cos sau prin lasarea deschisa a usitelor de curatare. In cazul izbucnirii unui incendiu, cetatenii sunt rugati sa anunte in cela mai scurt timp evenimentul la numarul unic de urgenta 112.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »