Pompierii previn incendiile in lacasurile de cult

Magazin Salajean 10 aprilie 2012 0

Pompierii previn incendiile in lacasurile de cultInspectoratul pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj atrage atentia asupra respectarii masurilor de prevenire a incendiilor pe timpul slujbelor religioase, tinand cont de faptul ca, in perioada sarbatorilor pascale, se asteapta o afluenta mare de persoane. Potrivit purtatorului de cuvant al unitatii, Lucian Jacodi, este necesar ca atat preotii cat si cetatenii sa cunoasca aceste masuri de prevenire a incendiilor in lacasurile de cult.

Astfel, este obligatoriu mentinerea usilor de pe caile de acces si evacuare in pozitie deschis, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros. In conditiile unui numar foarte mare de participanti se recomanda organizarea slujbelor religioase in aer liber. Parcarea autoturismelor persoanelor care participa la slujbele religioase cu public numeros, a atelajelor, autocarelor si microbuzelor se face astfel incat sa nu se blocheze caile de acces pentru autospecialele de interventie ale serviciilor pentru situatii de urgenta la un eventual incendiu. Sobele si celelalte mijloace de incalzire cu sau fara acumulare de caldura, din constructii, trebuie supravegheate pe tot timpul functionarii si intreruperea alimentarii acestora inainte de inceperea slujbelor religioase. De asemenea, se impune amplasarea mijloacelor de incalzire la distante de siguranta fata de elementele de constructie, decorurile sau mobilierul combustibile, precum si asigurarea intretinerii corespunzatoare si verificarii periodice a instalatiilor electrice, a sistemelor de incalzire utilizate, a aparatelor de preparat si incalzit hrana si a cosurilor de fum, dar si remedierea tuturor defectiunilor constatate la acestea, de catre personal autorizat. Se vor amenaja locuri speciale pentru depunerea lumanarilor aprinse, realizate din materiale incombustibile, respectiv avand clasa de reactie la foc minim A2, precum beton, caramida, metal ori altele similare, in exteriorul lacasului de cult si la distante de siguranta fata de constructii, parcari, vegetatie, arbori si materiale combustibile. Lumanarile aprinse se introduc in tavi metalice umplute cu nisip sau cu apa, iar arderea acestora se supravegheaza permanent.

In cazul unor situatii de urgenta, pe timpul desfasurarii slujbelor religioase cu public numeros, este necesara evacuarea din interiorul lacasului de cult a covoarelor, mochetelor, scaunelor si bancilor nefixate de pardoseala si care pot ingreuna evacuarea persoanelor in caz de incendiu, cu exceptia celor care constituie obiecte de cult sau care se utilizeaza potrivit traditiei ori ritualurilor religioase. Persoanele care exercita functia de preot sau orice alta functie care presupune exercitarea atributiilor de preot vor recomanda participantilor la activitatile de cult specifice sau la slujbele religioase masurile principale pentru apararea vietii si bunurilor impotriva incendiilor. La terminarea activitatilor de cult specifice sau a slujbelor religioase, instalatia electrica din aceste spatii se deconecteaza de la sursele de alimentare, cu exceptia iluminatului de siguranta si a circuitelor care alimenteaza sistemele si instalatiile de detectare si semnalizare si stinge.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »