Poliţistul care a omorât un om – judecat în stare de libertate

Mihaela Moldovan 31 august 2012 14
Poliţistul care a omorât un om – judecat în stare de libertate

Poliţistul şimleuan care, în iulie, a împuşcat mortal un bărbat în vârstă de 26 de ani, din Pustă Vale, suspectat că ar fi furat materiale feroase de la o firmă din Şimleu Silvaniei, va fi judecat în libertate pentru omor deosebit de grav.
Grefierul Veronica Ţurcaş, din cadrul Tribunalului Sălaj, a declarat că Tribunalul Sălaj a respins, vineri, propunerea de arestare preventivă, formulată de procurori în acest caz şi a decis judecarea poliţistului în stare de libertate pentru omor deosebit de grav. „De asemenea, Tribunalul Sălaj a luat împotriva polţistului măsura de a nu părăsi ţara până la soluţionarea cauzei”, a declarat grefierul Veronica Ţurcaş.
Pentru a-şi susţine colegul anchetat într-un caz în care a considerat că este în legitimă apărare atunci când a scos pistolul, zeci de poliţişti sălăjeni s-au aflat, vineri, în faţa sediului Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Împotriva poliţistului respectiv a demarat cercetarea penală după ce, în 28 iulie, a împuşcat mortal un bărbat din Şimleu Silvaniei, de etnie romă, pe care îl urmărea, suspectându-l că furase materiale feroase de la o societate comercială din oraş.
Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus, joi, 30 august, reţinerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a agentului de poliţie sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor deosebit de grav, acesta fiind prezentat ulterior instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a reieşit că în 28 iulie 2012, în jurul orelor 2020, în urma sesizării săvârşirii unei infracţiuni de furt de fier vechi, învinuitul Dorin-Mihai Baidoc (agent de poliţie, n.r.) a împuşcat mortal un bărbat din Şimleu Silvaniei, pe care îl suspecta că ar fi furat bunuri materiale de la o firmă din oraş.
Astfel, ca urmare a refuzului victimei de a se legitima şi opoziţiei acesteia de a fi condusă la sediul poliţiei, învinuitul s-a angajat în urmărirea victimei. Pentru a se refugia, victima a pătruns în curtea unei persoane, urmată de poliţistul învinuit. Acesta, fără a fi atacat de către victimă şi fără a efectua procedurile de avertizare, a tras un foc cu arma din dotare, către victimă, de la o distanţă mai mare de 2 metri, proiectilul lovind victima în cavitatea toracică dreapta-spate.
Din raportul de expertiză balistică, precum şi din declaraţiile a trei martori oculari, a reieşit faptul că învinuitul a tras în direcţia victimei un foc de armă, victima aflându-se cu spatele către învinuit. Din probatoriul administrat în cauză, s-a concluzionat cu certitudine că în momentul tragerii trăgătorul era situat în spatele victimei.
De asemenea, probele administrate în cauză au relevat faptul că nu au fost respectate prevederile „Procedurii privind folosirea armamentului din dotare” emise de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în sensul că înainte de folosirea armei de foc, învinuitul nu a respectat prevederile art. 10 ale acestui regulament referitoare la somaţia legală.
Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

Comentarii

comments

14 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 31 august 2012 at 18:27 - Reply

  astai romania

 2. acelas 31 august 2012 at 18:47 - Reply

  Politistul nu are nici o vina dc si la jibou s-au pus militienii pe tigani pt ca de cand au fost prea multe scandaluri si au aparut militienii din zalau s-au speriat militienii din jib

 3. Andrei 31 august 2012 at 19:46 - Reply

  Mihaela, îţi recomand să nu mai aperi drepturile infractorilor-ţigani.
  Eu zic să ne pară bine până mai avem poliţişti care ştiu ce să facă cu arma din dotare.
  De unde ştii că tîganul nu reprezenta un pericol pentru poliţist?
  Dacă era mai iute ţîganul, şi-l curăţa pe poliţist?

 4. anonim 31 august 2012 at 20:16 - Reply

  Putem discuta verzi si uscate…..nu noi suntem cei pusi sa solutionam cazul……cert este ca invinuitul este acuzat de omor calificat deosebit de grav…trebuie sa-si asume raspunderea!

 5. Anonim 31 august 2012 at 20:32 - Reply

  Proasta asta de Mihaela Moldovan nu stie ce scrie, ar trebui dusa la Pusta Vale sa steie cu tiganii o saptamana, poate ar avea o alta parere.

 6. Alin 31 august 2012 at 21:19 - Reply

  Avem unul dintre cei mai buni politisti din Simleu,si voi hotilor tineti cu tiganii,cei care isi fac vile si sunt neplatitori de taxe.

 7. erika 31 august 2012 at 21:32 - Reply

  Draga Mihaela!!!! de ce nu ii iei acasa cu tine pe toti tiganii sa vezi ce oameni (animale) sunt.Daca isi vedea de treaba si nu fura ,daca il gasea cu sapa in mana sau cu coasa fi sigura ca nu il impusca nimeni. Tu stii ce inseamna ,,furt,,?

 8. Flory 31 august 2012 at 21:58 - Reply

  Asa se incurajeaza respectarea legii, arestand politistii care-si fac treaba, au curaj sa intervina

 9. Anonim 1 septembrie 2012 at 08:56 - Reply

  Cu aceasta atitudine din partea procurorilor sunt curios cine o sa-i mai apere daca intra tiganii noaptea peste ei.

 10. Anonim 1 septembrie 2012 at 12:42 - Reply

  Daca asta-i atitudinea procurorilor, atunci eu ca politist, si nu voi fi singurul, nu voi mai actiona pentru a prinde infractorii…in cazul in care cineva solicita interventia politiei la un caz asemanator, ma voi deplasa acolo, daca tiganii n-au furat destul si sunt tot acolo o sa-i privesc din departare, iar dupa ce pleaca o sa fac constatarea la fata locului! sa fure Toata Romania ca doar ei sunt discriminati!!! daca asa vreti procurorilor, asa lucram! In orice stat civilizat daca arunci cu pietre catre organul de politie esti impuscat cu zeci de cartuse nu cu unul!! La noi poti sa-i scuipi, sa-i injuri, sa-i lovesti..orice..poti sa faci impotriva politistilor si nici macar ultraj nu ii dupa parerea procurorilor!! Cum sa mai iei masuri? tare mi-ar placea sa vad procurorii cum ar actiona intr-o comunitate de rromi cum ii Pusta…

 11. Anonim 1 septembrie 2012 at 13:22 - Reply

  Toata lumea din Simleu stie cine este acest ” politist ” Baidoc . Stie toata lumea ca era mereu pus pe scandal , sarea mereu la bataie , si era si un alcolist. Ma mir ca numai acuma si-au dat seama procurorii de ce viata ducea acest individ sub apararea hainei de politist . Sunt ferm convin ca in exces de zel si grandomanie l-a impuscat pe tiganul ala , gandindu-se ca oricum el ii militian si oricum scapa. Sunt impotriva tiganilor dar sunt mai impotriva oamenilor gen Baidoc care fac de rusine uniforma de politist.

 12. Anonim 2 septembrie 2012 at 02:57 - Reply

  ANONIM de la 8,32 iainte de a jigni pe cineva cauta-ti in cap si vezi daca exista un graunte de creier ca ceea ce a in cap se poate citi- POate de aceea te ascunzi si nu-ti dai numele. RUSINE

 13. Anonim 3 septembrie 2012 at 10:25 - Reply

  pt anonimul de la 1;22 cu cat ai fost platit de tigani sa scrii ca ei oricum nu stiu sa scrie sau ai avut ceva personal cu politistu te-o fi prins si pe tine si nu te-o iertat.

 14. Anonim 3 septembrie 2012 at 19:39 - Reply

  la noi ca la nimeni infractorul are mai mari dreptui ca victima ,pacat ca nu a strins un procuror de git poate asa nu incepea urmarirea penala fata de un om care is face meseria si pe care statul la investit ca pe el sa asigure lunistea celor care il platesc , cind apare unul vie un destept care strica tot

Lasa un Raspuns »