Poliţistul care a împuşcat mortal un rom din Pustă Vale – judecat în stare de libertate

Mihaela Moldovan 10 septembrie 2012 3
Poliţistul care a împuşcat mortal un rom din Pustă Vale – judecat în stare de libertate

Deşi iniţial procurorii nu au fost de acord cu decizia Tribunalului Sălaj ca poliţistul şimleuan care, în iulie, a împuşcat mortal un bărbat din Pustă Vale, să fie judecat în stare de libertate, ieri lucrurile au luat o întorsătură de 180 de grade.
Recursul declarat faţă de decizia instanţei sălăjene ar fi trebuit să ajungă ieri în faţa judecătorilor Curţii de Apel Cluj, dar la ultima sută de metri, procurorii s-au răzgândit şi au renunţat la intenţia de a-l vedea pe poliţist cât mai repede după gratii. Surse oficiale din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care doresc să îşi păstreze anonimatul, ne-au declarat că, în urma unor consultări şi analize a cazului, s-a considerat că decizia Tribunalului Sălaj privind jjudecarea în stare de libertate este corectă
Procurorii sălăjeni au declarat recurs, în 31 septembrie, faţă de decizia Tribunalului Sălaj ca poliţistul care a împuşcat mortal, în iulie, un cetăţean de etnie romă, suspectat că ar fi furat materiale feroase de la o firmă din Şimleu Silvaniei, să fie judecat în libertate. Mai exact, instanţa sălăjeană a respins propunerea de arestare preventivă formulată de procurori în acest caz şi a decis judecarea poliţistului în stare de libertate pentru omor deosebit de grav. De asemenea, Tribunalul Sălaj a luat împotriva polţistului măsura de a nu părăsi ţara până la soluţionarea cauzei.

Omor deosebit de grav

Împotriva poliţistului respectiv a demarat cercetarea penală după ce, în 28 iulie, a împuşcat mortal un bărbat din Şimleu Silvaniei, de etnie romă, pe care îl urmărea, suspectându-l că furase materiale feroase de la o societate comercială din oraş.
Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus, joi, 30 august, reţinerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a agentului de poliţie sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor deosebit de grav, acesta fiind prezentat ulterior instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a reieşit că în 28 iulie 2012, în jurul orelor 2020, în urma sesizării săvârşirii unei infracţiuni de furt de fier vechi, învinuitul Dorin-Mihai Baidoc (agent de poliţie, n.r.) a împuşcat mortal un bărbat din Şimleu Silvaniei, pe care îl suspecta că ar fi furat bunuri materiale de la o firmă din oraş.
Astfel, ca urmare a refuzului victimei de a se legitima şi opoziţiei acesteia de a fi condusă la sediul poliţiei, învinuitul s-a angajat în urmărirea victimei. Pentru a se refugia, victima a pătruns în curtea unei persoane, urmată de poliţistul învinuit. Acesta, fără a fi atacat de către victimă şi fără a efectua procedurile de avertizare, a tras un foc cu arma din dotare, către victimă, de la o distanţă mai mare de 2 metri, proiectilul lovind victima în cavitatea toracică dreapta-spate.
Din raportul de expertiză balistică, precum şi din declaraţiile a trei martori oculari, a reieşit faptul că învinuitul a tras în direcţia victimei un foc de armă, victima aflându-se cu spatele către învinuit. Din probatoriul administrat în cauză, s-a concluzionat cu certitudine că în momentul tragerii trăgătorul era situat în spatele victimei.
De asemenea, probele administrate în cauză au relevat faptul că nu au fost respectate prevederile „Procedurii privind folosirea armamentului din dotare” emise de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în sensul că înainte de folosirea armei de foc, învinuitul nu a respectat prevederile art. 10 ale acestui regulament referitoare la somaţia legală.

Comentarii

comments

3 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. ion 10 septembrie 2012 at 16:31 - Reply

  bravo,pana la urma s-a trezit si procurorul…dragu,pusta si valea lu mihai is zone de risc maxim din cauza tiganilor; nu poate fi vorba despre investitie in buisniss de agricultura,industrie, nu mai zis de turism…din cauza mizerabililor de tigani totul se duce de rapa;
  astept umil critica iubitorilor de tigani; iar pt comentarii acide direct din suflet va astept non-stop pe graiul salajului-ei fiind singurii care publica necenzurat exprimarea libera din salaj!

 2. cosmin 11 septembrie 2012 at 09:48 - Reply

  din cauza politicienilor ROMANI s-a dus totul de rapa -O TARA INTREAGA !!!! ai scola graga ion?-s-au poate chiar esti intelectual-care e primul la vot ??????

 3. Anonim 11 septembrie 2012 at 11:30 - Reply

  toti tiganii trebuie impuscati,pentru ca fac umbra pamantului!

Lasa un Raspuns »