Politistii salajeni, in actiune pe drumurile judetului

Magazin Salajean 22 octombrie 2010 0

Politistii salajeni, in actiune pe drumurile judetului

Masinile politistilor rutieri din Salaj au impanzit, ieri, strazile celor patru orase din judet, in cadrul unei actiuni organizate pentru atentionarea conducatorilor auto si pasagerilor despre necesitatea portului centurii de siguranta. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Maria Cristea, din analiza de risc rutier rezulta ca una din cauzele generatoare de accidente o reprezinta indisciplina, atat a conducatorilor auto, cat si a pasagerilor, sub aspectul nepurtarii centurii de siguranta, de altfel cel mai important element de siguranta pasiv destinat protectiei pasagerilor.

In acest context, joi, structurile de Politie Rutiera din cadrul inspectoratului au executat actiuni preventive pe raza judetului: in municipiul Zalau, in orasele Jibou, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si pe raza comunei Zimbor. Scopul acestor activitati in trafic a fost constientizarea participantilor la trafic cu privire la necesitatea si importanta portului centurii de siguranta, a declarat purtatorul de cuvant.

Astfel, pentru a preveni implicarea in eventuale accidente rutiere nedorite, reprezentantii IPJ Salaj amintesc ca portul centurii de siguranta este obligatoriu atat in localitati, cat si inafara acestora, pentru toti ocupantii locurilor prevazute prin constructie cu asemenea dispozitive. Totodata, folosirea centurii de siguranta creste sansele de supravietuire, in caz de accident rutier, de la 40 la 60 suta. Un alt aspect important este ca probabilitatea ca pasagerii din spate, care nu si-au cuplat centura de siguranta, sa se raneasca grav sau sa moara este de trei ori mai mare decat la cei care utilizeaza centura. Politistii mai spun ca centura de siguranta nu a fost proiectata pentru confort, ci pentru siguranta, joaca un rol important in reducerea gravitatii ranilor produse si mareste sansa de supravietuire in cazul unui accident.

Oamenii legii recomanda ca, inainte de a pleca la drum, chiar daca nu mergeti departe, nu uitati sa cuplati intotdeauna centura de siguranta, atat dumneavoastra cat si pasagerii, sa reglati tetierele, astfel incat in caz de impact fata-spate sa va protejeze reducand riscul de leziuni grave la nivelul gatului. In plus atentioneaza ca in cazul in care transporta copii, conducatorii auto sa utilizeze un scaun special destinat, care reprezinta singurul sistem eficient de protectie a copiilor aflati ca pasageri in autovehicule. Nu uitati, centura de siguranta salveaza vieti!

Cu numar fals in trafic

Un barbat in varsta de 42 de ani, din comuna Plopis, s-a ales cu dosar de cercetare penala dupa ce politistii l-au prins, miercuri, in trafic, cu numere false la masina. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, conducatorul auto este cercetat pentru savarsirea infractiunilor prevazute de OUG 195/2002. Barbatul a fost surprins, in trafic, de politistii Postului de Politie Boghis, miercuri dimineata, in timp ce conducea autoturismul neinmatriculat prin localitate, a declarat purtatorul de cuvant. Politistii atrag atentia conducatorilor auto sa verifice, inainte de a porni la drum, valabilitatea numerelor de inmatriculare, pentru a nu se alege cu dosare penale pentru astfel de infractiuni in trafic.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »