Politistii atrag din nou atentia asupra traficantilor de persoane

Magazin Salajean 24 februarie 2010 0

Politistii atrag din nou atentia asupra traficantilor de persoaneSub sloganul Traficul de persoane nu iarta, Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane, a lansat campania de prevenire si informare Reducerea numarului de victime romane si bulgare traficate in Spania si Italia, care se desfasoara in perioada 16 februarie -15 septembrie 2010.

Campania urmareste informarea in vederea constientizarii populatiei, atat la nivel international, cat si national, in tarile de origine si tarile de destinatie, cu privire la existenta traficului de persoane, in cele mai variate forme, precum si cu privire la riscurile asociate acestui fenomen. La nivelul judetului Salaj, organizatorii campaniei sunt Centrul Regional Impotriva Traficului de Persoane Cluj Napoca, in colaborare cu Inspectoratul Judetean de Politie (IPJ) Salaj – prin Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, precum si alti parteneri interinstitutionali.

Campania se desfasoara pe doua directii principale, una vizand tarile de origine, anume Romania si Bulgaria, iar cealalta, tarile de destinatie, respectiv Spania si Italia. Prima parte a componentei media din campanie vizeaza exploatarea sexuala, cea mai cunoscuta forma de manifestare a fenomenului, iar partea a doua se axeaza pe exploatarea prin munca.

Obiectivele specifice au ca scop promovarea cooperarii si coordonarii intre tarile de origine si cele de destinatie din Europa, situate de-alungul rutelor de trafic, informarea si sensibilizarea cu privire la riscurile de traficare a cetatenilor din tarile de origine, atat in cadrul comunitatilor romanilor si bulgarilor din Italia si Spania, cat si din regiunile cu risc ridicat de traficare a persoanelor.

Grupul tinta principal pentru campania care se desfasoara in Romania si Bulgaria este reprezentat atat de femei, cat si de barbati cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani, potentiale victime ale oricarei forme de exploatare.

Potrivit unui comunicat de presa al IPJ Salaj, in decursul anului trecut, la nivel national, au fost identificate 780 de persoane ca victime ale traficantilor fiinte umane. Din totalul acestora, 420 de persoane au fost de sex feminin si 360 de sex masculin, respectiv 604 adulti si 176 minori. Ponderea o detin judetele Galati, Iasi, Botosani, Bacau, Maramures, Dolj si Cluj, reprezentand aproape jumatate din totalul victimelor identificate.

Pentru a putea veni in sprijinul victimelor traficului de persoane sau potentialelor victime, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane a pus la dispozitie o linie telefonica gratuita

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »