Politist salajean acuzat de abuz

Magazin Salajean 16 februarie 2012 0

Politist salajean acuzat de abuzUn scandal iscat intre o firma de deszapezire salajeana si organele de politie a ajuns pana la varful Ministerului Administratiei si Internelor. Pe de o parte, patronul firmei sanctionate acuza de abuz agentul de politie constatator al contraventiei, trimitand o adresa deputatului Mirel Talos, care a fost, ulterior, transmisa ministrului Administratiei si Internelor, Gabriel Berce. De cealalta parte, politistii sustin ca au dovezi clare care sa ateste faptul ca agentul acuzat a actionat conform legii.

Legea privind obligativitatea montarii anvelopelor de iarna pe autovehicule in conditii de drum acoperit cu zapada, polei sau gheata a condus la un scandal de proportii intre o firma de deszapezire din Benesat, judetul Salaj, si organele de politie judetene.

Totul a inceput de la o sanctiune aplicata, la finele lunii ianuarie a anului in curs, de catre agentul de politie Ioan Vedinas, unei firme de deszapezire pentru faptul ca autoutilitara, proprietatea societatii, nu avea anvelope de iarna potrivit conditiilor impuse de lege.

Administratorul firmei Real Construct SRL din Benesat, Nicolae Gurza, sustine ca agentul constatator al contraventiei, Ioan Vedinas, a sanctionat pe nedrept firma. Pentru a i se face dreptate, acesta a transmis o adresa Camerei Deputatilor, in atentia deputatului Mirel Talos, in care si-a motivat acuzele aduse agentului Ioan Vedinas. Mai mult, Nicolae Gurza este decis sa actioneze in judecata politistul.

Subsemnatul Nicolae Gurza, admini-strator al firmei SC Real Construct SRL din Benesat, nr.65, judetul Salaj, inregistrata la Registrul Comertului sub nr.J31/449/2007, cod fiscal RO 21851492, in calitate de prestator in contractul cu Consiliul Judetean Salaj, contractul din 12.12.2011 <>, lotul 4, in data de 18.12.2011, am inceput activitatea de deszapezire care consta in punedea de gramezi cu material antiderapant de-alungul sectorului de drum contractat si deszapezirea cu utilajele din dotare, tractor cu plug, masina autoutilitara de transport si imprastiat material antiderapant. In timp ce actionam pentru deszapezire am fost sunat de agentul de politie Vedinas Ioan, de la Politia Cehu Silvaniei, care m-a amenintat ca ma amendeaza cu 21.000 de lei pentru ca nu-i facuta bine deszapezirea. In data de 22.01.2012, in jurul orei 14, intre localitatile Cehu Silvaniei si Horoatu Cehului, agentul Ioan Vedinas mi-a oprit autoutilitara cu numar de inmatriculare SJ-11-GRN, proprietatea firmei, aceasta se indrepta spre baza de aprovizionare sa incarce material antiderapant, a cerut soferului Husti Emil actele masinii si a retinut certificatul de inmatriculare pe motiv ca masina nu e dotata cu anvelope de iarna, eliberand o dovada fara drept de circulatie si obligandu-l pe sofer sa semneze ca martor pe procesul verbal. Din aceasta cauza nu s-a putut actiona pentru deszapezirea sectorului de drum contractat. Mentionez ca in data de 22.01.2012, de la ora 5 pana la aproximativ ora 13, a nins abundent. In momentul in care am vrut sa actionam, agentul Vedinas Ioan ne-a luat certificatul de inmatriculare, ca sa nu putem actiona.

Am sunat la Consiliul Judetean pe directorul Mircea Ghiurco, care a zis sa ma adresez Politiei Zalau, domnului Remus Clitan. Inainte de a pleca din Benesat, am facut poze la cauciucurile de pe autoutilitara pentru a putea arata ca sunt anvelope de iarna. Remus Clitan m-a trimis la RAR pentru verificarea cauciucurilor. Registrul Auto Roman a confirmat ca sunt cauciucuri de iarna. M-am intors la domnul Remus Clitan care mi-a dat dovada cu drept de circulatie, spunandu-mi sa-l sun zilele urmatoare ca sa-mi dea certificatul de inmatriculare.

Din cauza faptului ca mi s-a ridicat certificatul de inmatriculare pe nedrept si nu am putut respecta contractul de deszapezire cu Consiliul Judetean Salaj, consider ca s-a facut asupra firmei mele un abuz din partea agentului Ioan Vedinas.

Va rog sa luati masurile legale si imi rezerv dreptul de a-l actiona in judecata pe agentul Ioan Vedinas pentru a-i cere despagubiri.

Deputatul Talos cere lamuriri la Minister

Documentul adus in atentia deputatului liberal Mirel Talos a fost, ulterior, transmis de catre acesta ministrului Administratiei si Internelor, Gabriel Bercea. Parlamentarul a solicitat conducerii ministeriale sa deschida o ancheta in acest caz. Domnule ministru, am fost sesizat de catre societatea comerciala Real Construct SRL, comuna Benesat, judetul Salaj, in legatura cu un posibil abuz savarsit asupra societatii de catre agentul de politie Vedinas Ioan, de la Politie Cehu Silvaniei. Va rog sa dispuneti cercetarile necesare pentru a stabili adevarul in acest caz, mai ales ca firma la care ma refer invoca faptul ca a fost impiedicata sa-si desfasoare activitatea normala de deszapezire in interesul comunitatii locale, ca urmare a actiunilor agentului pe care l-am mentionat, se arata in adresa redactata de parlamentar.

Soferii inzapeziti au sesizat politia

In fata acuzelor aduse de catre administratorul firmei responsabile cu deszapezirea, reprezentantii Inspec-toratului de Politie Judetean Salaj sustin ca politistul Ioan Vedinas a actionat potrivit legislatiei in vigoare. Purtatorul de cuvant al institutiei, Tincuta Dumuta, ne-a comunicat ca agentul principal de politie Ioan Vedinas desfasura activitati in teritoriu pentru verificarea activitatilor de deszapezire. Duminica, 22 ianuarie anul curent, ninsoarea a acoperit drumurile din judetul Salaj. In urma numeroaselor apeluri primite de la cetateni, care semnalau inzapezirea mai multor drumuri, in jurul orei 13.45, agentul principal de politie Ioan Vedinas, de la Politia orasului Cehu Silvaniei, patrula cu autoturismul dotat cu radar pe drumul judetean 196, pentru a verifica daca acesta a fost curatat de zapada care punea in pericol siguranta circulatiei. Pe portiunea de drum dintre Cehu Silvaniei si Horoatu Cehului, echipajul rutier a intalnit autoutilitara marca Ford Tranzit, cu numarul de inmatriculare SJ-11-GRN, despre care politistul stia ca apartine firmei care se ocupa de deszapezirea acelui drum judetean. Omul legii i-a facut semn regulamentar soferului sa opreasca, pentru a discuta cu el despre starea drumului, intrucat nu erau urme ca s-ar fi actionat in acest sens. Cu aceasta ocazie, politistul a constatat ca autoutilitara nu era incarcata, respectiv nu transporta material antiderapant, dovada in acest sens fiind si faptul ca soferul nu era insotit de o alta persoana care sa imprastie materialul pe drumul acoperit cu zapada – nici in cabina si nici in bena, ne-a relatat purtatorul de cuvant.

Dovada – inregistrarea cu aparatul radar

Potrivit sursei citate anterior, politistii rutieri de la Politia Cehu Silvaniei au discutat, anterior, cu administratorul firmei de deszapezire despre obligativitatea montarii anvelopelor de iarna pe toate cele sase roti ale autoutilitarei. Acesta nu s-a conformat si a lasat cauciucuri de vara pe doua roti ale axei spate. Din aceasta cauza, politistul a aplicat sanctiunea contraventionala prevazuta de art. 102, alin. 1, din OUG nr. 195/2002, republicata, respectiv a amendat firma SC Real Construct SRL Benesat cu 7.000 de lei, insemnand 100 puncte de amenda, a declarat Tincuta Dumuta.

Pentru a certifica faptul ca autoutilitara nu era dotata cu anvelope de iarna, politistul a filmat cauciucurile de vara cu aparatul radar din dotare (care poate fi vizualizat pe site-ul www.magazinsalajean.ro, n.r.).

In baza actului eliberat in 23 ianuarie, de RAR Salaj, in care se preciza faptul ca vehiculul este echipat cu anvelope de iarna, Nicolae Gurza s-a prezentat la inspectorat pentru ridicarea certificatului de inmatriculare. Intrucat acesta nu ajunsese la unitate, dovada fara drept de circulatie, eliberata in momentul ridicarii certificatului de inmatriculare, a fost prelungita cu 15 zile. In aceste conditii, autovehiculul a putut fi pus in circulatie in aceeasi zi, pentru ca firma SC Real Construct SRL Benesat sa-si poata indeplini obligatiile contractuale de deszapezire, a afirmat reprezentantul IPJ Salaj.

Zi taiata din statul de plata

Aproximativ 1.000 de lei a pierdut administratorul firmei Real Construct SRL Benesat pentru nerespectarea conditiilor contractuale incheiate cu Consiliul Judetean (CJ) Salaj in vederea deszapezirii drumurilor, dupa cum ne-a relatat directorul Directiei tehnice din cadrul CJ Salaj, Mircea Ghiurco. Conform clauzelor contractuale, s-a luat masura retinerii sumei de 1.000 de lei alocate firmei de deszapezire pentru ziua de actionare, respectiv 22 ianuarie a anului in curs. Contractul incheiat pentru curatarea drumurilor in sezonul rece prevede o portiune de drum de aproximativ 30 de kilometri, respectiv 26,5 kilometri pentru Drumul Judetean 108 D, ruta Zalau – Cehu Silvaniei, si trei kilometri pe DJ 108 B, ruta Ulciug – Cehu Silvaniei – limita judetului Maramures, a precizat Mircea Ghiurco.

Firma desemnata pentru deszapezirea sectoarelor de drum mentionate are in dotare o masina de imprastiere a materialului antiderapant si un utilaj cu lama. Directorul compartimentului mentionat sustine ca aceste utilaje sunt suficiente pentru acoperirea portiunii de drumuri judetene pentru care firma are contract de intretinerea drumurilor pe timp de iarna. In momentul verificarii societatii daca are capacitatea de a onora conditiile contractuale, s-a dat aviz favorabil, tinand cont de portiunea restransa de drumuri, a afirmat Ghiurco.

Amendata in repetate randuri de politisti

Legislatia in vigoare prevede ca organele de politie au dreptul sa intervina pentru sanctionarea societatilor comerciale care nu efectueaza corespunzator deszapezirea. In fapt, aceeasi societate comerciala din Benesat a fost sanctionata in repetate randuri pentru neintretinerea drumurilor pe timp de iarna. Purtatorul de cuvant al Politiei Salaj a afirmat ca sanctiunile au fost aplicate in zilele anterioare retinerii certificatului de inmatriculare a utilajului de deszapezire pentru lipsa anvelopelor de iarna. In zilele de 14 si 16 ianuarie a anului in curs, firma Real Construct SRL a fost sanctionata contraventional cu amenzi in valoare de 1.470 de lei, fiecare, pentru neasigurarea aviabilitatii partii carosabile si neindeplinirea obligatiilor de intretinere a drumurilor pe timp de iarna, ne-a spus purtatorul de cuvant.

Necuratarea drumurilor pe timp de iarna conduce la evenimente neplacute in trafic, uneori soldate cu ranirea sau chiar moartea unor persoane. Potrivit sursei mentionate, sanctiunile aplicate firmei responsabile cu deszapezirea au fost date in urma producerii a trei evenimente rutiere pe respectiva portiune de drum, din cauza carosabilului acoperit de zapada.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »