Pietonii, victimele propriei neglijente

Magazin Salajean 12 august 2011 0

Pietonii, victimele propriei neglijenteNeatentia pietonilor in trafic este principala cauza a producerii accidentelor de circulatie soldate cu moartea ori ranirea grava a acestora. Numai in primul semestru al anului, la nivelul judetului Salaj s-au produs 13 evenimente rutiere in care doua persoane si-au pierdut viata, iar alte 12 au ajuns in spital cu leziuni grave.

Indisciplina pietonilor in trafic situeaza aceasta categorie de participanti la trafic pe locul secund al cauzelor producerii accidentelor rutiere. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, peste 17 la suta dintre accidentele de circulatie inregistrate in primul semestru al anului, la nivelul judetului Salaj, au avut loc din neatentia pietonilor, cele mai frecvente cauze fiind traversarea pe interzis si neasigurarea in trafic. Un numar de 74 de accidente de circulatie s-au produs, in primul semestru al anului, pe drumurile judetului, majoritatea (40) din cauza abaterilor savarsite in trafic de conducatorii auto. Nerespectarea regulilor de circulatie de catre pietoni este a doua cauza a producerii accidentelor, fiind inregistrate 13 evenimente rutiere in urma carora doua persoane au decedat iar alte 12 au fost grav ranite, ne-a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Tincuta Dumuta.

Biciclistii care nu respecta regulile de circulatie se situeaza pe locul trei in clasamentul privind cauzele accidentelor rutiere produse in Salaj. Din vina acestora, fie pentru ca nu s-au asigurat in trafic, fie pentru ca au circulat sub influenta bauturilor alcoolice, in primele sase luni ale anului au avut loc opt accidente de circulatie soldate cu opt raniti grav. Abaterile savarsite de mopedisti au dus la producerea a sapte evenimente rutiere cu tot atatia raniti. Alte trei accidente grave, in care o persoana a decedat si trei au suferit leziuni grave, s-au produs din vina carutasilor, in timp ce abaterile savarsite de conducatorii de utilaje au bagat trei oameni in spital.

Viteza, principala cauza

Alte cinci accidente de circulatie in care au fost implicati pietonii s-au produs pe drumurile judetului in perioada analizata. De aceasta data, insa, vina apartine soferilor. Dupa cum am mentionat anterior, 40 de accidente rutiere au fost cauzate de abateri savarsite de catre conducatorii auto. Viteza excesiva sau neadaptata la conditiile de drum este principala cauza a acestor evenimente in trafic: 15 accidente soldate cu un mort si 18 raniti grav. Neacordarea prioritatii la pietoni a facut sase victime, intre care si o persoana decedata. De asemenea, in evidentele IPJ Salaj s-au inregistrat cinci accidente soldate cu tot atatia raniti din cauza soferilor care au rulat pe contrasens, in timp ce depasirile neregulamentare au dus la ranirea grava a sase persoane.

Consumul de alcool la volan este o alta abatere pe care multi dintre soferi o savarsesc. Patru dintre acestia au ramas fara permisele de conducere, dupa ce au fost implicati in accidente rutiere soldate cu cinci raniti grav. Un tragic accident s-a produs din cauza unui sofer care a adormit la volan, in urma caruia doua persoane si-au pierdut viata iar sase au suferit leziuni grave. Alte abateri comise de conducatorii auto au fost: neacordarea de prioritate vehiculelor, nepastrarea distantei de siguranta in mers si conducerea imprudenta.

Amenzi si permise suspendate

Nerespectarea regulilor de circulatie de catre pietoni scoate bani gramada din buzunarele contravenientilor in trafic. In primele sase luni din acest an, politistii au sanctionat contraventional nu mai putin de 1.794 de pietoni, in conditiile in care amenda porneste de la 67 de lei si aceasta daca este platita in termen de 48 de ore de la incheierea procesului verbal de constatare.

Nici conducatorii auto care nu au acordat prioritate pietonilor nu au fost scutiti de pedepse. Numarul mare de permise ridicate pentru neacordarea prioritatii scoate in evidenta modul in care soferii respecta aceasta obligatie. Dupa cum ne-a comunicat sursa precizata anterior, pentru neacordarea prioritatii la pietoni la 45 de conducatori auto le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Numarul accidentelor, in crestere

Pentru a diminua numarul de accidente rutiere in care sunt implicati pietonii, politistii actioneaza zilnic in trafic. Din nefericire, vigilenta acestora paleste deseori in fata teribilismului soferilor ori indiferentei pentru respectarea regulilor de catre ceilalti participanti la trafic. Altfel, in primul semestru al anului au avut loc, in total, 74 de accidente de circulatie soldate cu opt morti si 85 de raniti grav. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul accidentelor a scazut, si anume: mai putin cu sase accidente, 12 morti si opt raniti grav, a mentionat Tincuta Dumuta

Insa evenimentele produse in cursul lunii iulie au schimbat negativ statisticile. Astfel, potrivit informatiilor prezentate de purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, la nivelul judetului s-au inregistrat in primele sapte luni ale anului 103 accidente grave soldate cu noua morti si 118 raniti grav. Comparativ cu acelasi interval de timp din anul trecut, a crescut numarul accidentelor cu patru astfel de evenimente, precum si al ranitilor grav, cu sapte, fiind inregistrate scaderi la numarul de decese.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »