Peste 4.000 de sălăjeni şi-au preschimbat permisele auto

Mihaela Oprea 15 ianuarie 2013 0
Peste 4.000 de sălăjeni şi-au preschimbat permisele auto

Preschimbarea permiselor de conducere a creat isterie în rândul sălăjenilor. Peste 4.000 de persoane au solicitat, în ultimele zile, eliberarea noilor permise, majoritatea evitând, astfel, să plătească analizele medicale ce vor fi obligatorii începând din 19 ianuarie.

Şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Sălaj, Remus Stanciu, a declarat luni că “în primele două săptămâni din acest an au fost înregistrate 4.072 de dosare de preschimbarea permiselor de conducere. Preluăm în jur de 500 de cereri pentru preschimbarea documentului, faţă de o medie zilnică de 20-30 de solicitări”.
Potrivit sursei citate, pentru a evita îmbulzeala la ghişee, au fost eliberate numere de ordine pentru zilele următoare. “Pentru a evita îmbulzeala la ghişee, în fiecare zi, eliberăm 300 de numere de ordine pentru ziua următoare, însă chiar şi după ce sunt rezolvate aceste solicitării, se mai primesc zilnic aproximativ 200 de cereri”, a declarat Remus Stanciu.
Şeful SPCRPCIV Sălaj susţine că majoritatea solicitanţilor se prezintă între orele 10 şi 13 la sediul serviciului să-şi depună dosarele de preschimbarea permisului de conducere, când se solicită şi numerele de ordine. “Numărul mare de solicitanţi se va menţine la aproximativ acelaşi nivel până la finele perioadei care le permite schimbarea documentului fără efectuarea vizitelor medicale. Sunt persoane cărora le expiră permisele abia prin 2018-2019, dar vin acum să solicite noul document”, a declarat sursa menţionată anterior.
Şoferii care îşi vor schimba permisele auto după data de 19 ianuarie vor plăti aceeaşi taxă de 68 de lei, însă va fi obligatorie vizita medicală, care se impune numai după expirarea perioadei de valabilitate a permiselor şi nu este necesară pentru eliberea duplicatelor.

Le expiră permisul în 2017…

În ciuda faptului că mai au câţiva ani până la expirarea valabilităţii permiselor de conducere, unii sălăjeni preferă să stea cu orele în frig, la rând, aşteptând un număr de ordine sau, în cazuri fericite, să-şi depună dosarul pentru preschimbarea actului.
O tânără de 25 de ani, din Şamşud, ne-a spus că stă la rând de două ore pentru a-şi preschimba permisul de conducere, cu toate că valabilitatea documentului este până în anul 2017. “Am venit să-mi schimb permisul de conducere pentru că nu vreau să plătesc pentru analizele medicale. Deşi îmi expiră documentul doar peste 4 ani, trebuie să îl schimb. Sunt măritată de acum 5 ani şi nu am reuşit să-mi schimb permisul pe numele nou”, a spus Adela P., tânăra de 25 de ani.
Un bărbat de 35 de ani, din Brebi, care aştepta la rând de câteva ore bune, avea permisul de conducere valabil pentru următorii 4 ani. “Plec în străinătate zilele acestea, la un job în construcţii, şi am nevoie de noul permis de conducere înainte să ies din ţară”, a afirmat acesta. Întrebat, însă, dacă are de gând să stea departe de ţară pentru următorii 4 ani, bărbatul a spus “Doamne fereşte să nu vin atâta vreme acasă”.
Gheorghe I., de 62 de ani, din Văleni, a recunoscut că nu vrea să dea bani la medici, motiv pentru care preferă să-şi schimbe acum permisul deşi trebuie să stea mult timp la rând. Pe de altă parte, permisul acestuia expiră în luna iunie, anul curent, iar bărbatul a spus că are nevoie de permis pentru că pleacă la muncă în Italia şi nu se întoarce în următoarele luni.
Multe dintre persoanele aflate în faţa Serviciului de Înmatriculări şi Permise au afirmat că, pur şi simplu, preferă să aştepte ore întregi în frig decât să dea bani la medici pentru preschimbarea permisului de conducere. “Dacă ei să lăcomesc la bani, noi de ce să nu ne lăcomim”, a spus un bărbat aşezat la rând.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »