Peste 250 de colindatori la Iaz

Magazin Salajean 15 decembrie 2010 0

Peste 250 de colindatori la Iaz

Centrul Cultural din Iaz a fost, zilele trecute, gazda celei de-a doua editii a festivalului Datini si obiceiuri si a celei de-a patra editii a simpozionului Frumos si culoare in creatiile populare. Traditiile-mostenire, pastrare, promovare. Peste 250 de copii si tineri de la scoli din Iaz, Plopis, Fagetu, Boghis, Valcau, Badacin, Simleu Silvaniei, Scoala Gheorghe Lazar din Zalau, Centrul de educatie incluziva Simleu, Casa de tip familial din Iaz, precum si studenti ai Facultatii de Teologie din Sibiu au sustinut un concert colinde in fata a mai bine de 400 de locuitori din satele comunei Plopis.

La simpozion au prezentat lucrari elevi de la Scoala Silvania din Simleu, de la Scoala Gimnaziala Gheorghe Lazar din Zalau, precum si educatoarele din Iaz. S-a pus accent pe creatia populara, mai ales pe cea a vesmintelor si costumelor taranesti, precum si pe specificul dat acestora de culoare, care difera de la o zona la alta (rosu, negru, verde, galben).

Creatoarea de costume populare autentice taranesti din Iaz, Maria Bulzan, de 70 de ani, a prezentat ultimele sale realizari, vesminte populare pentru copii mici, de doi, trei, sau patru ani si a deplans faptul ca tot mai putini tineri sunt atrasi de aceasta frumoasa indelet-nicire. Locuitorii din Iaz au un cult pentru portul popular. Fiecare generatie pastreaza costumele populare, si le poarta la marile praznice.

In final, colindatorii au fost rasplatiti, de primariile din Simleu si Plopis, cu sarmale si cozonaci, dar si cu dulciuri si fructe. Evenimentul a demonstrat ca edilii, cadrele didactice si preotii din zona au reusit sa daruiasca publicului o zi cu totul aparte, cei mai multi fiind varstnici, ce prea putin au parte de bucurii, si totodata, a sadit in sufletul celor tineri dragostea pentru obiceiuri si traditii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »